Top 5 cărți citite în 2017

d5a82a29f64aeb6621fd06d09d39f8b0
Sursa foto: Pinterest

Iată c-a trecut și ziua de Crăciun… Cam repede, nu?  Și cât ne-am pregătit pentru ea! Sper c-ați primit cu toții ce v-ați dorit și încă pe-atât sub formă de bucurie pură! Și cam atât cu urările (sincer, nu prea mă pricep la ele 😦 ), oricum mai e puțin și dă buzna peste noi altă sărbătoare (mai laică de data aceasta): Anul Nou – mda, alte pregătiri, așa că nu vă puneți ustensilele de gătit în cui, dragile mele! Urmează o nouă rundă  de tocat, mixat, împăturit, cratița asta nu e suficient de mare!, pfoai nu mai găsesc tava de cozonac!, sare, mai trebuie sare!, mixerul a explodat de la atâta bătut de albușuri combinat cu nu știu ce pantofi să port de revelion… Însă până atunci vă propun o mică pauză (minusculă chiar, știu cât de prețios e timpul la final de decembrie).

La final de an e timpul bilanțurilor, al listelor, al liniilor trase pentru a calcula ce am realizat și ce nu – iar eu mi-am găsit câteva firimituri de timp pentru a face asta pentru mai multe aspecte ale vieții mele blogosferice și neblogosferice.

Cum în 2017 am început (în sfârșit!) să-mi utilizez contul de Goodreads (naiba știe de ce nu am făcut-o până acum!?) primele luate în vizor au fost cărțile citite. Înainte de toate, țin să mă laud că am reușit să îmi îndeplinesc target-ul modest de cărți citite setat pentru acest an: 23 (mda, se putea mai bine, dar timpul nu prea mai e prietenul meu). În fine, după ce-am revăzut cărțile cu care m-am delectat (sau nu) în acest an, mi-am zis să fac și un top al lor (c-așa-i frumos la final de an).

Care-au fost alegerile mele? Hmmmm, iată-le mai jos!

booksgalore
sursa foto: Pinterest

Top 5 cărți citite anul acesta

5. Adevărul și alte minciuni – un thriller psihologic fascinant care nu te lasă o secundă să respiri (asta după ce treci de partea de  început) – datele problemei se schimbă uneori de la paragraf la paragraf! Cât de mult poate minți un om – mai contează asta când viața ta e construită pe minciuni și care mai e adevărul în acest caz?

4. Domnul Ibrahim și florile din Coran – ce-i drept, Schmitt m-a cam dezamăgit anul acesta, însă nu și cu acest (mini)roman. Cartea este, de fapt, o parabolă despre viață și tot ce cuprinde ea – o lectură caldă de care toți ar trebui să aibă parte!

3. Bastarda Istanbulului – ce mi-a plăcut la această carte? Totul! Scriitura elegantă; descrierile care te făceau să fii chiar în mijlocul acțiunii vizual, olfactiv și auditiv; personajele bine conturate; doza de fantastic; doza de istorie; doza de actual… TOTUL. Cu această carte m-am îndrăgostit iremediabil de Elif Shafak (Désolée, monsieur Schmitt!).

2. Visele nu dorm niciodată – un roman complex despre complexitatea sentimentelor ce cucerește cititorii prin poveste și prin analiza psihologică fină, dar mai ales prin scriitura tot mai elegantă, nuanțată și matură a frumoasei scriitoare Natașa Alina Culea!

Și-acum ar trebui să vă dezvălui care a fost cartea care mi-a plăcut cel mai mult, nu? Eh… o să vă mai țin în suspans, pentru că am și câteva cărți ce-ar fi meritat să fie în top și merită măcar să fie aici. Acestea sunt (în ordine aleatorie):

Bun, acum nu mai am scăpare! Gata cu suspansul… deși poate unii din voi se așteptau la ceea ce urmează:

1. Cele patruzeci de legi ale iubirii – o lecție despre viață, credință și motorul acestor elemente: iubirea! Dacă pentru pozițiile 4 și 5 m-am decis relativ ușor, între primele trei cărți aflate în acest top am tot ezitat. Bastarda Istanbulului e o poveste fascinantă, dar în Visele nu dorm niciodată m-am regăsit mai mult (și așa a ajuns pe 2). Cele patruzeci de legi ale iubirii a ocupat, în cele din urmă prima poziție, pentru că a venit fix în momentul în care aveam cea mai mare nevoie de lecțiile cuprinse în această carte.

Voi ați citit aceste cărți? V-au plăcut? Cum ar arăta topul vostru de cărți citite?

12 gânduri despre “Top 5 cărți citite în 2017

  1. Natasa Alina Culea

    Așa’s de fericită că mă număr printre favoriți! Așa cum ți-am spus, nu doar pentru că apar pe blogul cuiva, ci pentru că această bloggeriță e una foarte sinceră și inflexibilă atunci când vorbește despre literatură. Tocmai de aceea sunt fericită.
    În altă ordine de idei, mie mi-a plăcut mai mult Bastarda Istanbulului decât Cele patruzeci…
    Te îmbrățișez cu mult drag, Diana! ❤

    1. Mulțumesc, Natașa 🙂 Așa cum ți-am spus, meriți să fii aici – sunt foarte mulți scriitorași de duzină care se cred megatalentați, când nu fac decât niște compuneri de clasa a 2-a jalnice,dar tu nu te numeri printre ei. Tu ai talent!!! Referitor la Cele 40… am citit-o într-un moment în care eram depresivă și m-a ajutat să mă redresez și să iau niște alegeri corecte, de aceea am pus-o pe 1. Ca poveste, scriitura, cred că Bastarda mi-a plăcut mai mult.

  2. Pingback: 2017, anul meu cel iubit și urât (în proporții egale) | Natasa Alina Culea - scriitoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.