Biblioteca de pe Străduţă · La plimbare pe străduţă

Să cunoști o femeie / Să-l cunoști pe Amos Oz

sa cunosti o femeie
sursa foto: Piterest

Să cunoști o femeie. Să-i știi toate ungherele. Să știi cum se unduiește. Să-i știi sufletul. Să ajungi în străfundul gândurilor ei… Asta-i o misiune imposibilă, chiar și pentru un agent Mossad.

Pe bune, o femeie e ca o fortăreață imposibil de pătruns. Cine a citit romanul Să cunoști o femeie scris de Amos Oz cred că mă înțelege. Abia după moartea Ivriei, Yoel realizează că nu-și cunoștea soția îndeajuns. Începe să o analizeze, să-și amintească ba chiar ajunge să își îndrepte studiul spre propria persoană.

Să cunoști o femeie nu e un roman de dragoste sau vreo carte siropoasă din care să scoți citate de pus pe Facebook (cum poate s-ar fi așteptat unii). Romanul lui Oz e un roman al memoriei, o poveste despre toate acele lucruri pe care avem impresia că le știm, dar ceva ne scapă întotdeauna. Pur și simplu – e o carte de citit cu mintea și cu sufletul pentru a o putea înțelege (chiar dacă pare anostă).

Amos Oz înzestrează cuvintele cu eleganță și profunzime. Cititorul e vrăjit și vrea tot mai mult. De mult așteptam să-l cunosc, să-i simt scriitura și nu m-a dezamăgit. Să cunoști o femeie e fix genul meu de carte: pare că dezvăluie mult, dar de fapt înfrumusețează misterul feminin și misterul vieții, în general. Și, uite-așa, mă duc cu gândul la corola de minuni a lumii a lui Blaga (oare aberez?). Dac-ar fi să vă rezum cartea asta într-o singură propoziție, aceea ar fi:

Atunci când crezi că știi tot ești departe de esența lucrurilor.

Nu știu cât de pertinent e articolul ăsta, nu-l luați ca o recenzie sau ca o analiză literară. E doar impresia pe care mi-a lăsat-o mie romanul lui Amos Oz. Tot ce am scris aici e pur subiectiv. Citiți și spuneți-mi ce impresie vă lasă! O recenzie așa cum trebuie scrisă tot de mine găsiți pe Literatură pe tocuri!

Anunțuri

8 gânduri despre „Să cunoști o femeie / Să-l cunoști pe Amos Oz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s