Ea și El. Biografia unei relații

sursa foto: Pinterest

O iubire moare sau continuă să trăiască într-un soi de hibernare fragilă în interiorul tău? Cum se trezește ea din somn? Care este mecanismul prin care amintirile noastre sunt declanșate și de ce acestea uneori ne afectează? Iată o serie de întrebări care, zic, eu își găsesc răspuns în cartea Aurorei Liiceanu – Ea și El. Biografia unei relații.

Mai mult decât o biografie, o povestire a unei relații, cartea asta e ca o disecție a unei relații. Aurora Liiceanu pornește de la o poveste de iubire dintre un Ea și un El și, ca de obicei, ajunge să ofere o analiză foarte amănunțită a unor stări și sentimente prin care oricine trece măcar o dată în viață.

Cine sunt, totuși, protagoniștii de la care totul pornește? Cum am mai spus, aceștia sunt Ea și El. Ea e o femeie rafinată, trecută de prima tinerețe. El, asemenea ei, nu mai este la anii tinereții și chiar are și o familie. Cei doi trăiesc o poveste plină de pasiune timp de zece ani, după care (previzibil sau nu) El decide să se întoarcă la familia lui.

În timp ce Ea este prezentă în mod direct în carte, spunându-și povestea, explicând stările prin care trece, făcând paralele cu alte relații avute, El este prezent doar prin scrisorile trimise care îi dezvăluie gândurile și sentimentele. Autoarea reconstruiește lumea lui pentru a putea să pătrundă în tainele ei pentru a o ajuta să-și clarifice viața.

ea si el biografia unei relatiiCa în toate cărțile Aurorei Liiceanu, asistăm la analize amănunțite, referințe și paralele negândite cu viața reală sau cu povești din cărți, avem parte de explicații amănunțite ale unor procese psihologice. Totul într-un limbaj ușor de înțeles de oricine, deși este o carte care se citește greu. De ce spun asta? Pentru că nu-i o carte pentru oricine, nu e literatură, deși autoarea are un talent de povestitor, e un soi de analiză psihologică pe limbajul celor neinițiați. E o carte pentru un cititor mai rafinat și interesat să înțeleagă anumite lucruri despre cum funcționează mintea și sufletul uman. Poate din acest motiv îndrăgesc cărțile scrise de Aurora Liiceanu: sunt genul de cărți pe care un scriitor ar trebui să le citească înainte să se apuce de scris pentru că îl ajută să înțeleagă, să creeze personaje autentice. Și ar mai fi unul: mă ajută să mă înțeleg pe mine.

Mulți dintre cei care citesc cărțile Aurorei Liiceanu poate vor fi tentați să creadă că Ea și El. Biografia unei relații se aseamănă cu Dragostea cea veche îți șoptește la ureche, dar lucrurile nu stau (chiar așa). Într-adevăr, cele două au un punct comun și anume: o iubire adevărată te marchează întotdeauna, indiferent ce vârstă ai atunci când o trăiești.  Însă, cea din urmă tratează primele iubiri ale mai multor scriitori faimoși și modul în care aceștia au fost marcați de ele, în vreme ce prima tratează îndeosebi acea iubire matură, ceva mai rațională. O iubire nu acoperă urmele lăsate de alta, astfel ajungem să fim suma iubirilor avute, din acest motiv, la un moment-dat, și în Ea și el. Biografia unei relații ne este prezentată și prima poveste de iubire a Ei – doar așa o putem înțelege pe deplin.

Cui recomand cartea? Oricărei persoane care vrea să înțeleagă mai bine cum funcționează o relație, ce se întâmplă când o relație se termină, cum funcționează amintirile și de ce uneori acestea ne prezintă o realitate deformată (mai ales în cazul amintirilor despre foști/foste iubiți/iubite). Totuși, trebuie să fiți pregătiți să citiți altceva, pentru că aceasta nu este doar literatură.

14 gânduri despre “Ea și El. Biografia unei relații

 1. Interesant. Ma crezi ca pana acum nu am citit nimic scris de Aurora Liiceanu? Nu am avut rabdarea necesara, dar mai degraba timpul pentru o carte de acest gen.
  Si totusi, prezentarea ta m-a facut curioasa sa caut cartea. O trec in wishlist si o comand cu prima ocazie.

  1. Da, poate fi putin greoaie pentru ca e vorba de literatura combinata cu multa analiza psihologica. Dar mie imi place pentru ca ma ajuta sa inteleg anumite lucruri care ni se intampla tuturor pana la urma si e utila si atunci cand vrei sa scrii povesti care sa fie plauzibile. Are carti interesante, daca iti faci timp pentru ea. Totusi, iti recomand sa incepi cu ceva mai light gen o carte pe care a scris-o in colaborare cu Alice Nastase: „Dincolo de rau, dincoace de bine. Despre iubire” (sper ca am nimerit bine ordinea 🙂 )

 2. Pingback: Jurnal despre mine si o leapsa mai veche · Drumul Vietii

 3. Iubirile ce au un început si o finalitate,
  Sunt doar iubiri desarte,iluzorii,moarte.
  Exista însa o iubire vie,ce n-are început si nici sfârsit,
  E între un barbat si o femeie,uniti în Spirit si Cuvânt !

 4. Pingback: Jurnal despre mine si o leapsa mai veche · Drumul Vieții

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.