Adevărul și alte minciuni

Nu obișnuiesc să citesc recenzii înainte de a cumpăra o carte. Uneori mă uit fugitiv pe coperta a IV-a… Pur și simplu mă bazez pe instinct, iar uneori îmi spun în secunda doi după cumpărare că sigur am dat banii degeaba. Însă mi se întâmplă uneori să găsesc câte-o surpriză în paginile lor: scriitura, o idee, o cotitură neașteptată spre te miri ce neprevăzut, un paragraf interesant… și spoof!, m-am îndrăgostit de carte. Adevărul și alte minciuni, primul roman al scenaristlui german Sascha Arango, e una din cărțile astea.

Începutul mi s-a părut un pic turat la ralanti  și asta chiar dacă autorul trecea aproape cinematografic de la o scenă la alta (defect profesional oare?). Și-apoi s-a produs scânteia! Am devenit brusc captiva acestei povești în care nu-ți poți sa seama nici ce se va întâmpla până când termini pagina, dar apoi până la finalul capitolului?

Personajul principal al romanului este Henry Hayden care pare a fi fix genul ăla de tip pe care toți ar vrea să-l cunoască. E un scriitor de succes, divinizat chiar de cititori, bogat și totuși modest. Are o căsnicie aparent perfectă, prieteni și colegi devotați. Dar oare chiar așa să fie Henry? De fapt, totul e doar o mască. Henry își ascunde cu măiestrie trecutul, dar și prezentul.

După o perioadă tulbure începută chiar din copilărie, Henry își regăsește echilibrul alături de Martha. El însuși recunoaște că fără soția sa „ ar fi rămas invizibil — o artă în sine.” Însă se pare că echilibrul și succesul adus de cărțile pe care el își pune doar numele (căci autorul e altul), nu-i de ajuns. În clipa în care Betty, amanta lui Henry, rămâne însărcinată toată lumea perfectă creată de acesta pare să se zdruncine din temelii. Iar dispariția Marthei complică și mai mult lucrurile.

Toate secretele lui Henry despre trecutul  său și despre procesul de creare al cărților amenință să iasă la iveală… Pentru a se apăra, el începe să se folosească de „talentul” său de a îmbina adevărul și  jumătățile de adevăr cu minciuna sperând să-și creeze un soi de armură care rămâne de văzut dacă e impenetrabilă sau dimpotrivă… Ah, și mai apare și un fost coleg din orfelinat care-l urmărește obsesiv.

În calitate cititor devii tot mai prins în plasa astfel țesută, deși știi unele lucruri ajungi chiar să te-ndoiești (fie și pentru o clipă) că ai înțeles ce ai citit cu câteva pagini în urmă.

adevarul-si-alte-minciuni_1_fullsize

Adevărul și alte minciuni nu e, prin urmare, o carte plictisitoare. Sascha Arango dovedește reale abilități de scriitor în timp ce „analizează decăderea umană prin personalitatea borderline a lui Henry Hayden” (Booklist). Gândindu-mă bine, mai toate personajele din roman au ceva probleme de natură psihologică – toți au fost cumva afectați de anumite întâmplări, iar acuratețea cu care aceste personalități sunt conturate sunt demne de un scriitor experimentat. Arango se dovedește, efectiv, a fi un maestru în arta descrierilor de orice natură – unele detalii fiind descrise cu o precizie uluitoare (chirurgicală chiar) făcând anumite scene să fie mai greu de digerat pentru unii.

Adevărul și alte minciuni este o carte pentru cei care știu să aprecieze un thriller bun sau care s-au săturat de lecturile previzibile. Nu e o lectură ușoară, totuși, așa cum am mai spus autorul trece destul de repede (adesea prea repede) de la o idee la alta și poate deveni obositor să ții pasul cu el la un moment-dat dacă nu ai o afinitate pentru o astfel de lectură.

Eu, personal, mai aștept astfel de cărți. Nu neapărat pentru că e o modă, se pare, a eroilor sociopați atât în cărți, cât și la televizor sau în sălile de cinema (vezi cazurile Fata dispărută și Fata din tren – ambele romane ecranizate și exemplele pot continua), ci pur și simplu consider că e nevoie și de altfel de romane chiar dacă nu toți le apreciază.

10 gânduri despre “Adevărul și alte minciuni

  1. Iosif

    Viata este o combinatie între adevar si minciuna. Cei ce traiesc în adevar,sunt dati la moarte zilnic.Sunt o specie pe cale de disparitie,sacrificati pe altarele minciunii,înselaciunii si ipocriziei.Traim într-un sistem si o epoca,în care adevarul este calcat în picioare,deoarece atunci când este trait,doar…

    1. Ți-o recomand, e un soi de thriller-polițist-psihologic, dar e un pic rapidă, accelerată. Se vede că autorul e obișnuit cu scenariile… De ex Henry vorbește cu cineva la telefon și la vreo două paragrafe a ajuns în camera de spital a respectivei persoane (probabil că autorul nu a mai simțit nevoia să adauge o propoziție de genul: „s-a urca în mașină și s-a dus la spital”)… dar te prinzi repede de schimbările de genul, cred…

  2. Pingback: Top 5 cărți citite în 2017 – Illusion's Street

  3. Pingback: Book Tag: Titlurile cărților ne pot descrie viața - De-ale Dianei

  4. Pingback: Biblioteci de filme - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.