În trecere pe străduţă · La plimbare pe străduţă

Pur și simplu… Celestin

Nu știu cum se face că de la o vreme am început să cunosc tot mai mulți scriitori români! Da, da – nu toți scriitorii români locuiesc în cartierul rezidențial Bellu! Și nu sunt nici niște inadaptați social sau eu mai știu ce ciudați… Bine, fiecare scriitor are un pitic (mai mulți) pe creier – altfel cum ar scrie?

Astăcoperta-memoriile-domnului-rosuzi o să vă fac cunoștință cu un scriitor tânăr pe care nu am apucat să îl citesc (încă) din cauza Poștei Române! Își semnează operele cu pseudonimul Celestin Cheran (bine, numele de familie e ăla real… pot spune semi-pseudonim?). În 2014 a câștigat Concursul de Debut Herg Benet și promite să nu se oprească aici!

Am prins niște timp liber săptămâna asta așa că i-am pus câteva întrebări despre el, despre cartea sa – Memoriile Domnului Roșu – și un pic despre proiectul său Povești în șase cuvinte.

Bună 🙂 Presupun că ți s-a mai pus întrebarea asta… Recunosc, e cam banală… Dar, de ce un pseudonim? Crezi că te reprezintă mai mult Celestin? E ca un alter ego, o completare… sau ești același tu doar cu un nume mai poetic?

Celestin a pornit de la o glumă din liceu. Așa mă prezentam uneori fetelor. De bine, de rău a rămas. Îmi place cum sună.

Avem cam aceeași vârstă. Tu ai reușit să-ți publici cartea deja, eu mai am de lucru la ea. Merită să fii un scriitor într-o țară în care se citește (cică) foarte puțin… iar din puținul ăla scriitorii români contemporani reprezintă doar o infimitate?

Nu se poate vorbi la noi de succes financiar obținut din scris. Cartea e un produs care nu se consumă. Noi avem alte urgențe, alte coșmaruri de zi cu zi. Ar fi bine să se facă eforturi de promovare a scriitorilor în afară, să se bucure de mai multe traduceri. Momentan am reușit să ne implicăm distructiv în munca celor de la FILIT.

Descrie-mi cartea ta: Memoriile Domnului Roșu, te rog! Știu, știu, aș putea căuta o recenzie, dar e mult mai fascinant să vezi o carte prin ochii creatorului său!

Sunt 20 de povestiri în care e posibil orice, și în care nu te plictisești. Sunt foarte puține dialoguri și digresiuni. Poveștile au flux, iar finalurile sunt neașteptate. De multe ori, personajele rămân blocate fizic și mental în situații din care caută să scape. Îi vei întâlni pe Omul cu chip de ceață, pe doctorul Albert care dă peste o formulă chimică nouă, pe omul de afaceri care se aruncă dintr-un zgârie-nori și momentele cruciale din cădere, pe Johnny Fantomă care cântă blues teribil la chitară, pe demonul care fură visele unui trib, pe Neica Nimeni. Vei vedea cum e să vrei să-ți dai singurătatea la tigri, cum e să te plimbi printre dubluri, cum e să fii întâmplător în Rai, să te trezești într-un film alb-negru, sau să rămâi într-un punct mort.

Drumul de la idee la înfăptuire a fost…

Destul de rapid.

Tu mai ești vinovat și de poveștile în șase cuvinte…

Da.

Ai putea să compui una acum?

Mă simt vinovat pentru naivitățile mele.

11692547_489994944499505_13831084897005201_n

Nu… nu o să te pun să-mi faci o analiză pe text acum. Nu cred în comentarii literare. Întrebarea mea e alta: te vezi făcând altceva?

Altceva mai bine, în nici un caz.

Am cam terminat cu întrebările! Cum ți s-a părut? Ce vei face după ce termini de scris răspunsurile?

Mi-a plăcut interviul, și mă bucur că ești curioasă de scrisul meu. Își urez succes cu cartea ta. Ți le voi da, voi verifica niște rezultate la tenis și voi ieși probabil în oraș.


Sursa foto 2: Facebook Povești în șase cuvinte

Reclame

4 gânduri despre „Pur și simplu… Celestin

  1. Toate bune și frumoase, felicitări pentru interviul realizat. Dar postarea ta mi-a indus și o stare de nedumerire. Măi. Io pitici pe creier am. Și nu unul, doi. Am regimente-ntregi. Și știi cum îs ? Văăăăleeeeu… Unu’ și unu’. Atunci de ce pisici io nu pot să fiu scriitor ???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.