Inspirație la feminin (serial) · La feminin

Anaïs Nin

Anais Nin

Anaïs Nin. Scriitoare. Am auzit cu toții de ea. Jurnalele ei au stârnit controverse în întreaga lume. Dar ea e mai mult decât o scriitoare lipsită de inhibiții. Model, dansatoare și… psihanalist amator – acestea sunt alte atribute pe care și le trece în palmares. Un incest. Relații extraconjugale controversate. Erotismul este una din bazele cunoașterii de sine, la fel de indispensabilă ca poezia – spune ea. Îmblânzirea acelui golan al literaturii – Henry Miller  – pe care l-a inspirat să scrie romane cu care a revoluționat scriitura.

Și-ar fi atât de multe de zis… dar vă las cu niște citate:

Nu există un înţeles universal la care să ajungem cu toţii, nu există decât înţelesul pe care îl dăm noi vieţii noastre, un înţeles propriu, un scenariu propriu, un roman propriu, o carte a vieţii fiecăruia.

Există abisuri în care cei mai mulţi dintre noi nu au curajul să coboare. Ele sunt infernurile vieţii noastre, o cădere în nelinişti de care avem însă nevoie pentru a renaşte.

O, Doamne, nu cunosc bucurie mai mare decât clipa în care te arunci într-o nouă dragoste, niciun extaz ca acela al unei noi iubiri. Înot pe cer; plutesc, trupul mi-e plin de flori, flori cu degete care îmi dăruiesc dezmierdări pricepute, ameţeală, ce ameţeală. Muzica din tine, beţia. Doar să închizi ochii şi să-ţi aminteşti, şi foamea, foamea de mai mult, mai mult, marea foame, foamea vorace, şi setea.

Femeilor, puneţi-vă o mască, masca de feminitate primordială, de Femeie la modul absolut, trăiţi-i senzualitatea pe scoarţă de jurnal, pe cord de amor, pe trup fierbinte, vă veţi descoperi voi înşivă, fantasmele voastre, dragostea care musteşte în voi pentru viaţă, faţă de voi înşivă, vă veţi lăsa purtate de eul vostru eliberat undeva spre ţara interzisă descoperind că adevărata voastră vocaţie este aceea de a vă cunoaşte. „Cognosce te ipsum” va deveni un fel de cheie care deschide porţile templului spre orgasmul interior (intelectual, sexual şi sufletesc).

Reclame

6 gânduri despre „Anaïs Nin

  1. Atunci cand citesti una din scrierile ei, pur si simplu te pierzi in cuvinte, te ratacesti in memorii. E greu sa nu-ti ramana ceva intiparit in minte, chiar si dupa un mic fragment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.