Bastarda Istanbulului

Uite că a venit în sfârșit vremea să fac cunoștință cu scriitura lui Elif Shafak: modernă și clasică deopotrivă, molcomă și alertă, pur și simplu tulburătoare și revelatoare – un melanj complet de contradicții complementare exact ca Istanbulul… Așa mi s-a dezvăluit ea treptat aruncându-și în aer câte un văl, cum îi șade bine unei cadâne iscusite.

Scris în perioada în care autoarea făcea naveta între New York, Arizona și Istanbul – acest roman este mai mult decât o frescă a societății turce și armene din Istanbul și de peste ocean… Este ceva vizual, olfactiv, palpabil, viu. Bastarda Istanbulului ne dezvăluie culorile, mirosurile, sunetele, oamenii și poveștile unui oraș unic în lume.

Aflat la granița d83ee8955b4d80cc5c53d0152148d0728intre Orient și Occident, dintre modern și vechi, creștinism și islamism – mereu plin de contradicții, dar și de culori, muzicalitate și mai ales arome, Istanbulul lui Elif Shafak ni se dezvăluie cu toate aspectele sale: miros de mare, bacuri, poduri, străduțe întortocheate, preparate aromate, vânzători ambulanți de… te-miri-ce.

La fel ca Istanbulul, universul romanului pare împărțit în două. Pe de-o parte o avem pe Asya – rebela familiei Kazanci pasionată în egală măsură de Jhonny Cash și de existențialiștii francezi. Ea trăiește într-o casă plină de femei: Zheila – mama exhuberantă care conduce și un salon de tatuaj, Banu – mătușa care-și descoperă puteri de clarvăzătoare și chiar înrobește doi djini, Cevriye – mătușa văduvă profesoară de liceu, Feride -mătușa care suferă de un soi de ipohondrie, bunica Gülsüm și Petite-Ma – străbunica. Cum este o fată crescută într-un asemenea mediu? Asya e rebelă, intempestivă… deși a avut parte de o educație aleasă (uneori cu forța) – cum altfel ar putea să fie dacă  din copilăria ei a lipsit cu desăvârșire o figură masculină? Singurul ei refugiu pare să fie Cafe Kundera, locul unde se întâlnește cu gașca ei boemă.

Singurul bărbat din familia Kazanci locuiește dincolo de ocean, în Arizona. Aflat într-un soi de exil menit să în protejeze de blestemul abătut asupra bărbaților din familia sa, Mustafa se căsătorește cu Rose devenind astfel tatăl vitreg al lui Armanoush. Amy, cum este alintată de către mama ei, este pe jumătate armeancă și, datorită acestui lucru, a crescut urându-i (sau obligată să îi urască pe turci). Însă întrebările despre identitatea ei încolțesc pe măsură ce cresc și, într-o seară, în timp ce discuta cu prietenii din cafeneaua virtuală Cafe Constantinopolis ia decizia de a vizita familia tatălui ei vitreg.

Astfel, cele două universuri se ciocnesc – și probabil nimic nu va mai fi la fel. Familia turcă și familia armenească sunt unite prin legături vechi încă din perioada deportării armenilor din Turcia. Deci, poate că cele două universuri nu sunt atât de diferite…

Care este această legătură? Care este secretul existenței Asyei? Poți fugi de destin? Iată doar câteva întrebări la care voi trebuie să găsiți răspunsul citind romanul lui Elif Shafak.

Personajele memorabile de o forță incredibilă, misterele și poveștile care apar la tot pasul, descrierile reușite – toate contribuie la crearea unui adevărat succes literar.

Autoarea de origine turcă ne invită la o adevărată incursiune în cultura turcă și armeană. În Bastarda Istanbulului se împletesc cu succes realitatea zilei de azi cu poveștile folclorice. Deci, dacă sunteți pasionați de cultura turcă (și de bucătărie – să nu uit de asta, e foarte prezentă), cartea asta e un adevărat deliciu – un kadaif literar.

Bastarda Istanbulului e o invitație la evadare într-o lectură elegantă și complexă menită să satisfacă și cel mai exigent cititor.

15 gânduri despre “Bastarda Istanbulului

 1. Ai ales o carte superba scrisa de o persoana cu mult stil, imaginatie si cursivitate!
  Imi place mult cum ai scris si mai ales imi plac imaginile alese pentru a completa articolul.
  Am citit cartea in urma cu cativa ani, nici nu mai stiu daca am scris recenzia sau nu. Nu asta conteaza, ci faptul ca ma bucur enorm ca avem acces la atat de multe lucruri interesante si mai ales la carti superbe!

  1. Nu a trebuit să caut foarte mult imaginile. Istanbulul e fascinant, mi-a fost foarte ușor să asociez niște imagini cu povestea asta superbă 🙂 Mă bucur că ți-a plăcut recenzia 🙂

 2. Pingback: Cele patruzeci de legi ale iubirii – Illusion's Street

 3. Pingback: Top 5 cărți citite în 2017 – Illusion's Street

 4. Pingback: (Auto)portretul chinezesc – Illusion's Street

 5. Pingback: Lapte negru. Elif Shafak mă uimește din nou - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.