Biblioteca de pe Străduţă · Cafeneaua Soarelui · Dezbaterea de Vineri · La plimbare pe străduţă

Ce e un scriitor?

Dragilor, vinerea asta pornesc dezbaterea mai devreme! Tema este: Ce e un scriitor? Cum vedeți / vă imaginați voi un scriitor? Ideea mi-a venit citind următoarea afirmație a unui elev care a dat BAC-ul anul ăsta:

Scriitorul e stingherit în societate se simte ca un frustrat sau poate este şi de aceea vrea sa scrie să se scufunde în necazuri. Viaţa lui e chiar tristă nu poţi judeca un asemenea sensibil.

De multe ori scriitorii sunt priviți așa. Însă deja cunosc destui pentru a-i contrazice pe cei care cred asta. Scriitorul nu e un inadaptat social, adesea e atât de adaptat încât redă realitatea mai exact decât un fotograf / cameraman. Sigur, unii scriitori sunt boemi. Alții sunt cu mintea plecată… Dar, până la urmă fiecare om are particularitățile lui. Da, uneori scriitorii sunt mai sensibili, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt triști sau depresivi (deși există și astfel de cazuri).

Voi ce credeți? Vă las și câteva citate…

scriitori 1

Deja nu mai țin legătură cu niște oameni care eram. – Joan Didion

Scriitori 3

Un scriitor nu e doar un om… e mai degrabă o grămadă de oameni ce încearcă să fie unul singur. – F. Scott Fitzgerald

Scriitori 4

Sunt făcută și refăcută încontinuu. Oamenii diferiți scot din mine cuvinte diferite – Virginia Woolf.

scriitori 2

Unui scriitor îi este mult mai greu să scrie decât celorlalți oameni – Thomas Mann

Reclame

21 de gânduri despre „Ce e un scriitor?

  1. scriitorii pe bune sunt depresivi și medicamentul e scrisul. De ce nu mai sunt cei de acum așa? Pentru că ei sunt scriitori de markenting sau scriitori făcuți de marketing, ei nu simt nimic, scriu ca roboții doar pt că primesc ceva, ei nu simt oamenii, poveste, particularitățiile, nu raționează prin scris. Repet, ei nu simt. De aia nu sunt triști. Nu pt că nu vor, ci pt că nu pot

    1. Radule, eu știu cum se manifestă depresia adevărată (am pe cineva în familie), crede-mă e mai mult o tristețe / sensibiltate sporită. În rest, ceea ce spui tu se aplică perfect în cazul unora…

  2. Virginia Woolf a simțit/ surprins ..cum nu se putea mai bine esența, ..cred eu. 🙂 (iar dincolo de „words” mi-aș permite eu să ..gândesc „worlds”, așa doar ca ..pentru mine) Mulțumesc.

  3. – Sunt un om care are experienta la catedra, care a lucrat o viata cu copii normali si speciali si..care, la 56 de ani a inceput un drum nou,acela de autor de carti motivationale! – Cred ca tot mai multi oameni vor face dezvoltare personala si vor citi carti de educatie, cred ca Dumnezeu are un plan cu Romania, cred ca toti meritam o soarta mai buna si mai ales generatiile viitoare! – INSA NU SUNT DEPRESIVA,SUNT INCREZATOARE, PUTERNICA, SENSIBILA LA NEVOILE COPIILOR, LA O ATENTA EDUCATIE A BUNICILOR, MAMICILOR, taticilor,bonelor,tuturor care se ocupa de aceste mladite care vor fi viitorul de maine si cred ca avem nevoie de scriitori morali,adevarati,care au ceva de spus ,care au experiente personale suficiente sa le poata darui dintr-o inima curata,neconditionat …si celor care nu isi gasesc rostul,care nu au avut modele,care cauta altceva nou! Sunt Aurelia Grosu si va doresc succes maxim!

  4. Un scriitor este o persoană care poate găsi unui singur cuvînt o mie de întrebuințări și totuși să aleagă să nu îl folosească, optînd pentru o tăcere mult mai grăitoare și puncte de suspensie. Să știi să descrii o stare în o mie de feluri diferite și totuși să alegi să conduci cititorul spre a găsi singur descrierea acelei stări așa cum el însuși o simte, și să și-o exprime cu propriile sale cuvinte… el, cititorul… da, asta este o însușire a scriitorului. Care îl definește, de multe ori fără ca el însuși să o conștientizeze.

      1. Am emis odată o părere proprie în timpul unei ore de limba și literatura română, în liceu. A întrebat profesoara ce anume ne place cel mai mult atunci cînd citim o carte? Iar eu i-am spus că cel mai mult îmi plac punctele de suspensie. M-a întrebat de ce și am motivat părerea astfel: „De multe ori punctele de suspensie îți semnalează că poți închide temporar cartea, cu degetul între file pentru a nu pierde șirul, și să continui tu însuți ceea ce a spus scriitorul, să îl completezi, să oferi păreri și versiuni proprii. Poți iniția un dialog scriitor-cititor cu ajutorul punctelor de suspensie. O idee terminată cu puncte-puncte este terminată pe hîrtie, ea se prelungește în imaginația celui care citește, se extinde, se îmbogățește. Punctele de suspensie pot extinde o carte mono-volumică dîndu-i volume noi prin intermediul apelării la imaginația celui care o lecturează. Realizează astfel fuziunea dintre cuvîntul scris și transpunerea lui în imagini vii ce prind formă cu ajutorul capacității creatoare a individului care consumă ceea ce i se oferă prin numărul de file pe care le ține în mîini.”

  5. Poti fi boem și cu alură de artist și fara să fii scriitor. E o imagine greșită. Un scriitor e un om care se exprimă. Dacă o face „plăcut” sau nu.. Asta e altă poveste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.