Literatura de ieri vs. literatura de azi

Inspirată de o campanie pornită de Târgul Cărții mi-am propus să vă scriu astăzi despre poziția mea în mult dezbătuta dispută dintre literatura clasică și cea contemporană. Oare iese vreuna câștigătoare? Păi… din punctul meu de vedere e cam greu de spus – citiți și vedeți de ce!

Să începem cu începutul:

Se scria mai bine pe vremuri?

Astăzi cei care scriu se împart în trei categorii (fiecare are și alte subcategorii, dar să ne rezumăm la cele principale):

 • cei care reușesc să trezească ceva în interiorul cititorului prin scrierile lor – aceștia sunt scriitorii adevărați;
 • cei care au o imaginație bogată, inventează povești frumoase, dar prin tehnica lor nu transmit mai mult decât o poveste  – cărțile lor sunt bune pentru cei ce vor doar un moment de relaxare prin citit;
 • cei care nu transmit nimic, scriu doar pentru că (sincer vorbind) a devenit un soi de modă să te lauzi că ai scris și tu o carte…

Bine, să nu vă gândiți acum că pe vremuri existau doar scriitori din prima categorie. Fiecare epocă a avut uscăturile / non-valorile / aspiranții ei.  Clasicii pe care îi citim astăzi au reușit, prin forța cuvintelor pe care le-au așternut pe hârtie să treacă testul timpului cu nota maximă. E normal, cred, să ne raportăm la valorile deja existente, să avem repere solide… să ne considerăm epigoni. Însă asta nu înseamnă că astăzi nu se scrie bine sau că mâine se va scrie mai prost.

Pot fi comparați scriitorii de ieri cu cei de astăzi? Marii scriitori de ieri sunt mai prejos decât cei de astăzi?

Iată două întrebări cu  un singur răspuns: NU! E imposibil să compari și doi scriitori care aparțin aceleiași epoci și / sau aceluiași curent literar. Un scriitor e o entitate unică, nu poate fi comparat nici măcar cu unul din aceeași rasă din simplul motiv că fiecare are modul lui inegalabil de a scrie.

Timpul este cel care dă valoare cărților?

Timpul este cel care cerne cărțile bune de cele proaste și de cele mediocre. O carte bună poate fi depistată încă de când vede lumina tiparului, dacă are noroc… dacă nu… pot trece decenii (sau veacuri) până să i se acorde locul meritat.

Sunt cărțile de ieri mai valoroase decât cele de azi?

Scrisul de calitate este atemporal – și cu asta cred că am spus tot.

Voi ce spuneți? Care iese învingătoare din punctul vostru de vedere, că mie îmi e greu să fac o departajare!

20 de gânduri despre “Literatura de ieri vs. literatura de azi

 1. Eu îi prefer pe cei clasici, foarte puține cărți scrise recent mi-au trecut prin mână. Dar probabil e important un echilibru între ei, să învățăm și din trecut, dar să nu rămânem acolo. Cu toate că rămâi surprins de cât de puțin s-a schimbat în gândire lumea..tot aceleași intrigi, supărări, urzeli politice, conducătorii sunt aceeași, bârfa e tot prezentă…

 2. Să știi că odată am avut și eu impresia că azi nu se mai scrie ca înainte. Și cred că știu de ce. Pentru că acum, pe toate grupurile de socializare și nu numai nici n-a ieșit cartea de sub tipar și bum, editura explodează: o super mega lectură, un roman devastator … și vezi cum se creează forfotă în jurul unui titlu ce pare să promită. Și ce faci? Păi o cumperi că parcă e prea multă agitație și după ce o citești descoperi că mulțimea s-a entuziasmat degeaba. Nu știu dacă îmi e permis aici să spun titlul, dar așa am pățit cu Fluturi de I.B. I s-a făcut atâta reclamă de chiar am crezut că e o capodoperă. O porcărie, din punctul meu de vedere. Maculatură. Și culmea, mi s-a întâmplat să dau peste un autor de n-am auzit și să-mi placă maxim. Oricum, ce-i drept astăzi prea se publică orice. Poate ar mai trebui filtrat, până să facă timpul marea filtrare. Probabil peste 20 de ani mai puțin de jumătate din titlurile de azi (românești) vor fi uitate. Restul … va fi literatura de altădată, de care vor fugi copiii noștri.

  1. Daaa… a devenit o moda sa scrii carti fara substanta, sa le promovezi excesiv si sa faci bani din asta. Eu de stilul Fluturi m-am convins accesand o singura data blogul… stii cum se spune: la pomul laudat sa nu te duci cu sacul

 3. Ma bucur ca ai abordat acest subiect. Prefer clasicii,dar am citi carti contemporane bune. Cred ca arta in general nu are de unde se inspira, de vina e societatea in care traim, o lume bolnava,nu oferim nimic spectaculos.

 4. Nu am citit multe carti contemporane, iar cele citite nu au fost chiar alea scrise de Cioran , Cartarescu sau Tutea….deci sunt varza in materie de carti bune citite.
  Insa am citit alt tip de carti , multe scrise de scriitori ai altor tari , cartile lor traduse in romana si bine am facut ca le-am citit.
  Insa am tendinta sa ma intorc catre cartile cu care am crescut, ca sa zic asa….Sti cum e? 😄Imi place cafeaua la filtru, dar jneori simt nevoia sa beau o cafea lamibric , de aia cu caimac si zat…

 5. Prin expresia „atemporal”,chiar ai spus totul,iar acest cuvânt,poate fi analizat de fiecare cititor în mod diferit,în functie de capacitatea propriei perceptii despre timp. Dedic mult timp cititului,iar clasicii i-am citit pentru a-mi cunoaste trecutul istoric,originea si evolutia spatio-temporala realizata de omenire,directia înspre care se îndreapta sistemul contemporan mondial,iar în functie de ceea ce se scrie azi,putem anticipa vremurile si modul de viata al viitoarelor generatii mai apropiate sau mai îndepartate de contemporaneitate.
  Cititul clasicilor sau contemporanilor,mari sau mici,genii sau mediocritati,înseamna cunoasterea autorului fiecarei carti,care,indiferent ca este imaginatie ori realitate,întotdeauna cuvintele cartii vor reflecta caracterul autorului .
  O saptamâna frumoasa si calda pe toate planurile !

 6. Pingback: Un articol interesant preluat de la „Literatura de ieri vs. literatura de azi — Illusion’s Street” | EDITURA VERBAN

 7. Pingback: Literatura clasică – o necesitate – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.