D'ale mele

Aș vrea, dar nu… pot

Aș vrea să-mi acopăr fața cu palmele. Să-mi imaginez că toate astea sunt doar un coșmar și eu de fapt sunt o altă Diana, una care trăiește într-o Românie unde corupția e doar un mit. Se spune că nu există nu pot, există nu vreau. Ei, uite că de data asta aș vrea, dar nu pot! Nu pot pentru că nu trăiesc într-un glob de cristal.

Niște oameni au murit. Nu din cauza muzicii pe care o ascultau. Nu din cauza Halloween-ului. Au murit din cauza inconștienței (și subliniez asta) și foamei de bani. Vinovații trebuie să plătească, da… TREBUIE.

Însă cel mai important (și am mai zis asta): familiile trebuie lăsate să-și plângă morții! Doar ele cunosc adevărata dimensiune a tragediei, restul e… poveste. Televiziunile și alte canale doar scormonesc după rating.

Asta nu înseamnă că trebuie să băgăm povestea asta sub preșul amintirilor neplăcute, e dreptul nostru să ne exprimăm indignarea.

Aseară mulți oameni au ieșit în stradă. Cer demisii. Una au obținut-o. Și ce folos? Poate niciunul… și nu o spun doar eu, o spune și Moise Guran:

A fost exact furia îndreptată împotriva clasei politice corupte, dar cineva a știut să plimbe această furie pe străzi kilometri întregi, zi de zi, până furia a obosit și s-a dus acasă să se culce, că a doua zi furia are job la corporație.

[…]

Dacă iei capacul de pe un cazan sub presiune obții o termocentrală. Dacă îi faci o supapă, obții un ceainic. Și un fluierat. Cam așa s-a procedat și cu proiectul minier Roșia Montană, când presiunea s-a eliberat treptat, dar corupția a supraviețuit pe funcție și în sistem.

[…]

Este un mod pervers de manipulare a negativismului. În funcție de presiunea din cazan, se vor deschide câte supape e nevoie, dar scopul final este supraviețuirea sistemului. Să știți că nici măcar demisia premierului nu înseamnă resetarea sistemului. Dar abia de acolo se poate începe ceva care să schimbe cu adevărat țara. Și Ponta e tot o supapă, una mai mare, dar Piedone, Oprea și chiar Ponta, vor fi eliberați pe rând pentru a salva întregul, dacă e cazul. Resetarea clasei politice înseamnă fie alegeri anticipate cu alți oameni drept candidați, fie un guvern de tehnocrați pentru un an în care actualii politicieni să facă un pas în spate și să lase altora locul.

Sistemul e putred de când m-am născut eu eu… adică din ′90. Cică, nu știu cum era înainte… unii spun că din anumite puncte de vedere era ceva mai bine. Cu o demisie nu se face primăvară la început de noiembrie, nici cu două, nici cu trei! Apele se vor calma.. poate. Ca de obicei. Corupția va continua… poate vor trece câteva generații, poate nici copii mei nu vor trăi într-o alt fel de Românie… răul trebuie tăiat din rădăcină.. deja unii vlăstari tineri ai clasei politice au fost infectați cu mana asta și nu știu dacă mai pot fi salvați.

Dar noi, tot mai sperăm, tot mai strigăm… unii mai tare, alții mai încet… pentru că the day we give in is the day we die! Așa-i românu’ – luptător fără cauză și/sau sorți de izbândă uneori, dar el tot se zbate!

Aș vrea să-mi acopăr fața cu palmele. Să-mi imaginez că toate astea sunt doar un coșmar și eu de fapt sunt o altă Diana, una care trăiește într-o Românie unde corupția e doar un mit.

sursa foto: pinterest
sursa foto: pinterest
Reclame

20 de gânduri despre „Aș vrea, dar nu… pot

 1. A propos de cum era înainte de ’89, de decembrie 1988, ma întreb retoric: cat de bine poate fi când îți lipsește libertatea?
  La evenimentele din decembrie ’89 aveam 19 ani (fără vreo săptămână), iar ce îmi amintesc din acele vremuri nu seamănă deloc cu „mai bine”. Când împlinisem 18 ani, deci cu aproape un an înainte de acele evenimente, mi s-a spus că și dacă vine altcineva în locul lui Ceaușescu, în România tot nu va fi bine și ca nu mai e de stat în țară. Era un sfat părintesc (la propriu). Apoi domnul decan, odihneasca-se-n pace, ne îndemna să plecăm din țară. Mă întrebam atunci oare cum poate da astfel de sfaturi un profesor al unei universități de stat? Putea pentru că știa mai bine decat noi în ce fel de societate urma să trăim. Noi, câțiva studenți nu eram o țară, deci nu dispărea țara daca pleca o parte dintre noi. Nu era un sfat în genul fostului președinte: dacă ne e mai bine afară, să plecam din țară… Era un sfat părintesc! O parte dintre colegi au plecat. Și au plecat și dintre foștii asistenți universitari. Și țară n-a murit. Dar e mai bine? Binele e discutabil. Eu mă întreb dacă trăim intr-o societate mai bună, mai civilizată? Se spune că fiecare popor are conducătorii pe care si-i merită. Fiecare dintre noi nu reprezintă societatea, tot asa cum societatea nu ne reprezintă pe fiecare dintre noi. Din păcate nici acest eveniment nu ne va aduce conducători mai buni sau o clasă politică nouă. Din păcate suntem prea aproape de Balcani. Influentele sunt prea puternice. Carpații sunt un paravan în calea influenței occidentale. Ăsta e un factor ce diferențiază societatea românească din interiorul arcului carpatic de cea din restul țării. 350 de ani de dominație otomană și 50 de ani de comunism înseamnă 400 de ani de degradare morală și spirituală, degradare care va putea fi „recuperată” în tot atâția ani. Și asta doar dacă ne dorim cu adevărat o schimbare în bine! Fiecare manifestare ca cea de aseară este o dovadă ca măcar o parte dintre noi își dorește schimbarea în bine a țării noastre a societății noastre, dar trebuie să păstrăm această dorință și după ce manifestarea din stradă se încheie.
  Trebuie să închei și eu acest comentariu.
  Multă sănătate celor ce încă luptă pentru viața lor!
  Iar cei ce au fost victime, odihneasca-se-n pace!

  1. Nici nu am observat 🙂 fiecare are propria definitie a binelui, da … e o notiune relativa si 3 demisii nu pot schimba o realitate… (eu nu am scris deloc cu diacritice, sunt la munca si mai fur cate putin timp)

   1. Da, binele, ca alte noțiuni asemănătoare, este o noțiune relativă. Binele unuia poate fi răul altuia…
    [Abia după ce am scris comentariul de mai sus am aflat de demisia guvernului.]
    Diacriticele sunt adăugate automat de tastatura Google. Uneori exagerează lăsând cuvintele în varianta nearticulată, iar la cuvintele cu cratimă nici nu se gândește la vreo variantă de iarnă (cu „căciulițe”)…

    1. Normal, manelistic vorbind: binele meu = răul dușmanilor 😆 (analogie cam trasă de păr, dar după atâta muncă…). Am scos opțiunea aia de pe mobil, mă enerva!

     1. Nu am nici cum să confirm, nici cum să infirm analogia, deoarece gusturile mele muzicale sunt în partea opusă a registrului melodic. Legat de ceea ce se întâmplă în țară, vorbeam cu cineva ca tocmai ascultasem niște piese Iced Earth, printre care Days of Rage.
      Revenind la analogie, ea poate fi aplicată, de exemplu, unor persoane care nu neapărat se află într-un conflict. Poate fi reușita la un concurs pe un singur post, concurs la care participă doi prieteni, sau colegi. Doar unul va fi norocosul câștigător! Poate ca nici eu nu am găsit cel mai bun exemplu…
      Ah! Am uitat: felicitări pentru acest articol! Citindu-ti, nu m-am putut abtine să nu comentez!

 2. Din pacate demisia nu e o pedeapsa; in mod sigur vor nimeri undeva unde le va fi la fel de bine si vor continua sa-si urmareasca interesele proprii iar in locul lor vor veni altii care, chiar daca vor dori sa faca sa fie totul bine pentru noi, vor fi usor, usor influentati de cei din jur…cat despre tragedia care a fost „scanteia” care a pornit iesirile in strada, nicio demisie, arestare sau amenda nu ii va readuce pe cei morti si nu va vindeca ranile celor care sunt acum in spitale… Cu totii visam la o Romanie frumoasa in care sa ne fie bine, insa totul se misca cu viteza melcului …aseara a mai inaintat un pic dar mai este cale lunga…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.