D'ale mele

De ce-am dat la Litere?

Litere
sursa foto: Piterest

Țin minte și-acum momentul în care am fost să văd rezultatele admiterii la facultate. Agitație, emoții… M-am bucurat să mă întâlnesc cu o colegă de liceu în curtea facultății care devenise parcă neîncăpătoare. Ea fusese la alt profil și a fost tare uimită să mă vadă acolo:

Tu, care ai fost la real, aici?

Da, am absolvit un liceu de prestigiu din Pitești – profil științe ale naturii (matematică-fizică). N-am fost vreo pasionată de matematică – deși mi se părea interesantă… cândva. Mereu mi-au plăcut materii precum fizica și chimia. N-am avut 10 pe linie, dar nu am fost nici cel mai slab elev – am fost în jumătatea bună a clasei.

Trăiesc într-o zonă unde industria auto e în floare. Dar probabil știți deja că-s din Mioveni. Majoritatea colegilor mei au urmat facultăți cu profil de inginerie… Eu… am dat la Litere, mai exact la Limbi Moderne Aplicate. De ce? Am o groază de motive:

 • oricât de bună aș fi la ecuațiile reacțiilor chimice sau la desenat circuite electrice – mereu am fost pasionată de cuvinte, de modul în care acestea se îmbină și aproape mereu am avut profesori de limba română care să-mi hrănească setea de cunoaștere în acest domeniu;
 • nu știu cum, dar am avut de mică o afinitate pentru limba engleză… însă tot în liceu s-a produs scânteia care a aprins focul… Franceza a început să-mi placă tot în liceu, deși o consider migăloasă și extrem de pretențioasă;
 • în întreprinderi sau orice instituție e nevoie și de specialiști în comunicare internațională/traduceri…

Bine – aș putea să vă țin așa până mâine dimineață, motive au fost 1000. Am urmat specializarea Limbi Moderne Aplicate (LMA), am luat licența cu notă maximă și nu regret! Am învățat să fac traduceri la nivel profesionist, mi-am perfecționat gramatica, vocabularul, abilitățile de comunicare. Am avut parte numai de profesoare pregătite și dedicate (la master am avut impresia că materiile nu erau atât de noi pentru mine…).

Oh, poate cel mai important, chiar dacă am schimbat câteva job-uri (știți și voi cum e în ziua de azi) – mereu am lucrat în domenii aflate în strânsă legătură cu ceea ce am studiat. Uite că nu-i nevoie doar de ingineri pe-aici, dacă ai răbdare să cauți! În plus, mai fac și câte o traducere (în calitate de freenlancer… poate voi face și în calitate de traducător cu acte-n regulă cândva… dacă vor schimba un pic legea).

Concluzia: am dat la Litere pentru că mi-a plăcut și pentru că am vrut să dovedesc că și așa poți reuși!

V-am mai spus (cred) că atunci când eram mică nu-mi doream să fiu ceva anume (doctoriță, profesoară)… eh, uite c-am ajuns ce voiam să fiu atunci când eram… adolescentă 🙂 ! Cred c-ar prinde bine și niște mulțumiri aici (așa – ca la Oscar)… Le mulțumesc: părinților mei, profesorilor mei de limba română din generală și liceu, doamnei Dumitrașcu – profesoara mea de engleză și franceză de la Odobescu, doamnelor profesoare de la facultate și, nu în ultimul rând, prietenilor pentru susținere și înțelegere.

P.S.

Mă puteți vedea pe mine în rol de inginer? Eu nu 😆

Reclame

31 de gânduri despre „De ce-am dat la Litere?

 1. Di, si eu am ajuns sa fiu ce imi doream in adolescenta: profesor intr-o scoala speciala. Cand am intrat la Litere am vrut doar sa imi demonstrez ca pot sa fac ceea ce imi doresc fara sa tin cont de ceilalti. Cand am avut in mana diploma de filolog am plans de fericire.
  Acum sunt la a treia facultate pentru ca imi definitiva studiile, dar niciodata n-am regretat noptile de oboseala si de stres din sesiune.

 2. Nu eşti singura. Şi eu am făcut un liceu cu profil tehnologic şi am ajuns să studiez „calculatoarele şi tehnologia infromaţiei.” Contează să îţi placă ceea ce faci, nu ceea ce spune lumea sau să fie ceva ce ţine strict de profilul pe care l-ai urmat la liceu. 😀

 3. Eu am ales sa intru la Litere (Romana-Engleza) pentru ca mi-a placut sa scriu si sa citesc in ambele limbi. Acum imi este putin scarba, nu stiu daca din cauza profesorilor, dar stiu ca nu ma mai simt bine cand vad in librarii cartile pe care le-am avut de citit. Sper sa-mi treaca, mai am 4 luni si termin. Cateodata simt ca am facut o alegere gresita, dar nu stiu ce sa cred…

  1. Eu nu am făcut deloc literatură, specializarea pe care am urmat-o se axează spre partea practică: traduceri, limbaje de specialitate… știu cum e atunci când un profesor nu-i așa cum trebuie…

 4. Mult succes! Ai facut exact ceea ce aş fi făcut şi eu: )) Şi am şi eu un exemplu mai ciudăţel: din clasa a 5a vroiam la profil desen (pentru liceu), dar pe parcursul anilor am renunţat la această pasiune. Exact cu o lună înainte de a începe probele pentru profilul respectiv, m-am antrenat din greu şi am intrat cu 8.61

  Îţi doresc încă o dată mult succes!

 5. Mă regăsesc în ceea ce scrii. Și eu am terminat același profil. Pentru că nu am intrat în primul an la medicină, am mers la biochimie, m-am convins că nu-mi place, așa că am abandonat-o în favoarea conservatorului. :))
  Iar acum îmi spetesc mintea cu muzicologia, care e un fel de Litere la Muzică (avem mult de citit și de scris, tradus etc.).
  Mă bucur că ai găsit drumul care ți se potrivește!

 6. „La început era Cuvântul,si Cuvântul era cu Dumnezeu,si Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu.”
  Cuvintele sunt caractere scrise în ADN-ul fiecarei fiinte rational-sentimentale.Cuvintele sunt hrana pentru suflet. Ele pot fi binecuvântare sau blestem,pot genera viata,sau pot ucide,în functie de sursa din care izvorasc. E superb,când izvorasc din inimi curate,pline de IUBIRE !
  Felicitari pentru alegerea facuta ! Poti deveni genial,doar când ceea ce faci,este placere si pasiune ! 🙂
  Bonne nuit !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.