Cum am făcut cunoștință cu Agnès Martin-Lugand

pexels-photo-373465.jpeg
sursa: Pexels

Scriu articolul ăsta în timp ce din parcare se aude cum un vecin de-al meu are nostalgii și tot schimbă CD-uri în mașină: ba Guță și Sorina (nu mă întrebați de unde știu, cu toții am avut perioade tulburi), ba ceva house, ba 50 Cent cu Olivia – Candy Shop și, în cele din urmă, rămâne la unul din hit-urile de pe vremea când eu eram încă fericită la grădiniță: Coco Jumbo! Pfoai, parcă simt cum mă cuprinde și pe mine nostalgia și mai că-mi vine să și fredonez: ayaya coco jumbo, ayaya 😆 Ce vremuri! Cum să nu te apuce dorul și strechea în același timp?

Buuun, probabil că vă întrebați ce legătură are Agnès Martin-Lugand cu gusturile eclectice ale vecinilor mei sau cu piesa celor de la Mr. President? Aparent niciuna. Dar, în vreme ce ultimele două elemente ale acestei alăturări mi-au trezit nostalgii, scriitoarea de origine franceză cu diplomă în psihologie scrie cărți numai bune de citit pentru astfel de perioade. (Și uite cum conținutul articolului meu începe să aibă o boabă de legătură cu titlul, slavă Domnului!)

Agnès Martin-Lugand și-a publicat prima carte (despre care o să vă povestesc câteva rânduri mai jos) pe Amazon – da, în regie proprie a.k.a self-publishing (în termeni moderni). Romanul a intrat în vizorul bloggerilor literari și apoi a început adevărata aventură, fiind astfel observată de Florian Lafani – responsabil cu publicarea cărților digitale la editura Michael LAFON. (Cam care sunt probabilitățile ca așa ceva să se întâmple și la noi în țară? La asta aici drept întrebare retorică, deși răspunsul nu-i greu de intuit.)

Despre cărțile franțuzoaicei s-a scris mult și prin blogosfera literară mioritică, dar eu le-am cam ocolit o perioadă. Nu pentru că mi s-ar fi părut nașpa, ci pur și simplu aveam (și am) oricum un teanc ce nu se termină niciodată de cărți! Nu eram pregătită să mai pun câteva pe listă.  Totuși mi-am achiziționat primul roman al autoarei, Oamenii fericiți citesc și beau cafea – atrasă de titlul catchy și a rămas acolo, în locul cu cărți pe care le voi citi într-un cândva mai îndepărtat.

După ce am terminat Zăpadă de primăvară simțeam nevoia să citesc ceva mai light. M-am pus pe scotocit și am găsit Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Și-am făcut alegerea perfectă! Angès Martin-Lugand are o scriitură ușoară, fluidă, fără mari înflorituri… Până să-mi dau seama bine deja dădusem la o parte teancul de cărți și eram pe la jumătatea volumului doi: Viața e ușoară, nu-ți face griji!.

Povestea m-a dus inițial puțin cu gândul la P.S. I Love You al Ceciliei Ahern (care nu prea m-a dat pe spate), însă cum mi se păruse ceva mai drăguță am continuat să o citesc. Diane, personajul principal al celor două romane, se vede aruncată într-o depresie cruntă după ce un accident îi răpește și fiica și soțul. Își neglijează cafeneaua literară, familia și, mai ales, viața. Singurul care o mai aduce aproape de linia de plutire este Felix, prietenul gay.

Sătul să o vadă în starea deplorabilă în care se afla, Felix îi propune o călătorie pentru a începe o viață nouă. Îndeplinind o dorință a soțului ei, Diane se refugiază într-o mică localitate din Irlanda. Aici, la început îi este tot greu, nu prea vrea să își facă prieteni (deși gazdele ei sunt adorabile și bine-intenționate), e tot deprimată… are impresia că viața ei e terminată, ș.a.m.d (știți voi, chestii depresive). Și, când credea că lucrurile nu pot deveni mai gri, îl cunoaște și pe Edward – vecinul insuportabil și mereu cu o falcă în cer și una în pământ, dar incredibil de atrăgător. Cum era de așteptat, începe un mic război între cei doi, dar până la urmă toate aceste scântei ajung să fie altceva… (vedeți voi ce).

Un lucru de remarcat aici e că, deși e un volum de debut, autoarea parcă a simțit unde să încheie – pur și simplu totul e lăsat în coadă de pește, stârnind o curiozitate ce roade cititorul.

În Viața e ușoară, nu-ți face griji! Diane se întoarce la Paris, se ocupă serios de resuscitarea cafenelei, își face un iubit nou – Olivier care pare să fie bărbatul ideal pentru ea. Însă o expoziție fotografică îi strică echilibrul câștigat cu greu. Diane își dă seama că ceea ce s-a întâmplat în Irlanda nu poate rămâne în sertărașul din creier în care oamenii își încuie amintirile.

Cum am spus mai sus, cărțile lui Angès Martin-Lugand sunt tocmai bune pentru a fi citite în perioade nostalgice… cel puțin acestea două. De ce? Pentru că te scot de-acolo, te captează,  te învață să te uiți doar înainte, îți arată că viața e un amestec de bine și rău pentru toți și că, în final, tot vei ieși din tunelul în care te-ai afundat.

Recomand aceste două romane tuturor celor care vor o lectură ușoară, nepretențioasă, dar bine scrisă!

20 de gânduri despre &8222;Cum am făcut cunoștință cu Agnès Martin-Lugand&8221;

    1. Ce-i drept a scos destul de multe într-un timp relativ scurt, dar e un chic-lit plăcut – tocmai bun pentru când vrei să iei o pauză de la lecturile mai grele.

  1. Coco jumbo, îmi aminteste cu nostalgie de perioada când,fica-mea o fredona cu o pasiune pe care doar un copil de 5 ani este capabil sa o exprime, si ma bucur ca si azi, dupa 20 de ani iubeste cu aceeasi pasiune muzica, cânta si ma încânta cu vocea ei superba.
    Fericirea este pretutindeni în jurul nostru, în lucruri simple, banale,doar sa avem capacitatea si timpul de a o recepta si asimila în Suflet.
    O duminica fericita, draga Diana !

  2. Eu nu am avut rabdare sa mai citesc…nu am fost pe aceeasi lungime de unda cu..autoarea si am simtit (la acea vreme) ca nu e momentul sa continui lectura. Acum cred ca as avea starea necesara sa citesc aceste carti (am toate cartile ei, traduse la noi), dar nu am timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.