Note de lectură… la limită

la limita

Ante Scriptum: Pe Diana Farca v-am prezentat-o deja. Acum e timpul să vă vorbesc și despre romanul ei – La limită – pe care l-am primit și eu în cele din urmă (și nu datorită Poștei Române).


Pentru început, o să vă spun că se scrie din ce în ce mai mult – ați observat și voi. Unii o fac într-un mod superficial, alții într-un mod excepțional. La limită debutează lent, parcă în genul unui roman rusesc, dar apoi accelerează brusc. Pur și simplu e o carte pe care nu o poți lăsa din mână și care-ți lasă impresia că ai fost chiar acolo – în mijlocul acțiunii.

Maria se vede nevoită să se mute alături de fiul ei într-un sat și să renunțe la confortul orașului. Alex este (cel puțin pentru mine) personajul central al cărții. E un copil sensibil, care ne amintește tuturor de lucruri pe care le trecem tot mai adesea, cufundându-ne în amărăciune. Mutându-se în satul acela părăsit parcă de lume, Alex are ocazia de a-l cunoaște pe Albert  „un bătrân țăcănit, urâcios și singuratic” care locuiește singur într-un conac (un fel de bunicul lui Heidi în varianta aristocrată). Pierderea soției și a fiicei îl aduc pe Albert în pragul suicidului și aici intervine Alex – care îl salvează.

Ce se întâmplă mai apoi? Asta trebuie să aflați voi! La limită  e un roman care, efectiv, te face să-ți retrasezi limitele. E un roman despre viață, despre abandon, despre resemnare.

Țin să o felicit pe Diana pentru stilul ei, pentru felul impecabil în care a scris. Veți găsi aici multe secvențe descrise atât de amănunțit și de profund, descrieri, analize psihologice, întoarceri într-un trecut zbuciumat. La un moment dat aveam impresia că citesc opera vreunui clasic, dar nu – Diana Farca e din zilele noastre și sunt sigură că va mai scrie și alte cărți!

Să vedem ce o să faci după ce treci de limită, Diana!

Un gând despre “Note de lectură… la limită

  1. Pingback: Diana Farca: nuanțele și ipostazele unei super-femei (partea 1) - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.