Eh, dragilor, dacă și voi sunteți ca mine sigur tehnologia asta vă dă bătăi de cap. Fie ea cum o fi: cu sau fără fir, tot mă văd imaginez prinsă în vreo undă măcar (dacă nu împiedicându-mă, când la propriu când la figurat, de câte un cablu). Și totuși, nu-s chiar atât de nătângă… cred… poate doar puțin… a-tehincă atunci când vine vorba de instalat, conectat, etc – dacă-mi arăți o dată o chestie, o pricep eu. Prin urmare, m-am gândit să pun cap-la-cap câteva din pățaniile mele din domeniu și ce învățăminte am tras din acestea. Ce a ieșit? Un mic ghid amuzanto-util pentru neinițiați în ale rețelisticii. Enjoy!
1. Fan HDMI
Eu l-am primit la pachet cu laptopul. Nu prea știam ce face… nu-i găseam utilitate așa că l-am vârât într-un sertar și acolo a rămas. Oricum (încă!) aveam destule cabluri prin casă. M-am chiorât multă vreme la filme în laptop până când un prieten m-a lămurit:
- Măi, dar tu nu ai auzit de hașdemei?
- Ce e ăla?????
- Hai că nu mă așteptam la asta: blogger ce nu știe ce e ăla cablu hașdemei?
- Eu sunt blogger creativ, nu tehnic!
- Ei bine, află și tu, că poți folosi cabluri HDMI (și vezi că astea-s inițiale, da?) pentru a te conecta la o mulțime de device-uri: la un televizor, la o consolă de jocuri… Pe limbajul tău: bagi un capăt în laptop și celălalt în aparatul la care vrei să te conectezi și cam asta e tot!
- Pe bune?
- Da!
- Și cum arată un HDMI din ăsta?
- Așa (zise el întinzându-mi telefonul cu o poză a unui cablu HDMI).
- Știi că am și eu unul… pe undeva… printr-un sertar…
- Păi acolo să-l ții, ce să-ți fac.
… Și uite așa am devenit eu fan HDMI. Și-un extra pont aici: nu-ți fă griji în privința mufelor: există și adaptoare HDMI – ce înseamnă asta? Pe scurt: poți transforma o ieșire DVI, VGA, USG, eu mai știu ce trei litere semnalul poate fi convertit cu ajutorul unui astfel de obiect.
2. Routerul e prietenul tău cel mai bun
Acum e acum! Nu de puține ori m-am împiedicat prin casă de fire. Mă știți doar! Colecționez vânătăi exact în modul în care se dau dedicații la maneliști: fără număr. Ei bine, într-o zi am zis că trebuie să scap măcar de una din cauzele împiedicăturilor mele: firele din casă! Mi-am luat inima în dinți și mi-am luat un router. Deja-mi făcusem planul de atac pentru instalare: să sun expertul IT personal (a se citi: boyfriend-ul din dotare) și să-l bat la cap cu n-șpe mii de întrebări… Dar lucrurile au fost mai ușoare de atât: am dat de un router care avea toate indicațiile pe cutie, ba chiar cu poze și tot tacâmul – exact cum trebuie să îi explici unei persoane atehnice de genul meu. Apoi am scos CD-ul din pachet și… a fost la fel de ușor precum ai instala un antivirus!
Și da, apoi m-am împiedicat mai puțin când vorbeam la telefon (nu por sta locului când vorbesc la telefon…) singurele mele piedici rămase: covoarele și mobilierul (și mai e și faza aia dureroasă când te lovești la degetul mic de la picior).
3. Un sfat: documentează-te!
Nu sta ca mie să-ți strici ochii sau să aștepți să devii o mumie de fire! Documentează-te! Există o mulțime de site-uri și o mulțime de magazine online, conectica.ro (de pildă), de unde poți afla tot felul de chestii noi și îți poți achiziționa cele necesare pentru a deveni și tu expert în rețelistică. Apropo, dacă brusc ți s-a trezit apetitul de renovări tehnologice prin casă pe conectica ai săptămânile rețelisticii în perioada 15-30 octombrie! Ce înseamna asta? Reduceri, evident! Oare ce o să mai învăț cu ocazia asta?
P.S.
Articol scris pentru SuperBlog.
P.P.S
Sursa foto cover: http://www.123rf.com
Daca as putea sa atasez poze cu cate cabluri am sub masa laptopului si in spatele televizorului, te-ai speria. :))
Ar fi interesant :))