Pur și simplu: Theo Anghel!

Theo Anghel e una din scriitoarele românce care m-au surprins plăcut anul trecut. Primul ei roman m-a ținut cu sufletul la gură (deși nu sunt o mare cititoare fantasy sau cum naiba se numește genul). Fire extrem de creativă și vorbăreață, Theo e genul de persoană pe care trebuie să o cunoașteți și (mai ales) să o citiți!

theo anghelBună, Theo! Iată că „Am murit, din fericire” a schimbat editura, a apărut și volumul 2, al treilea e cam gata (la cum te cunosc) și (între timp) ți-a mai apărut și „Rochia aurie”. Ești pe baterii… adică, mi-ai mai spus că faci 1001 de lucruri, dar chiar așa?

Bună, Diana. ☺ Chiar așa! Să zicem că am o capacitate monstruoasă, în cel mai pozitiv sens, de a-mi manageria timpul în așa fel încât să pot face de toate în cursul unei zile.

Scrisul a devenit o dependență pentru tine, e clar! Ce alte dependențe/obsesii/vicii mai ai?

Una dintre dependențe n-o s-o mărturisesc. Aș roși. Ah! Glumesc. Printre obsesii aș menționa una care îmi ia și somnul – aceea pentru perfecțiune. Sunt în căutarea ei în permanență și faptul că știu că este o himeră, mă calcă pe nervi, cu toate astea nu mă pot opri din a o căuta. Vezi cât de sâcâitor sună?

Nu vreau să intru în detalii inutile, dar am o mică-mare curiozitate: a fost greu să găsești o nouă editură?

Datorită faptului că volumul Întoarcerea, al seriei Am murit, din fericire, a trecut prin fel și fel de examene și le-a trecut cu brio (a fost printre cele 10 finaliste la concursul de debut al editurii Adenium, apoi a făcut față testului cititorilor când a apărut în decembrie, 2014) nu mi-a fost greu deloc.

carti theo anghel

„Am murit, din fericire” și „Rochia aurie” sunt diferite ca subiect și ca stil (am impresia). In care din ele o regăsim mai mult pe Theo?

Ținând cont că Rochia aurie a fost prima mea scriere de lungă întindere (roman), după ea, iată, am mai scris 3 volume din seria Am murit, din fericire, cred că mă regăsesc mai mult în fantasy decât în romance.

Oriana sau Ana? Care e mai puternică dintre ele?

Fiecare este puternică în felul ei. Deși naivitatea Anei a primit critici de la unii cititori, și nu, n-a fost o greșeală din partea mea, exact așa am vrut-o (din fericire pentru mine, am fost binecuvântată să cunosc astfel de femei și în viața reală; nu le-aș numi naive, ci neatinse de pervertirea lumii actuale), ea are o putere care izvorăște din însăși inocența ei. Până la urmă, reușește să devină întregul univers pentru un bărbat (și el criticat: adică, fiind personaj de romance, el trebuie să se găsească de dimineață până seara într-un romantism leșios, să nu înjure și să aibă nasturii cămășii închiși regulamentar până în gât! Nu, Mason Hart înjură, este vulcanic, jignește, este căpățânos și își urăște fratele!), care a apucat să guste din mizerie, din josnicie, ipocrizie și alte „delicatețuri” ridicate la rang de virtuți în zilele noastre. Prin ea, Mason Hart, afaceristul veros, regăsește drumul spre fericirea adevărată, aia care nu se găsește nici în bani și nici în posesiuni materiale, ci în ființa de lângă tine.

La Oriana nu e greu de ghicit forța. A fost încă de la început o miserupistă de performanță și nu i-a fost teamă s-o recunoască.

Consideri curajul o necesitate pentru femeile din ziua de azi?

Curajul a fost, de când lumea, o extravaganță pentru femei. Datorită lui, sau din cauza, după caz, fiicele Evei au avut de plătit tribut pentru el. E greu de crezut că în 2016 mai întâlnim mentalități de Ev Mediu, dar asta nu vine decât să demonstreze teoria mea: totul se schimbă în jur, mai puțin omul. Este tot ăla de la începuturile lumii.

Care ar fi cea mai mare provocare pentru femeile moderne, în general? Dar pentru femeile din zilele noastre cu apucături creative?

Cea mai mare provocare pentru femeile moderne este… să fie moderne. Totul în jur le condamnă, și aici o să mă rezum la spațiul Danubiano-Pontic, care, se știe, e unul mai dat dracului. Aici se petrec lucrurile după legi care nu se mai repetă nicăieri în lume. Dacă o femeie are ghinionul să aibă creativitatea în ADN-ul ei, sunt un pic sarcastică acum, ar face bine să-și cântărească opțiunile pentru viitor cu mare atenție. Dacă ne referim doar la scris, ei!, autoarele sunt un pic mai favorizate. Fie că vorbim de literatura autohtonă, fie de cea internațională, femeile sunt pe val.

Cum vezi tu, una din cele mai creative persoane pe care le știu, iubirea? Există sau e doar o chestie fabricată? Merită să lupți pentru ea?

Pentru că sunt în poziția favorabilă de a vorbi despre iubire ca femeie și nu ca o fetiță, pot să-ți spun că ea există. Doar că, și aici există un dacă, nu oricine este sortit s-o găsească. Sau dacă asta se întâmplă, poate să nu fie însoțită de cele mai propice condiții pentru a se dezvolta în toată plenitudinea forței ei. Spuneam mai devreme că perfecțiunea nu există. Dacă pornești în căutarea iubirii cu imaginea aceea ideală, s-ar putea să suferi.

Dacă merită sau nu să lupți pentru ea… Răspunsul la întrebarea asta și-l dă fiecare sieși, în intimitate. Nu e simplu de dat un verdict, mai ales că factorii implicați sunt mereu alții, în funcție de persoană, și sunt atât de volatili, că dacă ieri puteai să juri că sunt acolo, mâine poți să-i cauți și cu lupa și tot nu-i vezi pe nicăieri.

Revenind la tine, presupun că mai ai și tu nevoie de o pauză. Cum te relaxezi?

Să ies împreună cu ai mei, indiferent că ne relaxăm sau cine știe ce activități avem, mă remontează, îmi reîncarcă bateriile alea despre care vorbeai mai devreme.

Cum arată o zi din viața ta?

Viața mea e destul de banală. Singurele chestii interesante și care, cumva, au legătură cu mine, sunt cele din cărțile pe care le scriu.

Fii sinceră: cine / ce te enervează cel mai tare?

Mă enervează prostia. Rău de tot. Când spun asta nu-ți imagina că mă refer la proștii ăia care îngână cuvinte și cărora le curg bale din colțul gurii, ci la ăia care nădușesc la greu în încercarea de a-și menține masca inteligenței pe moacă. Nu-ți imaginezi câți idioți poleiți bântuie printre noi. Dacă stau deoparte și nu interacționează cu mine, îi consider doar un amuzant subiect de studiu.

În rest, sunt destul de tolerantă și înțelegătoare. Am un punct limită, ca tot omul, dar e mult de muncă până să mă stârnești.

Ai schimba ceva la tine?

Wow! Bine că nu mi-a dat Dumnezeu puterea asta! Aș fi în fiecare zi altcineva, știi tu, tot din cauza obsesiei mele pentru perfecțiune. Dar e bine așa cum sunt, am făcut pace cu mine însămi. Cu bune și cu rele, m-am acceptat.

theo anghel 2
Ai schimba ceva la… restul lumii?

Ei, acum se schimbă lucrurile. Mi-ar fi plăcut să am puterea de a-i face pe oameni să nu se mai uite la ceea ce îi deosebește, ci la ceea ce îi unește. Mi-ar plăcea să nu mai existe ură, războaie, să nu mai moară copii și femei pentru ambițiile politice ale unor lideri vânduți diavolului. Multe, multe aș schimba. Și ar fi, al naibii, un full-time job.

Ai superstiții?

Să știi că aveam. Dar le-am dat naibii, conștientă fiind că toate au fost create de minți cu prea multă imaginație.

Care e cel mai mare vis al tău?

Greu de zis. În general, evit să-mi construiesc cine știe ce visuri. Când eram copil visam să devin actriță. Apoi, într-o vreme, îmi doream să cânt. Aveam un profesor în liceu care mă punea să-i cânt melodia Loredanei, Bună seara, iubite… Doamne, ce mai răcneam! Acum nu mai cânt nici în baie. ☺

Ce mai urmează? Cu ce plănuiești să ne mai surprinzi?

La rând așteaptă volumul 4 al seriei Am murit, din fericire. După asta, chiar nu știu. Totul va veni pe neașteptate, așa cum a fost și cu seria fantasy. Nu-mi fac griji.

Diana, mulțumesc pentru acest interviu! A fost o reală plăcere.

Și pentru mine a fost o plăcere, ca de obicei 🙂 

9 gânduri despre “Pur și simplu: Theo Anghel!

  1. Pingback: Jurnal de lectură întârizat – Illusion's Street

  2. Pingback: Despre-o carte ca o rochie aurie – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.