Biblioteca de pe Străduţă · Cafeneaua Soarelui · La plimbare pe străduţă

Literatura clasică – o necesitate

5d15a9a1c2bbba858b14bdd415195a1f

Poate că unora o să li se pară bizar articolul ăsta având în vedere ardoarea cu care promovez literatura contemporană, îndeosebi pe cea română. Însă e nevoie și de literatură clasică, mai ales în școli (știu că blogosfera literară abundă de articole care susțin contrariul, dar îmi permit să fiu Gică Contra măcar când vine vorba de subiectul ăsta).

Evident, e departe de mine gândul că autorii clasici sau, hai să le zicem, autorii canonici (ca-n programa de BAC) scriu mai bine decât autorii contemporani. Fiecare epocă a avut stilul ei de scriitură și chiar cuvinte proprii. Sigur, Rebreanu e ceva mai greu de digerat pentru tinerii din generația asta, a fost chiar și pentru cei din generația mea. Și n-am zis încă nimic de pașoptism sau influența lui Schopenhauer în poezia eminesciană (Now this is Sparta!).

O primă idee destul de importantă pe care vreau să o subliniez e că poate ar trebui schimbată metoda de predare! Comentariile pline de cuvinte și înțelesuri alambicate nu atrag pe nimeni, ba chiar îi alungă pe eventualii tineri cititori. Ar trebui stimulată cumva gândirea elevului, făcut să intre în pielea personajelor… Andrei Ruse, de exemplu, ne povestea mai de mult pe Hyperliteratura ce ore mișto de română avea pe clasa a IX-a și tot pe acest site Ilinca Damian a scris despre comentariile care ni se băgau forțat pe gât. Sunt convinsă că prin „interactivizarea” orelor de literatură, adolescenții ar fi mai atrași de lectură.

Revenind la scopul acestui articol, pentru a înțelege cum de literatura a ajuns să evolueze până la stadiul de astăzi, trebuie să cunoaștem de unde a plecat. Tot prin intermediul literaturii clasice putem înțelege mai bine și crezurile, modul de viață și de gândire din anumite epoci. Ajungem, astfel, să dobândim și niște noțiuni de cultură generală pe care, poate, nu am avea de unde altundeva să le asimilăm.

Un alt mit pe care vreau să-l demontez e că literatura clasică este plictisitoare. Voi nu știți cu câtă pasiune trăiau oamenii în trecut dacă sunteți convinși de asta… În plus, nici trăirile prezentate nu sunt chiar atât de învechite, dacă renunțați. Citiți Ion, încercați să-l aduceți în zilele noastre un pic: un tânăr prins între iubirea pentru o fată săracă și posibilitatea de a câștiga niște bani ușor. Ce, în ziua de azi nu sunt mulți tentați de câștigurile ușoare? În Mara, Persida fuge cu Națl la Viena, după o perioadă fericită, căsnicia lor începe să scârțâie… Oare în ziua de azi nu se mai întâmplă lucruri de genul? Eu cred că se întâmplă la tot pasul. Putem spune că literatura clasică este, totuși, actuală. Vremurile trec, dar simțirile rămân aceleași.

Și, cel mai important, cărțile clasice au trecut deja testul timpului. Cum spuneam nu demult, timpul e un soi de sită a valorilor în ceea ce privește literatura și nu numai. Alegând o carte clasică ești sigur(ă) că ai ales să citești o scriere calitativă nu vreo găselniță a vreunei edituri menite să aducă vreo câteva vânzări + o pierdere de timp unui cititor.

În mod evident, motivele astea se pot aplica și în cazul literaturii clasice universale. Nu trebuie să vă speriați de faptul că o carte a fost scrisă într-o altă epocă, nici de stilul de scriitură. Nici nu știți cum vă poate îmbogăți spiritual și bucura o carte clasică prin stilul de scriere (vintage e mereu la modă) și prin povestea prezentată.

Desigur, nu trebuie să ocolim literatura contemporană și-ar fi chiar frumos ca autorii contemporani să fie incluși cumva în programă. Citindu-i deopotrivă pe clasici și pe contemporani, căpătăm o viziune de ansamblu asupra identității noastre. În plus, experimentând mai multe stiluri de scriitură îți poți cizela gusturile și chiar descoperi noi preferințe.

Voi ce credeți: trebuie eliminată literatura clasică din școli sau doar schimbat modul în care aceasta se predă? Ar trebui să existe un echilibru între operele clasice și cele moderne studiate?

 

Reclame

43 de gânduri despre „Literatura clasică – o necesitate

 1. Clasicismul inseamna istorie,iar istoria este cunoasterea originii si a identitatii unei entitati.Un popor sau un individ care nu-si cunoaste originea si identitatea,mai devreme sau mai târziu,va fi neantizat în spatiu si timp…

 2. Eu consider că nu ar trebui eliminată literatura clasică din școli, scriitorii cei mai buni sunt cei clasici din punctul meu de vedere. Cel puțin mie îmi place mai mult literatura clasică. Cred că trebuie să existe un echilibru între literatura clasică și cea actuală.

 3. Cu siguranță nu ar trebui să ne descotorosim de clasica literatură, doar pentru că autorii nu mai sunt printre noi şi nu aparțin de aceeaşi epocă. Fără literatura clasică, operele prezente în librări ar fi nimicuri, cu toții trebuie să învățăm de undeva! Literatura română este deosebit de complexă, încă nici noi nu o cunoaştem pe deplin, deci trebuie să aibă un început, o ordine cronologică. Modul de predare învechit şi închis este cel care alungă elevii, nu opera în sine. Este medrept să judeci un scriitor după felul în care ți se prezintă lucrarea lui. Trebuie să te convingi singur 🙂

  1. Cred că ai mare dreptate cu ultima parte, ne alegem lecturile în funcție de gusturile noastre, deci până nu încerci, nu ai de unde ști… e un soi de chestie personală. Trebuie doar să nu ne mai lăsăm influențați de prejudecăți.

 4. Nu, nu trebuie eliminată. Trebuie lăsat elevul sa o înțeleagă, sa i se explice anumite lucruri. Pentru mine personal, literatura clasica a fost unul dintre importantele pietre de temelie ale educației. Nu ar strica nici in ziua de azi …

   1. Asta este foarte adevărat. Dar decât comentarii kilometrice, mai bine dezbateri, argumentări, ce place – ce nu place… Clar ar fi o ora frumoasa.

 5. Categoric ar trebui sa existe un echilibru. Si chiar as aprecia daca s-ar introduce si ceva mai multi clasici din literatura universala. Am ajuns sa citesc abia dupa liceu romancieri precum Dostoiesvki, Tolstoi, Mann etc. si cred ca nu mi-ar fi stricat un bagaj de cunostinte generale inspirat din opera lor! In general, sunt de acord cu tine. Profesorilor le poate fi greu sa schimbe metoda de predare cand sunt limitati de manuale si de programa scolara care-i ingrozeste pe elevi, care devin reticenti la a citi lecturile suplimentare recomandate de profesori, pe care oricum s-ar putea sa nu apuce sa le dezbata in timpul anului scolar.

  1. La mine-n liceu clasele de uman aveau și ore de literatură universală… cred că nici la real n-ar strica, de pildă, în locul filosofiei… Eu una, cel puțin, n-am înțeles mare lucru din ea, dar apoi colegii mei care erau mai aplecați spre disciplinele profilului nostru (am fost la mate-fizică)… cred că înțelegeam mai multe despre condiția umană, relații interumane, istorie, mentalități și altele citindu-i pe clasici.

     1. Da! 😁😁 si doar pentru ca mă enervasem pe profesoara de franceza. Ca sa-i arat ca nu dau la franceza, am ales literatura universala

 6. Nu trebuie eliminata…insa atata studiu pe ea e deja din epoca de piatra.Ba da, sa se studieze despre clasici, dar sa ma ierte Dumnezeu, sunt si alti scriitori pe lume…iar Sadoveanu, Alecsandri, Caragiale sau deprimatu’ ala de Bacovia deja sunt strabunicii dinozaurilor…Da, sa fie cititi, discutati…ca asa e firesc, dar nu aprofundati in halul in care se procedeaza…stai 3 luni la „geniul” poeziei romanesti si mai stiu eu cate luni sa stdiezi cam ce mama dracului a veut sa zica nu stiu ce poet sau scriitor cand a scria nu stiu ce…
  Mai concret: o alta forma de abordare asa cum sugerezi, ar fi binevenita…

  1. Da, ar trebui schimbată abordarea pentru că (recunosc) stilul unora poate părea greoi și-apoi mai încarci copilul și cu niște termeni din ăia pompoși prin comentariu, normal că nu vrea să audă de așa ceva…

   1. Nu toti copiii trebuie sa fie informaticieni si nu toti biologi…insa ca sa ajunga ce isi doresc, indiferent ca vor sa fie medici, pictori sau chimisti…TOTI trebuie sa stie de ce pe iapa aia o chema Fefeleaga si de ce Ion era sarac, dar o iubea pe Florica…Nu simti ca este enervant?! 🤔

     1. Si la mate-info trebuie sa existe literatura….insa eu, personal, chiar nu pot vedea motivul pentru care la filologie trebuie sa se studieze limite, radicali si alte matematici aprofundate….pe care nimeni nu le mai foloseste niciodata dupa terminarea liceului si nici nu inteleg de ce un informatician ar trebui sa inteleaga ce mama dracului a vrut sa scrie poetul X cand era manga si in depresie…
      Mvaaaai…ce minunat ca stim din toate! Asa, si?
      Din punctul meu de vedere eu una as face scolile exact pe profil…la mate amintim de Eminesc, la filo si limbi il studiem.La filo amintim de Pitagora , dar pe Marin Sorescu il studiem…si asa mai departe….
      Si ca sa merg cu polologhia pana la capat zic ca sunt copilasi la clasa I care au culegere de mate…si care nu stiu sa mai fie copii.
      Toti trebuie sa fie genii? Intreb si eu si cu asta am incheiat….
      PS.Poate ca revolta acelei fete de la mate info e justificata…

      1. Da, evident o diferențiere pe profil ar trebui făcută, fără a elimina din noțiunile esențiale. E un subiect lung și cineva ar trebui să se sesizeze și să lucreze la schimbarea metodologiei, a programei, a cerințelor exagerate…

 7. „La mine-n liceu clasele de uman aveau și ore de literatură universală… ” si la mine in liceu era la fel.. 🙂 Cat mai multa literatura universala,zic eu.

 8. Cu cât cunoastem mai mult literatura clasică, cu atât o putem aprecia și pe cea de acum. Unele scrieri sunt vizionare, sunt atât de actuale încât ai senzatia ca s-a scris tot și gata, de acum, nimic nu se va mai scrie. Și culmea, literatura de acum are farmecul ei. Deci încă oamenii își pot găsi propria voce interioară. Ai amintit de Mara. Cat de mult mi-a plăcut, nici nu-ți imaginezi. Eu am avut noroc, în orele noastre de limba română nu ni se băgau pe gât comentarii, ci eram liber la interpretări. Nu ne ridicam în picioare, vorbeam lejer, din bancă, orice credeam noi ca ar putea avea legatura cu subiectul. Eu sunt demodată, deja stii asta. Fara clasici….am fi precum un copac fără rădăcini, suspendați, parcă, între cer și pământ…

  1. Nu esti demodata, esti vintage (si asta e in tendinte). E ideal sa lasi un adult in formare sa-si exprime propriile opinii, asa vad ora perfecta de literatura.

 9. Nu ştiu câţi dintre cei care au comentat sunt încă elevi, aşa că am considerat necesar să comentez la acest articol (fiind încă elevă de liceu). Nu cred că ar trebui să se scoată literatura clasică, dar nici nu cred că ar trebui să fie ceva „băgat pe gât”. Mie mi-au plăcut multe din operele studiate la şcoală, dar unele chiar m-au plictisit( secvente din ele cel puţin), însă când discutam la clasă şi am inceput sa vad despre ce era vorba si dezbateam tema si anumite secvente din ele, m-au atras chiar si acele carti.Dar, foarte rar apucam sa facem asa ceva la clasa, cel mai des ni se dictau comentarii intregi, din care nu intelegea nimeni nimic.Le invatam pe de rost si le uitam imediat dupa ce dam test.Deci, da..trebuie schimbat modul de prezentare a lor, sa fie ceva mult mai interactiv, si ar trebui si adaugata literatura actuala.

  1. Clar, chestia asta cu dictatul comentariilor trebuie să dispară. E cu totul altceva când discuți liber. Și nu ar strica nici puțină literatură contemporană de calitate 🙂

 10. Hai să fiu și eu Gică Contra și să afirm că sunt mulțumit de orele de limba română din prezent, de cum se predă literatura! Personal, am început să citesc literatură contemporană și pe parcurs mi-am dat seama cât de frumoasă este și literatura clasică/canonică. Nu există nu pot, există nu vreau… Oamenii de astăzi vor să schimbe tot, să modernizeze, să simplifice, însă… când a fost viață, ea însăși, simplă?!

  1. Cred că depinde și de profesor. Eu am schimbat mai mulți profesori de literatură atât în școala generală, cât și în liceu – crede-mă, am avut ani în care am DETESTAT materia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.