Cafeneaua Soarelui · La plimbare pe străduţă

Post

sweety!

Nu, nu e vorba că nu am idee de titlu pentru acest articol și l-am numit, cum îi spun unii „post” (a se citi în engleză!).  Ce-i drept în limba noastră cuvântul „post” are multe sensuri (a se căuta în DEX), însă nu a ajuns să însemne (încă, cine știe)  un text/articol… Vom vorbi despre post în sensul de „restricție de a mânca unele alimente (de origine animală) prescrisă credincioșilor de către Biserică în anumite zile sau în anumite perioade ale anului” (după cum spune DEX-ul meu propriu și personal din ′98).

Bun, acestea fiind zise… să lăsăm discuțiile lingvistice și să trecem la subiectul acestui articol. De câteva zile, nu știu câte, a început postul…  Cum, voi nu țineți post? E cel mai mare păcat!!! Sigur veți arde în flăcările iadului că nu țineți un regim vegetarian timp de 40 de zile!

Să faci lucruri bune. Să ierți și să îți ceri iertare. Să te împaci cu tine însuți. Să te rogi – astea-s importante. Ia și bagă niște ciorbă de legume, sau niște spanac! Poți să și omori pe cineva – doar ții post! Postul ăsta alimentar e în opinia unora mai important decât cel sufletesc…

Luați și niște salată. Așa, să vă fie iertate păcatele! Asta calea către izbăvire!

Eram odată în Kaufland cam prin perioada Postului Paștelui și, pe la raionul de carne erau doi soți la vreo 55 de ani, cam așa. Domnul se uita languros la o bucată de mușchiuleț, dar doamna i-a spus scurt și răspicat „NU!”. Sigur în mintea ei mai era și un „păcătosule” pe acolo… Dar stați, nu se zice că e mai rău să ții post și să poftești decât să nu ții? Nenea, nu știu cum vă cheamă, dar ați dat de belea!

Mulți susțin sus și tare faptul că postul e o perioadă de cumpătare. Ce-mi place asta… cumpătare! Cred că acest principiu ar trebui să fie principiul fiecărei zile din an, nu neapărat pentru o anumită perioadă sau pentru miercuri sau vineri…

Eu nu țin post… nici în perioada asta de 40 de zile, nici miercurea și nici vinerea. Nu țin post alimentar! Post sufletesc, da… până la urmă ce e mai important! Bine, o cură de legume nu strică nimănui – dar nu văd legătura cu religia!

Reclame

17 gânduri despre „Post

  1. Nu e chiar așa! Să vezi păcat mare dacă amesteci într-o mâncare de post cu o lingură care în mod normal e folosită pentru mâncarea de ne-post!
    Eu am rezervare la cazanele cu smoală! 😀

  2. @”Eu nu țin post…” – bine faci… 🙂 dintre cele 3 confesiuni crestine, doar ortodocsii români „le” au cu postu’, far’ sa fi citit vreodata macar o evanghelie sau o epistola din Nou’ Testament… ca de-obicei, peste tot, lipsa de informatii, ignoranta, nestiinta (con)duc la extreme si abuzuri diverse…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.