Biblioteca de pe Străduţă · La plimbare pe străduţă

Domnul Ibrahim și florile din Coran

Domnul Ibrahim- SchmittAtunci când crezi că autorul tău preferat nu mai are cu ce să te surprindă, că orice-ar scrie știi că e bun și gata… eh, tocmai atunci dai peste ceva și mai uimitor! „Pac: zâmbet!”

Domnul Ibrahim și florile din Coran este o cărțulie de doar 96 de pagini despre viață și esența ei, iubirea. Povestea se învârte în jurul lui Moise, un puști abandonat de mamă și neglijat de tată. Acesta își dorește să îi demonstreze tatălui său că este un bărbat în toată puterea cuvântului și consideră că singura cale este de a apela la serviciile unei femei ușoare.

Singurul care îl înțelege pe tânăr și încearcă să îl ghideze este domnul Ibrahim, băcanul arab care își petrece timpul stând pe un taburet în fața prăvăliei sale contemplând lumea. Domnul Ibrahim îl „re-botează” pe tânăr  cu numele de Momo pentru că i se pare „mai puțin solemn” luându-și noul rol de părinte spiritual foarte în serios. Momo este inițiat treptat în tainele iubirii de oameni.

După dispariția fulgerătoare a tatălui său, după cum probabil era de așteptat domnul Ibrahim îl adoptă pe băiat și împreună pornesc într-o călătorie spre Cornul de Aur. Traversând Europa, Momo descoperă din ce în ce mai multe taine ale vieții, cunoaște toate religiile și mentalitățile.

În doar câteva pagini (sincer, eu am citit cartea într-o zi) Eric-Emmanuel Schmitt reușește să-și surprindă cititorii cu o poveste sinceră și caldă despre tot ce înseamnă viața. O parabolă interesantă despre cum să trăiești împăcat cu toți și toate, despre acceptare și fericire, dar mai ales despre IUBIRE! „Pac: zâmbet!”

Cartea este o lectură ușoară și inspirantă pe care ar trebui s-o citească oricine… sau măcar puteți vedea piesa de teatru ori filmul (cu Omar Sharif). Și, pentru a vă convinge despre cât de frumoasă și utilă (da, utilă, și din beletristică ai ce învăța) este această carte vă las câteva citate:

„Iubirea ta este numai a ta. Îți aparține. Chiar dacă ea o refuză, nu poate schimba nimic. Doar că nu profită. Momo, ceea ce oferi rămâne la tine mereu; ceea ce păstrezi este pierdut pentru totdeauna.”

„Păi suntem la Moscheea Albastră! Un loc în care miroase a traspirație nu este de nasul tău? Ce, ție nu îți miros niciodată picioarele? Ești dezgustat de un lăcaș de rugăciune care miroase a trup de om, care este făcut pentru oameni, cu oameni înăuntru? Ai fumuri de parizian! Pe mine, mirosul ăsta de șosete mă liniștește. Îmi spun că nu sunt mai presus decât vecinul meu.”

„Cu cât corpul devine mai greu, cu atât mintea este mai ușoară.”

„La urma urmei cred că nu este chiar cel mai rău lucru. Există o copilărie pe care trebuie să o părăsești, o copilărie de care trebuie să te vindeci.”

 Voi ați citit-o?

P.S.

„În comerț, arab înseamnă că ții deschis de la opt până la miezul nopții și duminica”.

P.P.S.

„Pac: zâmbet!”
Voiture.jpg

Reclame

15 gânduri despre „Domnul Ibrahim și florile din Coran

  1. Locuiesc si-mi duc activitatea cotidiana printre musulmani,africani,arabi,si multi turci.Chiar daca islamismul este anatemizat si desconsiderat de crestini,comunitatile lor sunt mult mai omogene,parca toti ar fi frati,iar relatiile dintre ei sunt mult,mai aproiate,mai strânse,mai calde si mai profunde legati de o IUBIRE caracteristica legilor si traditiilor cultural religioase mult mai restrictive decât cele ale crestinilor.Am toata stima si respectul pentru aceste comunitati marginalizate si desconsiderate,uneori chiar acuzate de extremistii crestini,însa de la care ar avea ce învata .
    Nu am citit cartea însa musulmanii sunt admiranili,mai ales femeile,care-si cunosc mai bine rolul si menirea în familie decât crestinele,iar relatiile familiare sunt bine ierarhizate dupa legi instituite de (Alah),iar dusmanile dintre ei si evrei au conotatii stravechi,care pornesc de la Patriarhul Avraam si pâna în epoca contemporana moderna.

    1. Când eram în clasele primare, profesoara de religie ne-a întrebat pe mine și pe colegii mei care religie e cea mai bună… noi, evident am răspuns „creștinii” însă răspunsul ei a fost că nu există cea mai bună religie. Cred că asta spune tot…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.