Greșeala unei mame

greseala unei mame
sursa foto: pixabay

A.A.S N–am mai primit de mult vizitatori pe străduță, dar gata: începând de săptămâna asta rubrica este deschisă din nou. Prin urmare, cine dorește să poposească aici și să lase și-un articol drept mărturie îmi poate trimite un mesaj pe pagina de facebook a blogului (sau personală pentru cine-o are). Cel care are onoarea de a sparge gheața este Infra Sun, prin urmare vă las în compania lui 🙂

A.S M-am gândit mult ce carte să aleg pentru astăzi, parcă nimic nu părea potrivit. Am ales Greșeala unei mame pentru că am vrut să fie o carte specială, care să fie asemenea Illusion’s Street, adică să aibă feeling.

Pentru mine este o carte deosebită, o carte pe care am început s-o citesc în copilărie, de plictiseală și care mi-a plăcut maxim. Așa cum se întâmplă însă deseori, uitasem de ea până acum vreo două luni, când am regăsit-o la un anticariat online.

Greșeala unei mame este genul de carte care nu-ți spune nimic la început. Are o copertă relativ comună care te face să crezi că e o carte de dragoste și cam atât. Este genul de carte pe care o cumperi din greșeală și o citești din plictiseală. Eu am dat peste ea forțat de împrejurări, eram la țara și nu aveam ce să citesc. Bănuiam că e o poveste de dragoste și eram complet lipsit de entuziasm, nu mă interesau poveștile de genul, poate doar anumite scene din ele.

Mi-am cerut scuze față de carte și autor imediat ce am trecut de primele pagini. Greșeala unei mame nu este doar o carte siropoasa ci este o poveste de dragoste, o carte polițistă, o carte de investigație, mister, pasiune, dramă etc. Cam tot ce vrei, este o carte foarte complexă.

Cartea începe cu povestea lui Prosper, un tânăr casier la banca domnului Andre Fauvel, cunoscut și respectat bancher în Paris. Prosper este protejatul său, sau cel puțin era. Se întâmplă să-i cam iasă de la inimă din pricină unui banal jaf. Toate indiciile par să ducă către casier, fiindcă seiful nu fusese spart ci deschis, iar cheile și cifrul le știau doar două persoane, casierul și bancherul.

Ca atare, domnul Prosper se trezește în arest, acuzat în toată regulă de furt. El se pretinde nevinovat, însă nimeni nu-l crede. Nu are pe nimeni care să-l ajute, fiindcă iubita lui dispare în ceată și nici măcar tatăl sau nu-l crede că nu el este vinovat.

Care să fie mobilul furtului? Poate pentru iubită lui, sau pentru că era jucător de cărți? Partenera sa contrazice ambele afirmații.

„-Da, e adevărat, răspunse dânsa, joacă. L-am văzut pierzând sau câștigând sume însemnate, fără a tresări măcar. Joacă, da, dar nu e jucător. Joacă tot așa, după cum petrece, după cum se îmbată, după cum face nebunii, fără patimă, fără interes, fără plăcere. Câteodată îmi inspiră teamă: îmi face impresia că târăște un corp lipsit de suflet. O nu, nu sunt deloc fericită!”

Este un om cu speranțe, un tânăr care a vrut să-și depășească condiția și să ajungă mare, asemenea tuturor celor cu care lucra și pe care-i admiră. Le-a cercetat începuturile și s-a întărit cât a putut să ajungă asemenea lor. Acum, toate speranțele lui par să fie frânte din fașă, pentru că a fost arestat preventiv. El știe că: „…nevinovat sau nu, omul, care a fost numai o data bănuit, poartă un semn de neșters, ca și pecetea cu fierul roșu ce se imprima pe umărul ocnașilor.”

Singura sa speranță este inspectorul Lecoq, un domn cu ochelari cu ramă de aur și cravată albă, un domn uns cu toate alifiile care este temut și respectat de toată poliția. După o scurtă discuție și examinare a lui Prosper, inspectorul începe investigațiile avându-l în subordine și pe Fanferlot (Veveriță). Va fi o investigație de lungă durată, cu deplasări lungi prin toate colțurile Franței.

greseala unei mame
sursa foto: galeria personală a lui Infra Sun

Investigația aceasta va scoate la iveală și povești de prin toate colțurile inimii și a creierului, povești de mult uitate, cel puțin la prima vedere.

Vom găsi povești de dragoste, relații mai mult sau mai puțin năbădăioase. Vor fi și lupte, vor fi și răsturnări de situații și tâlhării și ce vreți voi. Nu este o carte, este o mare pânză de păianjen cu multe ițe. Povestea lui Prosper este în plan principal la început, apoi cade în plan secundar ca mai târziu să revină din nou în prim-plan. Așa se întâmplă de mai multe ori, cu toate poveștile prezentate.

Greșeala unei mame este genul de carte care te prinde de la început până la sfârșit, fiindcă este când spumoasă când lină, pe undeva seamănă cu un roller-coster. Mie mi-a plăcut și că are multe twist-uri (dar nu prea multe). Când crezi că ai prins povestea, apare un alt element surpriză care-ți da teoriile peste cap.

Este o carte pe care o recomand cu drag oricui, poate satisface o paletă largă de gusturi. Un alt avantaj ar fi prețul, fiind o carte veche, o puteți găsi la anticariate online și la prețul unei sticle de suc.

P.S.

Urmăriți cu mare atenție blogul InfraSunete: pregătesc un guestpost care va fi extrem de interesant. Și-n plus, nu o să vă plictisiți așteptând: sigur ceți găsi ceva bun de citit!

5 gânduri despre &8222;Greșeala unei mame&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.