Inspirație la feminin (serial) · La feminin

Inconfundabila Colette

Totul se topea într-o abandonare sălbatică, în murmure, cerințe imperioase, un fel de furie amoroasă, urmată de mulțumiri copilăroase și oftaturi satisfăcute, asemenea unei fetițe care a fost extrem de însetată…

colette 2

Colette. Sidonie-Gabrielle Colette. Un nume ce a scandalizat literatura franceză și societatea Belle Époque, deopotrivă. Dar, dacă nu ea, atunci cine a revoluționat literatura erotică… literatura, în general mai bine spus.

Nu e niciun secret că ea și soțul ei împărțeau amanta: cântăreața Polaire. „Colette a pretins moralitate… în această poveste sordidă. […] Prostii! Prostii! În realitate, ea – sedusă din clipa în care s-au întâlnit a curtat-o (pe amanta mea)” – scria soțul ei Henri Gauthier Villars în memoriile sale. Evident, acesta a fost nespus de încântat de acest ménage à trois.

Da, Colette a avut o viață controversată – relația aceasta fiind doar începutul. De fapt, chiar și-n ziua de azi i-ar scandaliza pe mulți. „În viață și în artă Colette trecea de la un iubit bărbat la o amantă femeie și invers, în mod constant” (Ellen T. White în cartea Femei celebre).

colette 1Însă adevărul e că ea și-a transformat viața în artă, a analizat psihicul francezilor, iar sexualitatea nestăvilită a personajului pe care îl constituia a atins multe corzi sensibile. „În romanele ei, Colette a surprins «Parisul  rafinat» de la cumpăna dintre secole, dar și noile și încântătoarele revelații  ale secretelor trupești. Romanele ei erau «suficient de murdare – iar murdăria era suficient de artistică» pentru a fi luată în serios.” (Ellen T. White)

Colette și-a asumat ce scria și viața ce o ducea. Viciul dăunează doar dacă nu îți face plăcere – spunea ea cu convingere. Și mai are o zicală, poate mai celebră: Chiar dacă faci prostii, fă-le cu entuziasm! Iar lista cu învățăminte (să le zicem) nu se oprește aici, am mai cules câteva:

  • Îmi iubesc trecutul, îmi iubesc și prezentul. Nu îmi este rușine de ceea ce am avut și nu sunt trista din cauza ca nu mai am.
  • O femeie care crede că este inteligentă cere drepturi egale cu bărbatul.O femeie care este inteligentă, nu.
  • Absența totală a umorului face viața imposibilă.
  • Cred că există ocupații mai urgente și mai onorabile decât incomparabila pierdere de timp, pe care noi o numim suferință.
  • Fii fericit. Este singura modalitate de a fi înțelept.

dimineata 6

P.S.

Bibliografie: Femei celebre de Ellen T. White și pagina de pe fr.wikipedia dedicată scriitoarei  + câte ceva din ce mai știam eu 🙂 + pagini de citate de la noi. Link-ul mai de la început duce spre singurul site din România unde am găsit ceva mia multe detalii despre viața autoarei (așa, pentru voyeuri).

Reclame

6 gânduri despre „Inconfundabila Colette

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.