Cafeneaua Soarelui · Dezbaterea de Vineri · La plimbare pe străduţă

Superstiții religioase

superstitii religioase

Mai e atât de puțin până la Paști… sau Paște – cum vreți (eu sunt mai de modă veche). E Vinerea Mare și, m-am gândit să vă propun spre dezbatere următorul subiect: SUPERSTIȚII RELIGIOASE! O daaaa, cel puțin cultura noastră e plină!

Personal, am felul meu de a crede în Dumnezeu. Biserica, după cum a spus și Ana în interviul pe care i l-am luat, promovează un set de norme… încearcă o îndoctrinare a oamenilor… o îndobitocire, dacă îmi permiteți.

Să începem cu începutul. În unele zile nu ai voie să (te) speli, cică o să îți a sfântul respectiv capul sau eu mai știu ce alte bazaconii (pardon, pedepse divine)… Sfinții parcă erau oameni buni, miloși – nu mercenari. De unde și până unde această cultură a mizeriei?

Postul… mai ales cel negru. Unde scrie în Biblie că trebuie să ții? Într-adevăr, sfinții au ținut post… ÎN PUSTIU, ce naiba să mănânci acolo???

Talismane, datul unei găini peste groapă la înmormântarea cuiva, spartul cănilor la înmormântare, convingerea că în momentul în care cânta cucuveaua înseamnă prevestirea morţii cuiva, aruncarea banilor pe drum ori prin ape, atunci când se merge cu un cortegiu mortuar, nu este bine a se boteza în aceeaşi apă mai mulţi copii – și câte și mai câte….

Voi ce părere aveți?

 

Reclame

20 de gânduri despre „Superstiții religioase

 1. Să știi că m-am amuzat citind articolul tău. Unii preoți afirmă că superstiția nu are de a face cu adevărata tradiție bisericească, dar faptele îi cam contrazic. Îmi vin în minte mai multe exemple printre care și cititul în psaltire sau ceva carte sacră – îmi scapă numele – pentru ca viitorul, soarta omului să fie ghicită, exorcizări de tot felul șșmd. Oamenii au tendința de a crede în lucruri precum superstițiile pentru că au o imaginație bogată folosită în scopuri complet iraționale precum acesta.

 2. excelent, deci l-ai „comis”… 😉 stii deja c-am urmat studii biblice aici si-n USA, ca sa nu mor „ignoranta”… 😀 religia crestina are 3 confesiuni: catolica, protestanta(reformata) si ortodoxa… la cea ortodoxa practicata-n România, traditiile, obiceiurile, pomenile, posturile si superstitiile pagâne sunt „peste” Nou’ Testament(evanghelii si epistole) – cuvântu’ lu’ Isus lasat apostolilor… asa cum afirma „krantzro”: ora Evului Mediu… 😉 la înmormântarea mamei mele(RIP), l-am rugat pe preot sa citeasca psalmu’ 23, comun celor 3 confesiunilor ce începe cu „Domnul e pastorul meu…” – a refuzat, dupa care i-am spus ca-l pot recita eu, la care s-a „holbat” la mine:”ah, pai nu doamna, ca la noi nu se face asa…” – grrr!!! concluzie: toate „relele” vin si deriva din ignoranta, lipsa de informare si de documentare… à propos, numa’-n România religia e materie „infiltrata” în scolile PUBLICE!!! evolutie sau involutie?!… stiu, sunt „retorica” rau… 😉 🙂 😀

 3. Honey , ai deschis cutia Pandorei , huh? 😉😛

  Glumesc! Insa cele scrise de tine aici , in opinia mea , le numesc habotnicie. Parerea mea este ca biserica , desi promoveaza dogme , asa cum ai mentionat si tu ca am scris deja , nu este vinovata de aceste superstitii si obiceiuri. Ele vin din traditiile pagane de dinainte de crestinitate si fac parte din sfera intamplarilor si credintelor intr-o lume de dincolo de lumea vie , din lumea viselor si imaginatiei , din lumea premonitiilor si lucrurilor neexplicate. Biserica si regulile ei nu promoveaza si sustin asfel de obiceiuri , ci umanii o fac. Preotii , cei care isi fac meseria de preot cu abnegatie si dedicare profesionala , condamna aceste obiceiuri si practici. Ele sunt „panaceul” vrajitoarelor , al sarlatanilor si chiar al persoanelor dotate din punct de vedere extrasenzorial.
  Asa stiu eu si este parerea mea. Personal , ma amuza si imi suscita interesul astfel de practici , facandu-ma sa caut sa studiez si sa inteleg mecanismele ce le pornesc si intelesul din spatele lor.
  Dar , uite , recunoaste 😀 : nu-i asa ca este minunat obiceiul de Paste, in care mama sau bunica pune un ou rosu si o moneda intr-un lighean cu apa si apoi pune copiii sa se spele cu apa aceea pe fata, in ideea ca tot anul acela , pana la urmatorul Paste , copiii sa fie rosii in obrajori , sanatosi ca fierul si iute ca otelul? 😀

  1. Eh, uite da – aici ai drepate! Avem si obiceiuri frumoase, dar sunt si multe exagerari (si mi s-a intamplat sa aud si unii preoti promovandu-le…). Eh, noi sa fim sanatosi!

   1. Si, recitindu-ti articolul asta , vin cu o adaugare , in contextul celor insiruite de mine mai sus : preotii sunt si ei tot oameni si , ca orice uman ce merge la servici si primeste salar , se adapteaza functie de nevoile si cerintele jobului.Probabil ca in bransa asta nu exista proceduri de lucru…habar nu am , insa daca oamenii cer , ei dau.Isi fac meseria , pana la urma , adaptandu-se din mers. 😉

 4. Nici eu nu cred în aceste superstiții. Dacă ar fi să le respectăm pe toate asta ar însemna să ne închidem în casă, să tapetăm pereții cu icoane și să ne hrănim cu aer divin, că poate poate, doar astfel vom atinge mântuirea. Îmi este totuși milă de cei care continuă să trăiască în îndoctrinare, autonumindu-se păcătoși, trăind zilnic în teama de a nu mai încălca cine știe ce superstiție.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.