Grey vs. Maxwell

Încă de la apariție, Beautiful You al lui Palahniuk mi-a stârnit interesul. După cum probabil știți, mi-a plăcut destul de mult trilogia Fifty Shades semnată de E.L. James, deci… un roman care promite să fie „cam tot ce a trebuit sa fie Fifty Shades of Grey, dar n-a fost…” (USA Today) – clar mă interesa.

Prin urmare, mi-am achiziționat romanul lui Chuck Palahniuk și m-am pus imediat să-l citesc… habar nu aveam ce mă așteaptă…

Nu, în acest capitol nu o să compar cărțile… nici modul în care poveștile sunt spuse. Palahniuk e genial, vine cu o poveste șocantă în care satirizează până la extrem cultura pop, pe când James… scrie mummy porn. Se pot compara? Nu prea cred… Palahniuk scrie, pe când „autoarea” britanică face ea pe-acolo ceva la calculator, dar uneori îmbină prea multe chestii și-i iese o zacuscă (sau, mai bine spus, un chutney – că e mai cunoscut britanicilor) – eu tot nu am înțeles fazele alea cu Zeița Intimă (de pildă).

Ambele povești sunt interesante. Ambele debordează de scene erotice mai mult sau mai puțin reușite… Ambele au pasaje care mă îndemnau să închid cartea și s-o arunc (și nu sunt genul de persoană pudică, dar too much is too much) – bine, ar trebui să-i dau puncte în plus lui Chuck Palahniuk aici. Și, cel mai important: ambele au un personaj masculin care nu are cum să nu intrige mințile cititoarelor. Dar cât sunt ei de asemănători? Eh… uite aici voiam să ajung. Să vedem:

 • Amândoi sunt putred de bogați… bine, Maxwell e mai bogat decât Grey.
 • Amândoi au un trecut dubios.
 • Grey o iubește pe Anna, devine dependent de ea. Maxwell pe Penny… eh, nu vreau să dau spoilere (dar pot spune că nu nutrește astfel de sentimente pentru ea).
 • Grey a fost inițiat în tainele sexului de o prietenă a mamei sale, Maxwell de o băbăciune ce trăiește în munți.
 • Maxwell vrea să înrobească toate femeile din lume cu ajutorul produselor Beautiful You. Grey o vrea doar pe Anna pe post de supusă… fără planuri de dominare a planetei.
 • Maxwell nu e atât de prezent în roman cum e Grey (și nici nu-mi pare atât de atractiv din portretul creat).
 • Maxwell a studiat vaginele a peste 7000 de femei… Grey e mai selectiv.
 • Ambii își răsfață partenerele cu diverse cadouri scumpe.
 • Ambii apelează la șantaj sentimental.

Personal, dacă ar fi să aleg… l-aș alege pe Grey (dar fără tot arsenalul ăla din Camera Roșie… hmmm, poate niște cătușe, totuși). Nu prea sunt dornică să fiu supusă unor experimente, indiferent de ce orgasme cutremurătoare îmi promit (dacă nu îmi mai revin apoi… sau dacă devin dependentă)?

Dacă-ar fi să aleg o carte dintre cele două, nu aș ști pe care. Deși au puncte în comun, sunt atât de diferite… până și sexul e diferit! Dar… e o lume liberă, nu? Îmi pot plăcea ambele, chiar dacă una are substanță și cealaltă e doar… „literatură” de consum (mai avem nevoie și de d-asta din când în când!).


P.S.

Mai multe despre Beautiful You găsiți în articolul Alexandrei de pe hyperliteratura.

P.P.S.

Mai multe despre Fifty Shades găsiți într-un articol mai vechi de pe blog.

P.P.P.S.

Acest articol nu are valoare de critică literară!!! Și, încă ceva, nu recomand niciunul dintre cele două romane persoanelor încuiate mental și/sau sexual!

16 gânduri despre &8222;Grey vs. Maxwell&8221;

 1. Foarte faina comparatia asta. Nu auzisem de cartea asta, (de Beautiful you, evident, de Grey a auzit toata planeta) dar sa stii ca suna interesant. Chiar am de gand sa cumpar cartea asta, mi-a placut chiar mult articolul si sincer, nu stiu de ce, dar parca imi plaxe mai mult de tipul asta decat de Grey desi nici nu am luat cartea inca 🙂
  Mersi si spor la scris. Bun articol 😉

   1. Da… partea aia m-a atras… dar si faptul ca a examinat aproximativ 7000 de … 7000 nu? in fine. Ambele chestii m-au atras. Cu placere. Printre putinele articole pe caqre le-am citit pana la capat. Mi-a placut 😉

 2. Bun, Grey si romanele lui le-am citit. Mai trebuie sa citesc si Beautiful You …. Totusi 7000 de vagine?! E ceva de World RTecord cred :)))

  Oricum, interesanta comparatia. Pe baza a ceea ce ai scris tu, cred ca si eu l-as alege pe Grey 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.