Iubirile care durează trei ani

iubirile car edureaza 3 ani
sursa foto: Pinterest

Trăim în secolul vitezei, nu-i vreo noutate, nu vreau să pretind că am inventat eu apa caldă. Au mai scris-o și alții înaintea mea, am mai scris-o și eu. Alăturarea dintre „viteză” și secolul nostru, al XXI-lea, e deja o construcție pleonastică.

Totul se petrece cu viteza luminii, chiar și intrările și ieșirile dintr-o relație. „Îndrăgostelile” ne sunt mai dese, relațiile (și, din păcate, căsniciile) mai scurte, despărțirile devenind tot mai frecvente. Iubirile adevărate au devenit un soi de raritate și unii (cică „pragmatici”) le iau în râs. Unii, dorind să pară mai culți, citează chiar și titlul cărții „Dragostea durează trei ani” fără a fi citit măcar un rând de-al lui Beigbeder (serios, or ști cum îl cheamă pe tip măcar? Și altă chestie: or ști măcar că-i un roman parțial autobiografic și nicidecum vreun tratat de psihologia relațiilor?).

Nimeni nu poate măsura durata unei iubiri. Numiți-mă o romantică incurabilă, o visătoare cretină, o idioată naivă, dar sunt și iubiri care durează o veșnicie! Tot mai puține, ce-i drept… la fel și cum e adevărat că uneori focul acela de la începutul relației se mai domolește cu timpul însă sentimentele sunt tot acolo, în crisalida lor.

Bine, lista motivelor pentru care se poate încheia o relație e destul de lungă și nu vreau să intru în detalii… pentru azi am ales doar iubirile alea care durează trei ani (mai puțin sau mai mult) pentru că sunt întemeiate din motive greșite. Interes financiar, teama de singurătate, conformarea la anumite norme stupide și învechite ale societății, atracția fizică lipsită și de compatibilitatea pe alte planuri – acesta ar cam fi lista scurtă a motivelor pentru care unii se aruncă în astfel de relații. Rar oamenii își  mai acordă timp, găsesc o persoană care să pară a fi OK și nu mai stau pe gânduri – mai are rost să pierzi vremea pentru a vedea dacă ea/el chiar e persoana potrivită? Ai bifat caracteristica pe care-ți doreai s-o aibă, ce mai stai?

Pentru mulți, iubirea nu mai e iubire – e un schimb reciproc-avantajos. „Nu e timp doar pentru puţină tandreţe” scrisese Paler – și mare dreptate are! Doar nu oi fi idio(a)t(ă) să-ți mai bați capul cu așa ceva în zilele noastre? Sentimentele sunt desuete. Dar te-ai gândit ce pierzi acționând așa?

Numiți-mă o romantică incurabilă, o visătoare cretină, o idioată naivă… numiți-mă cum vreți voi!

9 gânduri despre “Iubirile care durează trei ani

 1. Nu esti nicidecum o „romantică incurabilă, o visătoare cretină, o idioată naivă…”. Eu am o vorba: mai bine singur decat rau insotit. Oricum, dupa mai bine de 12 ani iubesc cu cel putin aceeasi pasiune pe acela pe care l-am ales si care m-a ales. Si nu, nu au fost doar zile cu soare pe strada noastra, ba chiar din contra, insa soarele iubirii a stralucit chiar si incele mai grele momente in spatele norilor intunecati iar curcubeul ne-a fermecat intotdeauna.

 2. Iosif

  Iubirea adevarata e un dar, un paradox,
  Dincolo de aparente, este în Isus Hristos.
  Fara EL, e relativa, scurta, limitata-n timp,
  În El este infinita, flacara nestinsa din Olimp !

 3. Pingback: Coșul cu Răvașe Albe pentru Zile Negre – Jocul de-a v-ați ascunselea

 4. Pingback: Ce se întâmplă după „au trăit fericiți”? - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.