Cafeneaua Soarelui

Cafeneaua de pe străduţă – Tradiţii de Paşte în lume

Cu ocazia sărbătorii de Paşte, cafeneaua de pe străduță a hotărât să vă ofere un moment de relaxare, uimire (poate), inspirație și, în același timp, de informare. Aşa că luați o ceașcă de cafea (simplă, fără lapte, că e Vinerea Mare doar) și desfătați-vă cu ce va urma.

Paştele e una din marile sărbători ale creștinismului. Paştele, în primul rând ne amintește de Învierea lui Iisus Hristos după ce a pătimit pe cruce și apoi a fost îngropat. Paştele este acel moment al anului în care toți ar trebui să ne întoarcem cu faţa către Dumnezeu și să îi mulțumim pentru tot ce ne-a dat, să iertăm, să ne înnoim spiritual (nu doar vestimentar), să fim mai buni… Abia în al doilea rand Paştele, este acea sărbătoare comercială legată de iepuraşi de ciocolată, preparate fandosite, cumpărături, etc, etc, etc, etc.

Paştele este sărbătorit, evident, în toată lumea creştină iar în unele ţări, obiceiurile sunt cel puțin unice…

În Finlanda, copii (în special fetiţele) pleacă la colindat costumaţi (majoritatea în vrăjitoare, purtând haine vechi şi colorate, iar adesea îşi pictează şi pistrui pe faţă). Sună cunoscut, nu? Micile vrăjitoare merg din uşă în uşă cu crengi de salcie frumos decorate cu fulgi coloraţi şi hârtie creponată ce se spune că au abilitatea de a alunga spiritele rele, iar, în schimbul lor primesc dulciuri.

Australienii, ceva mai eco-friendly, nu au iepurași din ciocolată ci „bilby” de ciocolată (bilby este un marsupial pe cale de dispariție, cunoscut şi sub denumirea de marele iepure marsupial) pentru a atrage atenția asupra acestei specii pe cale de dispariție, dar și deoarece iepurii au provocat de-a lungul timpului mari daune faunei australiene.

În Polonia, se prepară o pâine specială (ce arată mai mult a cozonac…) la prepararea căreia stăpânul casei nu are voie să participe deoarece riscă să-i albească mustața, iar aluatul nu va creşte…

În a doua zi de Paşte, în sud-vestul Franței se prepară o omletă gigant care este apoi servită la peste 1000 de oameni. (hmmmm, Melanie, is this true?).

În Guatemala se fac „covoare” din petale de flori și rumeguș, decorate cu diverse motive tradiţionale. Covoarele au o lungime impresionantă (ajungând până la aproximativ o milă, ceea ce înseamnă 1609,3 m deci peste 1 km și jumătate) iar crearea lor durează săptămâni întregi. În ziua de Paşte, oamenii merg pe aceste covoare spre biserica unde are loc slujba.

În Insulele Bermude copii înaltă zmeie în Vinerea Mare act ce simbolizează Înălțarea lui Iisus la ceruri.

Germanii decorează copacii cu ouă pictate de mână. Domul Kraft (nenea din imaginea de mai jos) împreună cu soția sa Christa împodobesc de peste 50 de ani mărul din spatele casei lor cu peste 9000 de ouă. În Elveția, oamenii decorează fântânile onorând astfel apa care este esențială pentru viata, dar și Paştele – sărbătoarea vieții reînnoite.

Scoțienii, dau drumul ouălor decorate în culori deschise pe o pantă abruptă, iar oul care ajunge cel mai departe fără a se sparge câștigă.

În Brazilia, se fac păpuși de paie ce îl reprezintă pe Iuda care apoi sunt bătute în plină stradă – motivul e lesne de înţeles.

Un alt obicei demn de menţionat aici are loc în Slovacia, unde tinerii lovesc fetele cu ramuri de salcie și le stropesc cu apă. Acest gest se spune că simbolizează tinerețea, puterea și frumusețea primăverii – hmmm, și asta sună cam cunoscut + puţin mia local sau mi se pare doar mie?

Şi dacă ultimul paragraf poate sună familiar, ei bine, aflați că și în Grecia se înroșesc ouă!

Dar, ale noastre sunt mai frumoase, mai ales cele încondeiate!

Eh, asta a cam fost. Probabil mai sunt și alte obiceiuri de acest gen în lume – culturile diferite mereu ne vor uimi cu ceva, dar asta e frumusețea lor, nu? Voi mai ştiţi astfel de obiceiuri?

Surse:

Anunțuri

17 gânduri despre „Cafeneaua de pe străduţă – Tradiţii de Paşte în lume

  1. da, chiar interesant articolul…daca l-as fi citit cu o jumatate de ora inainte probabil acum savuram cafeaua fara lapte. Cu ochii carpiti, umflati, cu o fata ce zici a primit pumni, am primit cafeaua la pat,in timpul asta ii prpuneam iubitului sa tinem si noi post macar azi, ii spuneam ca as tine post negru dar nu pot trai fara cafea, dar macar sa nu mancam dulce. La noi cafeaua se bea doar cu lapte si abia acum cand am citit articolul tau, mi-am dat seama ca am deschis ochii pacatuind,,,:(propuneam sa tinem post azi, fara sa realizez ca beau cafeaua cu lapte….

  2. Obiceiul cu impodobitul copacilor cu oua cred ca rivalizeaza, intr-o oarecare masura, cu traditia noastra de a face curatenie in casa de zici ca vrei sa te muti 🙂 Banuiesc ca este cam tot atat de obositor 🙂
    Si – ca o alta…”ciudatenie” – stiai ca in noaptea de Inviere, la mormantul lui Iisus de la Ierusalim, se aprind DOAR lumanarile preotilor ortodoxi? Niciun alt preot, de alta religie, nu a putut sa iasa cu o lumanare aprinsa de acolo.

    1. Da, probabil împodobitul pomilor şi curăţenia ante-mutare e similar la gradul de oboseală… Referitor la aprinderea lumânărilor… poate nu degeaba ortodoxie înseamnă credinţa dreaptă! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s