Doina Roman despre… praguri

Doina Roman e o scriitoare promițătoare din noul val. V-am făcut cunoștință cu ea acum ceva timp – când începeam să o descopăr la rândul meu. De-atunci și până acum am avut destul timp să îmi fac o părere despre omul Doina Roman și despre modul său de a percepe viața și de a scrie.

Cărțile ei, căci recent a scos și volumul 2 din Pragul, primesc doar aprecieri atât de la critici cât și de la cititori. Dar nu pentru asta v-o recomand, motivul e altul: Doina e autentică, povestea pe care o spune poate părea atât de reală chiar dacă e una fantasy (și abia am trecut de jumătatea primului volum). Însă nu o să vă vorbesc eu despre carte – o va face chiar Doina în cele ce urmează. Haideți să-i trecem pragul împreună!

praguri

,,Încercând să nu fiu prea preţios sau pretenţios, eu, „un normal” rătăcit în lumea seducătoare, dar şi periculoasă a unui viitor posibil, declar „Pragul” o apocalipsă după Doina Roman, un tratat despre cum se poate scrie o distopie luată ca o poveste pentru oameni mari care nu vor să fie numai oameni mari…”Adi George Secara

Uneori lectura unui fantasy poate părea o joacă de copii, o colantare de modele, de fapt este o realitate dezasamblată, analizată şi reasamblată într-o formă capabilă să codifice esenţa, gândurile şi trăirile intime. Pentru mine este o iluminare, o izbândă, și mai presus de toate cunoaştere.

Spaţiul este deformat, în sensul schimbării temporale morale și de existență peste milenii a speciei umane. Planurile lumilor din, Pragul, se întrepătrund astfel încât, ceea ce pornește de la o necunoscută, se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari toate contractându-se spre un singur țel. Aflarea adevărului, supraviețuirea și întoarcerea în leagănul realității

Pragul este o așezare sufletească, o altfel de spovedanie, romanul în sine devenind personaj pentru propriile visuri, aspirații și dorințe de cunoaștere.

Am zugrăvit tot ce am simțit și văzut în minte aspirând spre o frumusețe simbolică. Scrierea mi-a acaparat natura mea ca om, acolo am trăit o vreme cu toate simțurile și aș vrea să reamintesc cititorilor că un scriitor dorește să fie un creator de frumos. El comunică viziunea sa despre lume prin scris așa cum un pictor își comunică trăirile prin pictura pe care o dăruiește artistic celor din jur.

Lumea din Pragul poartă simboluri dar nu la vedere, nu le afișează ca la defilare, ele transpar, transpiră și transced de la un volum la altul. De la faptul că poți să-ți plătești datoriile cu sentimente până la imaginea ca nici ele nu mai sunt de ajuns și se descoperă o modalitate și mai periculoasă aceea în care plătești cu mintea, firul narativ te duce alert prin trăiri ascuțite ca lama, prin coridoare luminate de flori felinar, prin celule cu toane, închisori, lacuri stăpânite de gardieni ancestrali și ghețari porți ale trecătorii către altă lume.

Firesc cititorul se va întreba când va lăsa cartea din mâna dacă ar fi în stare să trăiască acolo, și dacă ar fi dator, cu ce ar plăti datoriile către colectori. Cu iubirea? Cu mintea? Cu amintirile? Va percepe simbolurile și valorile vehiculate și le va vâna pentru propria cunoaștere și regăsire.

Pragul nu te ia de mână, nu-ți face curte, nu-ți prezintă prea mult pe cineva anume, te aruncă direct într-o lume pe care începi să o cunoști și să te descurci în ea fără să îți tragi sufletul. Acțiunea e alertă și înveți pe drum, alergând, cu răsuflarea tăiată că Ținutul Lacurilor este o lume guvernată de oreade, numite și menținute în această poziție de Agenție. Că ele interacționează cu un Consiliu guvernor, mai uman și căruia îi crapă mintea și sufletul să apere cumva populația alcătuită din clanuri, de invazia emigranților.

Oreadele au legionarii care le apară și care stăvilesc orice rebeliune contra lor, Consiliul Guvernor are kraborii care asigură paza cetății și ordinea între clanuri. Colectorii neam de bancheri strâng ultimul bănuț și ultima suflare a oricui înainte de moarte. Pacea în acest ținut e temporară și scrisă cu sânge.

Nimeni nu stă degeaba, rezistența și dorința de apărare îi fac pe acești oameni să creeze o armă împotriva oreadelor. O casetă în care sentimente pure donate cu jertfă coexistă suficient de puternic pentru a scurtcircuita orice rețea artificială a nemuririi. Este gândul puternic al celor care nu renunță, care sunt în stare să sacrifice tot ce au pentru o lume mai bună.

O dragoste imposibilă care vine când vrea și pleacă când nu te aștepți, care pândește la colț și lasă bune și rele să marcheze acțiunea te face să-ți dorești mai mult pentru cei implicați.

Lia și Crius sunt împreună într-o experiență de viață într-o călătorie a sufletului care îi lasă temporar pe unul fără inimă și pe celălalt fără minte.

Se iubesc și nu se regăsesc în această lume decât câteva clipe, suficient să tânjească unul după celălalt tot drumul dintre lumi. Ei vor căuta dragostea, adevărul și se vor sacrifica pe rând unul pe altul trecând prin deșertăciune și îndoială.

Algar este personajul care și-a vândut sentimentele la început pentru putere frumusețe și sănătate. El este simbolul conștiinței care vrea totul înapoi socotind la început că mai de preț este nemurirea dobândită ca apoi să–și dea seama că simplitatea și normalitatea este tot ce contează.

Kat, desemnată ca apărător al Liei este de fapt o față trecătoare a neamului și prieteniei trădate pentru aventură, a minții necoapte incapabile să suporte să fie planul doi sau trei.

pragul_1_fullsize

Kor- fratele vitreg al Liei- personajul negativ, complex, psihopat, pervers, periculos. Încă nu este dement dar va fi?

Neell, cel mai simpatic personaj evoluează sub ochii noștri de la un copil pus pe șotii la o minte atașată de specia umană la inima curată și istețimea unui conducător

Pisică și Blatistul – sunt supapa romanului, gura de umor real și sursa de descrețire a marilor probleme care plutesc grav în cele două lumi, ca niște dinozauri ierbivori umflați de gaze. Pisică trezește simpatia și în final poate chiar o să fie stăpânul unei lumi incerte a infractorilor mici și mijlocii nimeriți la timpul oportun lângă o pradă care să-l satisfacă.

Călătoria forțată pe care Lia, vindecătoarea o face începând din Gara Părăsită până la Hanul cu Plopii de tărâțe străbătând două lumi diferite este plină de suspans. Este desemnată să poarte caseta în misiunea de a distruge oreadele și de a da înapoi clanurilor sentimentele luate ca plată de către colectori. Îndrăgostită de Crius nu vede altceva în jur până când o izbește realitatea, sacrificiul și greutatea plecării în necunoscut. Ea se descoperă, află puțin câte puțin cine este și ce poate grație celor din jur și a împrejurărilor în care trebuie să hotărască viața sau moartea cuiva. În final va ști foarte bine aprope totul. Rămâne de văzut dacă asta îi va aduce mult râvnitul echilibru sau va plăti altfel prețul adevărului. Cunoașterea sinelui, cunoașterea interioară și mulțumirea pentru acest dar se petrece și pentru ceilalți în mai mare sau mai mică măsură în același ritm infernal. Crius își dă seama că are mai multe partiții în minte și că nu-și aparține, Algar descoperă că poate să lupte pentru adevăr până la capăt indiferent că își pierde iubita, Neell devine un prieten capabil să salveze cetatea, Pisică recunoste că altfel nu poate trăi că natura lui va fi intodeauna la fel indiferent că zboară pe un dragon tot va încerca să fure ceva. Alk descoperă că poate să trăiască fără regatul construit nebunește dar nu poate trăi fără Mary mama Liei.

pragul-umbra-martor-252027

Cine va urmări drumul făcut de Pisică, Blatistul, Lia, Crius, Sarkan, Gri Mătase, Algar, Neell de la Liftul Nebun, în mlaștinile Lacului negru, pe sub Podul care se termină când vrea el, va sta cu sufletul la gură să vadă cum se termină lupta cu Monka, se va teme de Uri de Tărcați, de Vameșii Tavanci, îl va urî pe Kor cu bicramii lui, pe Leona cu grassenul ei cu tot, pe Alk cu tărâmul de sare, va închide ochii să nu vadă viperele suliță, simicovii care ard tot ce întâlnesc și va dori să știe mai multe despre Liliacul tomnatic, despre târgul de minți, banca colectorilor, dezpre Oz și lumea Kricilor.

Cheia acestor lumi, setea de a ști cine desemnează viața acestor oameni și clanuri cum s-a ajuns aici și de ce, este așteptată ca și când totul ar trebui să aibă o explicație. Dar este finalul cheia? Și dacă această cheie este un final care ne dezleagă temerile cele mai adânci?

În Pragul nimic nu este predictibil. Viitorul se poate schimba de la o clipă la alta și asta este una din bucuriile pe care le am. Sper să prind acel nod din care pleacă căile viitorului și să nimeresc pe acela care arată măcar o parte a adevărului.

Acela care ne arată cine suntem, care este menirea noastră și care este forța care ne guvernează.

Lumile din Pragul nu sunt create întâmplător, nimic nu este pus în plus acolo. Toate au un sens în reasamblarea lor chiar dacă ți se pare că lipsește ceva. Sigur vei găsi acel ceva în alt colț al lumii următoare. Cineva are toate piesele în mâna. Cineva mai dă piese cu împrumut altcuiva pentru a simula o alternativă.

Nu înseamnă că piesele or să dispară. Lumea din Pragul chiar dacă are fețe diferite are undeva un plan. Are gânduri pentru viețile tuturor personajelor. Eu sunt acolo, trăiesc cu ele, ard cu ele, mă ascund să-mi salvez viața, le sterg lacrimile, sunt ca niște prieteni buni. Aș putea schimba în câteva zile toate zbaterile lor. Și știți de ce? Pentru că eu știu mai mult.

Dar nu știu totul. Undeva în Agenție este cineva care știe mai mult decât mine. Va spune la momentul potrivit atât cât este necesar. Atât cât îi este dat speciei umane să știe, atât cât mintea poate să primească fără să fie cutremurată.

Sper ca cineva din Agenție să ne iubească pe toți așa cum suntem.


 

P.S.

Mulțumesc că ți-ai rupt din timpul tău pentru a scrie, Doina!

Reclame

2 răspunsuri la „Doina Roman despre… praguri”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.