Cafeneaua Soarelui · La plimbare pe străduţă

Câte ceva despre BAC

bac 2015

Iată că am trecut de prima săptămână de BAC. competențe lingvistice la limba română și (dacă e cazul) la limba maternă. Nu știu cum vin probele astea. Pe vremea mea se numea probă orală și examenul era puțin diferit. Urmează la rând: competențe digitale (uite un lucru bun), competențe lingvistice  într-o limbă de circulați internațională, proba scrisă la limba română, proba obligatorie a profilului și proba la alegere în funcție de profil. Și-apoi?

Oare de ce întreb? Urmează să fim asaltați de știri cu rata de promovabilitate scăzută. De parcă ar trebui să ia toți BAC-ul! Nu, domnilor jurnaliști! Nu trebuie să ia toți BAC-ul! E perfect normal. Țara asta mai are nevoie și de muncitori. Că sunt niște trântori cu fițe e partea a doua… Până la urmă asta a devenit facultatea: o fiță pentru foștii elevi mediocri de liceu și o afacere pentru universități. Colegiile universitare sau cum mama naibii se numesc sunt cea mai mare prostie.

9b75bc73a87489ad9ac871cb615bf875

Bine și BAC-ul ăsta e cu dus și întors. Îl schimbă și-l întorc pe toate fețele încât nimeni nu mai știe ce e cu el. Un lucru e cert: examenul ăsta, al maturității cică, este doar pentru ăia care învață, nu pentru ăia de abia știu unde e liceul. Asta – în teorie… în practică toți analfabeții ajung (indiferent de mijloace) la facultate. De ce? De fiță, am mai zis. N-ai văzut, ratatu’ ăla de X se duce și eu nu? Ăla de nu știe ce e aia viață? De stă numai cu nasu’ în cărți?

Nu, nu trebuie să ia toți BAC-ul. Pentru că nu toți merită să-l ia. Nu-i vreun cataclism dacă nu avem promovabilitate scăzută la BAC. Și așa sunt prea puține locuri de muncă pentru cei cu studii superioare. Iar majoritatea sunt ocupate de persoane cu pile care habar n-au ce fac. Țara asta are mai mare nevoie de muncitori decât are are șomeri cu diplomă.

Cred că ați prins voi ideea.  N-are rost să mai dezvolt. E sâmbătă. E timpul pentru party! Și pentru cei ce nu vor lua BAC-ul: NU SUNTEȚI NIȘTE RATAȚI. EXAMENUL ĂSTA NU MĂSOARĂ ABSOLUT TOATE COMPETENȚELE. POATE AȚI FOST FĂCUȚI PENTRU ALTCEVA! Gata, acum dau liber la destrăbălare!

f80389251b2ee6ec92bf202cc11996ca

Reclame

17 gânduri despre „Câte ceva despre BAC

  1. dacă bacul ar fi pe bune, ar lua cam 25% dintre elevi. 25% e cifra normală. gandește te că iau cam 4-45% cu toate ajutoarele din lume, deși nimeni nu va recunoaște asta vreodată. mi se pare mult pt ce se întâmplă după bac ca să avem o rată de promovabilitate (cuv ala pe care nu l pot pronunta ministri la tv) mai mare de 25%.

  2. Am BAC-ul anul ăsta, nu cred c-o să-l iau. Și dacă-l iau, nu merg la facultate pentru simplu motiv că lucrez deja în domeniul pe care mi-l doresc, și anume în domeniul IT.

  3. in ideea „pe vremea mea”, adica acum 20 de ani, BAC-ul inca mai era luat in serios de elevi… nici atunci nu luau toti, dar asta insemna o vara de invatat pt sesiunile urmatoare (toamna)

  4. Bac-ul ăsta nu e cine știe ce, cel puțin din punctul meu de vedere. Dacă s-ar pune toți serios pe treabă și ar mai și da pe la școală, ca să nu zic să mai și lucreze puțin în fiecare zi, ar fi accesibil pentru toată lumea.
    Dar mai sunt și cei care nu vor să învețe, că le este lene și că oricum se descurcă ei în viață.
    Sau cei care consideră că n-au de ce să învețe atâta materie care nu le va folosi în viață.
    Sunt multe puncte de vedere și dacă vrei, găsești ceva adevărat în toate. Depinde doar din ce unghi privești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.