Nopți la Monaco

Nopțile la Monaco sunt de două feluri: nopți în care sufletul îți pornește pe străduțele lui întortocheate sau pe plajele mângâiate de valuri pentru a se întoarce înapoi cu mici cadouri ale descoperirii de sine și, evident, sunt și nopțile de luxură și alte plăceri efemere. Însă până a ajunge să le cunoască și să se bucure de ele, Nicoleta Dragomirescu (sau Nika, pe scurt) – personajul din cel mai nou roman al Natașei Alina Culea – are de parcurs un drum sinuos.

Născută la țară, acolo unde fiecare se luptă pentru supraviețuire, fata este trimisă la o mătușă din oraș care o introduce pe fată în lumea cărților. Și, o dată cu asta are loc o primă transformare a sa – din țărăncuța fără un viitor pre strălucit, Nicoleta devine o tânără inteligentă, pasionată de lectură, dar cam  naivă. Lucrul ăsta o duce, evident, fix în brațele cui nu trebuie.

Cu sufletul rupt și cu alte câteva complicații pe cap, fata se refugiază mai întâi în Malta. Aici, perspectivele sunt sumbre însă datorită spiritului autodidact și al frumuseții cu care a fost înzestrată lucrurile se îmbunătățesc treptat fulminând cu o propunere de nerefuzat pentru cineva aflat în poziția ei (sau cel puțin așa credea ea). Nika trebuie să se reinventeze și să devină un soi de intermediar în afaceri internaționale.

Înarmată cu speranțe, tânăra pornește spre prima ei misiune unde îl întâlnește pe bărbatul care îi va marca viața și care îi va ridica vălul de pe ochi în ceea ce privește noul ei (să-i zicem) job – Carlos. Cu sfaturile acestuia, Nika devine o adevărată femme fatale  –  o adevărată comoară pentru șeful ei. Ajunge să călătorească peste tot în lume, încheie afaceri de milioane, iar asta ajunge să îi atragă din nou probleme.

Din nou, este nevoită să plece, de data asta la Monaco – loc unde va ajunge, în sfârșit, să se găsească pe sine în nopțile sal1c3789cdfa2cfe3f64baa21f8b934c5ee. Se împrietenește cu Gustav – un bătrânel simpatic, plin de sfaturi, mare colecționar de obiecte rare și de femei. Acesta îi devine un soi de călăuză având un rol decisiv în transformarea ei finală. Și nopțile la Monaco îi mai aduc și alte lucruri pe lângă un mentor și regăsirea de sine – îi aduc niște prietene (unele mai bune, altele mai rele) și, într-un final, pe Carlos.

Dar ar mai fi multe de aflat (ăsta e doar un rezumat, al rezumatului, rezumatului începutului) de aceea trebuie să citiți neapărat romanul Nopți la Monaco

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Nika, e faptul că mereu răzbește, deși la început e enervant de naivă ca orice visătoare. De fapt, toate personajele feminine ale Natașei au un aer din acesta, de visătoare, dar niciuna nu-i doar o mironosiță care așteaptă să vină prințul pe un cal alb înaripat. Revenind la Nika, pentru o perioadă ea chiar pare să aibă totul, dar nici asta nu o mulțumește, e mereu incompletă…

Viața ei se poate schimba de la o pagină la alta astfel încât ajungi să te întrebi „când naiba s-o opri din căutări?”. Am scris „căutări”, da: viața Nikăi e o continuă căutare: se caută pe sine, caută iubirea, caută liniștea… nu realizează că toate răspunsurile au fost întotdeauna sub nasul ei și că, de fapt, există un singur răspuns: Carlos (deși lucrurile nu vor fi nici de data aceasta ușoare)

Atunci când citești fiecare roman al unui scriitor încă de la debut evident, ai mari curiozități cu privire la evoluția sa. Cu cel de-al patrulea roman al său, Natașa Alina Culea atinge un soi de maturitate scriitoricească. Stilul ei e tot mai definit, e mai senzual și mai incitant (și reușește asta fără să cadă în vulgar, lucru pe care l-am apreciat mereu la ea – știe să își păstreze rafinamentul). Mi-a plăcut modul în care a creionat personaje mult mai definite decât a făcut-o până acum (încă de la Sofia văzusem o evoluție în sensul ăsta). Însă, de departe, cel mai spumos aspect al romanului e modul atât de real în care autoarea portretizează societatea românească a zilelor noastre (spoiler: se lasă cu lacrimi… de râs!).

Nopți la Monaco e un roman care nu e dedicat doar pasionaților de literatură romantică. Natașa Alina Culea injectează în cărțile sale reflecții asupra lumii, întrebări existențiale care ajung să-ți bântuie gândurile. Izul ăsta introspectiv și eleganța scrisului fac ca romanele autoarei să  spargă bariera chick lit-ului de masă adesea mult prea frivol.

Ar mai fi ceva de zis? Doar atât: abia aștept romanul numărul cinci (și poate și o continuare pentru Nopți la Monaco, dacă se poate)!

nopti-la-monaco-carte-romania

13 gânduri despre “Nopți la Monaco

  1. Pingback: Recenzie Nopti la Monaco (IllusionStreet) | by Natasha Alina

  2. Pingback: Top 5 cărți citite în 2017 – Illusion's Street

  3. Pingback: Articol/interviu pentru „De-ale Dianei”. Natașa Alina Culea. Despre scris, cărți și feminitate | Natașa Alina Culea, scriitoare. Natasha Alina Culea, Writer, Author

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.