Cafeneaua Soarelui · La plimbare pe străduţă

Cafeneaua de pe străduţă – Come With Me To The Tulip Symphony

  Bun-venit în cafeneaua de pe Strada Unde Soarele Mai Răsare Din Când În Când (chiar aveam nevoie de o cafenea aici, nu?). Aici va fi locul unde vom discuta diverse noutăţi, ştiri, curiozităţi şi orice altceva. Aşa că luaţi un loc virtual, şi alegeţi o ceaşcă de cafea sau una din multele noastre specialităţi (astăzi, special cu ocazia inaugurării un barista foarte renumit).

Primul subiect pe care îl vom trata va fi unul pe placul multora, sper: Simfonia Lalelelor – ediţia 37. Fiindcă vremea nu e prea frumoasă nu cred că anul ăsta voi ajunge pe acolo, din păcate, dar asta nu înseamnă că nu vă pot spune câte ceva despre unul din evenimentele mele favorite.

 Dar sa nu mai lungim atât introducerea şi să începem cu… începutul – sosirea lalelelor în Piteşti sau mai bine spus, povestea despre cum Piteştiul a ajuns să fie numit Oraşul Lalelelor.A fost odată toamna anului 1972 – 27 noiembrie, mai exact, o zi mohorâtă ca toate zilele de noiembrie – atunci s-au adus la Piteşti primii bulbi de lalele (3000 la număr), dar şi de zambile (aceştia în număr mai mic, doar 100) provenind de la un floricultor amator din Arad (Weil Alois) şi de la piaţa de flori din Oradea. Primăvara următoare a fost marcată de înflorirea bulbilor dar şi a bucuriei locuitorilor. În următorii ani achiziţionarea de flori a continuat ajungându-se la un număr de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus şi 250 zambile.

În 1977 cultura a fost atât de frumoasă şi deosebită încât conducătorii Administraţiei Locale de la vremea aceea şi pe peisagiştii şi floricultorii locali să se preocupe în continuare de extinderea zonelor plantate cu flori în municipiul Piteşti. În aceeaşi perioadă, la sala sporturilor a avut loc o consfătuire cu toţi oficialii judeţului unde, proaspătul director al Institutului de Pomicultură de la Mărăcineni, Ilarie Isac (care de altfel era recent stabilit în Piteşti) s-a declarat impresionat de explozia de flori şi culoare din centrul oraşului şi s-a gândit că această realizare ar trebui împărtăşită întregii ţări. Pornind de la această idee s-a creat mai apoi Simfonia Lalelelor, care a debutat un an mai târziu, în 1978 şi a continuat să fie organizată neîntrerupt, anual, în perioada Floriilor de atunci, ajungându-se în acest an la ediţia 37.

Din păcate, în acest an, vremea nu este prea prielnică şi nu ştiu cum vor fi organizate toate activităţile avute în plan de oficialii oraşului vecin (spectacole, proiecţii video în aer liber, competiţii sportive). Şi cred că vremea taie şi din cheful multora de a ieşi din casă. Însă, cred că putem trage cu ochiul la câteva imagini puse la dispoziţie de „sfântul” google…

Mai multe imagini vor apărea pe site-ul oficial al simfoniei: http://www.simfonialalelelor-pitesti.ro/ (după încheierea evenimentului probabil), unde puteţi găsi mai multe informaţii, documentare, dar şi arhive foto cu ediţiile 2006-2013. Înainte de a încheia, vă mai las cu un video cu „spectacolul” de aseară de la fântâna muzicală din centrul Piteştiului.

Voi aţi fost vreodată la simfonie? V-ar plăcea să mergeţi? Vă place ce aţi văzut în imagini?

Anunțuri

23 de gânduri despre „Cafeneaua de pe străduţă – Come With Me To The Tulip Symphony

  1. Am facut facultatea in Pitesti, deci am prins vreo 3 simfonii. Era minunat sa vad atatea flori, explozie de culoare si optimism. Cred ca este singurul lucru frumos pe care il port in suflet..legat de Pitesti,
    Nu neg ca e un oras superb. Centrul e divin, oamenii sunt politicosi..dar imi amintesc ca ma simteam izolata.. dar alta e asta chestie..

    1. Da, şi mie mi se întâmpla asta deşi nu sunt de la o distanţă aşa mare (doar vreo 18 km sau cam aşa ceva – sunt din Mioveni) şi am tot făcut naveta încă din perioada liceului…

  2. Vorbești despre un eveniment la care visez să ajung în fiecare an. Încă mai sper, mai ales că am rude în apropiere. Mă bucur că ai adus în discuție acest subiect și-ți doresc ca frumusețile din Pitești să te facă mândră de originea ta! Gânduri dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s