Ce-am mai citit

ce am mai citit
sursa foto: jonathanbean.com

Vremea asta e tocmai bună pentru un maraton serios de seriale, ar zice unii. Până și eu, din lipsă de Ghemotron (cum ar spune mama), m-am apucat de Supernatural și Lucifer. Dar nimic nu se compară cu o carte bună așa că spun pas la maratonul de seriale (1 episod pe zi e de ajuns) și mă abandonez într-o carte bună. Fiecare cu preferințele sale! Doar imaginați-vă tablolul acesta: afară ninge cu fulgi dolofani, bine înfofolită în pat citesc o carte acompaniată de o ciocolată caldă (așa-i că sună demn de invidiat?)

Momentan citesc Still Me de Jojo Moyes pentru că nu puteam aștepta traducerea în română, trebuia să văd ce face Lou! Dar până să vă povestesc de Louisa, trebuie să vă mai povestesc de alte cărți.

Prima este Onoare de Elif Shafak. Cu fiecare carte citită, mă întreb dacă scriitoarea de origine turcă va înceta vreodată să mă uimească. Esma, o tânără de origine kurdă așterne pe hârtie povestea familiei sale, un soi de tentativă de exorcizare a gândurilor. Povestea pornește de la nașterea mamei și a mătușii fetei (eveniment petrecut sub auspicii nefaste) și până la uciderea lor de către Iskender (fratele Esmei). Romanul este o ilustrare șocantă (și reală) a crimelor de onoare încă prezente în zilele noastre în comunitățile musulmane. Elif Shafak țese ițele acestei povești încet și meticulos, punând sub lupă vicii și credințe toxice – mai ales pentru mintea unui tânăr de 16 ani cum este Iskender. Salturile spațio-temporale m-au dus cu gândul la o altă saga de familie, Un veac de singurătate al lui Gabriel Garcia-Marquez, doar că romanul de față este mai „citibil” (nu neapărat și mai ușor de digerat, unele scene sunt de-a dreptul șocante, imaginați-vă doar o mamă care îi întinde fiicei sale o funie să se spânzure pentru că a venit acasă nemăritată). Romanul acestea reprezintă o adevărată provocare!

onoare
sursa foto: Editura Polirom

După ce-am reușit să mă debarasez de toată încărcătura emoțională ce a venit la pachet cu romanul lui Elif Shafak, am trecut la un alt scriitor drag mie – Eric-Emmanuel Schmitt. De această dată am ales romanul Evanghelia după Pilat. Autorul de origine franceză vine cu o repovestire a întâmplărilor biblice, doar că aduce anumite modificări. În prima parte a romanului îl cunoaștem pe Iesua, fiul unui dulgher din Nazaret, reflectează asupra vieții sale simțind că aceasta este în pericol. Cel puțin prima parte sună cunoscut, nu? Diferența este că, Iesua – acest Iisus reimaginat de Schmitt – primește cu surprindere vestea referitoare la harul său divin (să mai spun și că inițial nici nu știe ce să facă?) și la asta se adaugă și câteva dileme și ezitări. Avem de-a face, deci, cu un personaj destul de uman. Alături îl are pe Iuda, prietenul său credincios și devotat alături de care plănuiește unul din cele mai importante evenimente din istoria creștinismului: Trădarea din Grădina Ghetsimani. Da, ați citit bine! A doua parte, conține relatarea evenimentelor din perspectiva lui Pilat – care nici el nu e cum îl știam: profund marcat de răstignire și mai ales de înviere el este aproape convertit la creștinism. A treia parte constituie, de fapt, o poveste a scrierii romanului (așa cum ne-a obișnuit Schmitt) nelipsită de evenimente: pierderea manuscrisului, rescrierea lui, studiile istorice, publicarea romanului. Un roman care se citește ușor, o poveste familiară și totuși diferită!

evanghelia dupa pilat
sursa foto: Editura Humanitas

Și aici trebuie să închei, vreau să mai citesc puțin și-apoi poate o să mă uit la unul din cele două seriale!

Voi ce mai citiți?

18 gânduri despre “Ce-am mai citit

 1. M am apucat si eu de citit intens..o fi vremea, o fi evadarea din realitate..nici nu conteaza. Cert e ca mi e sete de lectura. Recent am citit Vocea lui Archer- Mia Sheridan, asta pt ca imi era dor de o poveste de dragoste. Si da, cu Lucifer alaturi trecem de iarna prelungita. Spor la citit si insanatosire grabnica ( asta daca am citit bine la tine pe blog).
  Te pup

  1. Da, uneori avem nevoi de o mică evadare din cotidian 🙂 am auzit și eu de Vocea lui Archer, mă tentează, dar sunt atâtea cărți că mi-ar mai trebui două vieți pentru a le citi pe toate. Și ce să mai zic de Lucifer, ai maaaare dreptate 😉 P. S. Mulțumesc, astăzi sunt ceva mai bine 🙂

 2. Biblia este o Carte paradoxala, atemporala, formata dintr-o bibleoteca cu 66 de Carti, în care este cuprinsa toata Întelepciunea lui Dumnezeu, din care, prin care si pentru care exista toate lucrurile perceptibile sau imperceptibile, rationale, irationale sau paradoxale din Univers.
  Fiecare om nascut pe Terra este rezultatul acestui Cuvânt (simbol,slova) întrupata,(metafora metamorfozata) scrisa în genomul uman al moleculei de ADN din fiecare celula vie…
  O zi buna si sanatate deplina, draga Diana !

 3. P.S. Toti oamenii au scris si scriu „Epistole” în trecerea lor prin viata, însa toate sunt relative, efemere, iluzorii trecatoare, cu exceptia Epistolei Fiului omului, Hristos, desi El personal nu a scris pe hârtie cu pana, penita sau stiloul, ci pe o cruce, cu propriul sânge pentru a ne arata nemarginita dragoste a Tatalui fata ce toti oamenii nascuti pe Terra ! 🙂
  Sa fii iubit, Suflet drag !

 4. Evanghelia după Pilat mi-a plăcut foarte mult, iar Onoare se află pe lista mea 🙂

  Eu mă împart între o istorie a aristocraţiei și Asasinarea arhiducelui – despre Franz Ferdinand si Sofie, victimele atentatului de la Sarajevo 🙂

  Lectură plăcută!

 5. Elif Shafak este și pentru mine o revelație (acum citesc ”Lapte negru”). Dacă n-ai degustat încă Jandy Nelson o recomand cu cea mai mare căldură (The Sky Is Everywhere; I’ll Give You the Sun) – există și traduse în română. Îndrăznesc să-ți îndrept atenția și asupra ”Jocului de-a V-ați ascunselea” 🙂 – va fi lansată în curând. Spor și inspirație!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.