Lunile anului (Booktag)

pizap-com15049781447291

Leapșa asta faină a fost creată de Adriana şi Cătălina.  Ea circulă de câteva zile bune prin blogosfera mioritică și mi-am zis să o preiau și eu pentru că e o provocare inedită: practic trebuie să asociez o carte fiecărei luni a anului. Pentru a fi sigură că o să răspund, i-am promis Andreei de pe blogul cu praf de stele că o s-o fac… așa că nu mai lungesc inutil introducerea și zic c-ar fi frumos să încep.

this-or-that
sursa foto: Pinterest

Ianuarie – Domnul Ibrahim și florile Coranului de Eric-Emmanuel Schmitt, o carte micuță și totuși plină de miez care tratează subiecte precum identitatea, toleranța, acceptarea și iubirea. E un roman ușor de asociat cu începutul anului.

Februarie – Marat. Iubirea are spini de Natașa Alina Culea – în luna iubirii, un roman de dragoste scris cu gingășie, har și-un strop de farmec.

Martie – Patru femei, patru povești de Aurora Liiceanu – o incursiune interesant în viețile a patru femei de excepție,  o lectură menită să inspire – ce alegere ar fi mai bună pentru luna femeii?

Aprilie – Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak – una din cele mai profunde cărți pe care am citit-o vreodată. Romanul scriitoarei de origine turcă ne arată fațeta spirituală a iubirii și cum o iubire din trecut poate influența destinele a doi necunoscuți din prezent. De ce o asociez cu luna în care m-am născut? Pentru că romanul ăsta m-a schimbat.

Mai – Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee. Mai e luna în care totul se schimbă, începi să te gândești tot mai mult la vară, la libertate… așa că mi pare că ar cere o carte care să te țină cu sufletul la gură, dar în același timp să fie și satisfăcătoare din punct de vedere al esteticii scrisului.

Iunie – Bastarda Istanbulului de Elif Shafak – o carte tocmai bună de luat cu tine peste tot: în tren, în autocar, la piscină, la picnic, în mașină, la munte, la mare. O carte cu toate ingredientele e fix de ce ai nevoie la jumătatea anului: te relaxează și îți încarcă bateriile în același timp.

Iulie –  Orașul cu salcâmi de Mihail Sebastian – un roman frumos, ușor de citit, scris într-un mod aparte, o poveste despre toate etapele prin care trece o iubire… poate fi ceva mai bun de citit într-un hamac poziționat strategic.

August – Înainte să adorm de S.J. Watson – în concediu trebuie să iei ceva palpitant în bagaj, nu? Am citit romanul ăsta acum câțiva ani și încă se numără printre preferințele mele livrești, nu o să vă spun de ce – aflați voi!

Septembrie – Dragostea cea veche îți șoptește la ureche: primele iubiri de Aurora Liiceanu – toamna vine cu melancolii la pachet. Cartea ne prezintă primele iubiri ale unor personaje marcante precum Turgheniev, Vladimir Nabokov sau Orhan Pamuk.

Octombrie – Adevărul și alte minciuni de Saascha Arango – un thriller excepțional e tot de ce ai nevoie pentru a uita de tot și toate (și acompaniată de o ciocolată caldă sau un vin fiert e de vis!). Acțiunea se schimbă tot timpul, uneori nici nu întorci pagina și hop! răsturnarea de situație.

Noiembrie – Anna Karenina de Lev Tolstoi – o lectură rafinată, un clasic fără de cusur al literaturii universale. Aș putea reciti la infinit cartea asta și nu m-aș plictisi (e singura carte scrisă de un rus despre care pot spune asta). Nu știu de ce o asociez cu penultima lună a anului – să fie rafinamentul și, totodată, sobrietatea scriituri? Sau oare tonul poveștii?

Decembrie – cartea pe care o citesc acum Visele nu dorm niciodată de Natașa Alina Culea, veți vedea în curând de ce – nu dau spoilere 🙂

Voi ce cărți ați alege? Îmi puteți răspunde printr-un comentariu sau preluând leapșa căci o s-o las deschisă doritorilor.

 

20 de gânduri despre “Lunile anului (Booktag)

  1. Natasa Alina Culea

    Nu ai idee cât mă interesează părearea ta! Știu cum citești din scoarță-n scoarță și cu câtă acuratețe suprinzi fondul lăuntric al cărții. Mulțumesc frumos pentru atenția pe care o conferi romanelor mele ❤

  2. Yeeey! Interesante alegeri și totodată tentante! 💜 Cred că este primul tag în care nu găsesc nicio carte citită de mine printre răspunsuri. :)) O să mi le trec pe listă!

  3. Ca de obicei, argumentele tale sunt faine rau de tot. Ma bucur ca te cunosc si ca am ocazia sa descopar cate o bucatica din sufletul tau 🙂 prin intermediul acestor provocari, dar si prin intermediul articolelor pe care le scrii.

  4. Orice carte citita, confera un plus de cunoastere a diversitatii caracterelor omenesti. Citind-o, patrunzi în intimitatea sufletului autorului,(producatorului) mai cu seama a celor dedicati, iubirii de semeni, care nu se sfiesc sa-si etaleze cuvintele „vesminte” ce le împodobesc sufletul, pe paginile cartilor spre folosul, bucuria, si satisfactia consumatorilor de carti.

  5. Pingback: Lunile anului (Booktag) – Mes passions…

  6. Pingback: Visele nu dorm niciodată – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.