Cele patruzeci de legi ale iubirii

Am vrut să cumpăr acum câțiva ani această carte, dar ceva m-a reținut – poate nu era timpul potrivit pentru ea. Lucrurile se petrec cu un motiv și întotdeauna când trebuie să se întâmple.

Ceva, în mine, mi-a spus să cumpăr această carte acum câteva luni și am ales varianta în limba engleză din mai multe motive: prefer să citesc o carte în limba în care a fost scrisă inițial pentru că îi pătrund mai bine tainele (în primul rând) și… evident, coperta superbă (spre deosebire de cea a ediției în limba română) a fost un alt factor decisiv… de Elif Shafak eram deja îndrăgostită. Și totuși… nu am citit cartea imediat. Mă țineam s-o iau la mare, să fac niște poze mișto cu ea și să le uploadez pe Instagram, dar a intervenit ceva… pur și simplu simțeam nevoia de a înțelege anumite lucruri pentru a putea discerne și cartea asta m-a atras ca un magnet.

OK, trecem peste introducere căci în articolul ăsta nu e vorba despre mine, ci despre carte. Cele patruzeci de legi ale iubirii e o carte care trebuie citită cu ochii minții și ai sufletului pentru a putea fi înțeleasă pe deplin, altfel, riști să nu pricepi mare lucru, să ți se pară o carte banală / greoaie / cu o acțiune superficială.

La fel ca în Bastarda Istanbulului, Elif Shafak alege să dezvolte povestea pe două planuri însă, de data aceasta, cele două se vor întretăia doar la nivel spiritual. Primul plan o are ca personaj central pe Ella, o femeie din zilele noastre cu o viață aparent perfectă. Însă totul se schimbă în momentul în care se angajează la o agenție literară și trebuie să scrie un referat despre un roman scris de un autor necunoscut, Aziz Z. Zahara. Treptat, cei doi vor ajunge să corespondeze și, fără să își dea seama la început, vor începe să își influențeze reciproc viețile.

Cel de-al doilea plan este constituit de romanul lui Aziz și prezintă legatura spirituală dintre poetul Rumi și Shams din Tarbiz, dervișul care l-a transformat pe cel dintâi într-una din marile personalități ale lumii. Povestea aceasta este redată atât din perspectiva celor doi, cât și din perspectiva altor personaje ale căror vieți sunt influențate de către Shams. Astfel, cititorul capătă o viziune amplă asupra relației dintre cei doi și modul în care aceasta era văzută.

Cele patruzeci de legi are iubirii este o carte despre toate formele posibile pe care le poate îmbrăca acest sentiment și despre modurile în care ne transformă. Așa cum Shams l-a transformat pe Rumi într-un poet și Aziz îi schimbă complet viața Ellei.

Romanul lui Elif Shafak poate destul de complicat de citit pentru unii și nu doar datorită structurii elaborate. Nu e un roman siropos de iubire, nici un roman istoric, este un roman despre o călătorie spirituală care dacă-i înțelegi mesajul te schimbă. Pe scurt, este o carte cu miez, dar nu poate fi digerată de oricine.

Eu recomand Cele patruzeci de legi ale iubirii celor care nu-și doresc o lectură simplistă și celor care apreciază cărțile scrise laborios.

P.S.

Desigur, aș putea să vă vorbesc despre tainele cărții, despre legile iubirii, despre tot ce are de oferit această carte. Dar prefer să vă îndemn să le descoperiți voi. Așa e cel mai bine.

 

 

20 de gânduri despre “Cele patruzeci de legi ale iubirii

 1. Doamne, cât am așteptat recenzia asta! Vorbești atât de minunat despre această carte și despre Elif, o scriitoare pe care o ador, de altfel! Sper să o citesc și eu cât mai curând cu putință, să o diger, să o înțeleg 🙂 Cum ai zis și tu, anumite cărți se citesc la momentul potrivit. Eu îl aștept pe al meu 😀

 2. Pingback: 10 lucruri pe care nu le-am făcut până acum

 3. Iosif

  O alegere superba. Astept recenzia pe masura. 🙂
  Legat de titlul cartiii,as mentiona doar faptul ca iubirea autentica este Însusi Dumnezeu,iar Cel Ce Este *SURSA*,LOGOSUL,ABSOLUTUL,EXISTENT PRIN¨PROPRIUL SINE*,”începutul si sfârsitul” tuturor legilor universale relative si/sau Absolute ce depasesc perceptia rationamentului uman.
  IUBIREA deci,nu poate avea LEGI. IUBIREA autentica este ea însesi LEGE si are o singura LEGE: „…legea Duhului de viata în Hristos Isus,care m-a izbavit de legea pacatului si a mortii.”(Romani 8:2)
  „Si tu veux renforcer ta foi,il te faudra aducir ton cœur.A cause d’un maladie,d’un accident,d’un perte ou d’un frayeur,d’une manière ou d’une autre,nous sommes tous confrontés à des incidentqui nous apprennent à devenir moins égoïstes,à moins juger les autres,à montrer plus de compassion et de générosité. Pourtant,certain apprennent la leçon et réussissent à être plus doux,alors que d’autre deviennent plus dure encore..Le seul moyen d’approcher la vérité est d’ouvrir son cœur afin qu’il englbe toute l’humanité et qu’il reste encore de la place pour plus d’AMOUR.” – Elif Shafak –
  O zi binecuvântata

  1. Nu scriu recenzii din acelea scorțoase, comentarii literare, nu acesta este specificul blogului și, oricum, mi se par un sacrilegiu – pur si simplu omoară esența cărții. Prefer să scriu prezentări simple (cum este aceasta) și să las cititorii să descopere ei singuri tainele cărții 🙂

 4. Pingback: Book Blogger Tag – Illusion's Street

 5. Pingback: Top 5 cărți citite în 2017 – Illusion's Street

 6. Pingback: Tagul literar al Crăciunului – Illusion's Street

 7. Pingback: Coperte – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.