Still Me sau Povestea Louisei partea a 3-a

still me

Și iată-mă ajunsă la finalul călătoriei. Sunt oare gata să o las pe Louisa? Nu…  clar nu. Am îndrăgit felul ei aiurit de-a fi, stilul ei vestimentar care îmi pare a fi o combinație dintre Carrie Bradshaw și o fetiță de 10 ani, toate belele ei, tot devotamentul încă de la primele pagini din Me Before You (pe care l-am citit cu mult timp înainte de a fi tradus în română la recomandarea lui Anto).

Dacă mă citiți de câțiva ani probabil deja vi s-a acrit de cât de mult am lăudat primul volum al seriei, dar nu se poate altfel. E un roman care nu are cum să nu te lase schimbat. Finalul, cel puțin, te lasă cu un gol imens și o mulțime de întrebări… Ce e viața? Ce înseamnă cu adevărat egoismul? Ce e iubirea adevărată dacă nu capacitatea de a sacrifica totul? Me Before You (Înainte să te cunosc la noi) e genul acela de roman de dragoste în care apar (ce-i drept) unele clișee, dar nu e deloc siropos. Ah și da… apoi a urmat filmul, ca o paranteză aici, Emilia Clarke a fost perfectă pentru rolul Louisei – actrița chiar a declarat într-un interviu că i se pare că se aseamănă mai mult cu eroina lui Jojo Moyes decât cu Daenerys Stormborn of the House Targaryen, the First of Her Name, The Unburnt, Mother of Dragons, etc, etc, etc a lui George R.R. Martin.

Întorcându-ne la cărți, după primul volum și film a urmat volumul doi: After You (sau După ce te-am pierdut). Aici, recunosc, Lou m-a cam enervat (și nu e prima dată când o spun). Parcă a uitat tot ce i-a promis lui Will… dar din fericire în volumul trei își mai spală păcatele.

Cum am mai spus, continuarea romanului nu mi s-a părut necesară… preferam să o știu pe Louisa… așa cum am lăsat-o (nu spun cum, poate mai sunt și care nu știu deznodământul)m, dar având în vedere finalul în coadă de pește al celui de-al doilea volum, Still Me devenise imperios necesar.

Lou parcă primește vreo două-trei palme de la realitate și, treptat, își revine. Are o slujbă nouă în New York – însă nu îi va fi deloc ușor să schimbe mediul și, după cum va vedea, cuvântul „prieten” are unele limitări (cel puțin pentru unii). Relația cu Sam continuă și, cum era de așteptat, din cauza distanței apar tot timpul neînțelegeri.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că personajele vechi nu sunt uitate. Lou corespondează periodic cu ei, mesajele lor fiind presărate peste tot prin carte. Nimeni nu este uitat și poveștile secundare din roman decurg și ele într-un mod interesant, neașteptat uneori (de exemplu în cazul Treenei). Apar chiar și câteva scrisori de-ale lui Will din perioada în care acesta a locuit în Marele Măr.

Însă, printre aceste personaje vechi, mai apare și cineva nou, cineva care pare să îi amintească Louisei de trecut. Pare previzibil? Ei bine, nu. Și eu am avut o impresie, dar Jojo Moyes a creat un puzzle ceva mai complex al poveștii, potrivind fiecare piesă astfel încât rezultatul final să nu fie cel previzibil.

Pe scurt: prietenii vechi, prietenii noi – unele durabile, altele nu, o Louisa care se dezmorțește treptat și chiar înflorește! Still Me e un roman despre reinventare și influența pe care cei din jur o au asupra ta – fiecare om pe care îl cunoști te schimbă, te învață ceva…

Dar până aici cu confesiunile!

Înainte de a încheia, o să vă recomand să citiți acest volum în engleză și nu așa… de fiță, ci pentru că veți înțelege altfel romanul și personajele – unele lucruri sigur vor fi pierdute la traducere, de pildă modul în care vorbește noua șefă a Louisei – iar asta e ceva ce spune muuuulte despre ea. Probabil și volumul al doilea al seriei mi-ar fi plăcut mai mult dacă l-aș fi citit în engleză!

Cui recomand acest roman? Persoanelor cărora le plac poveștile de dragoste, dar nu cele exagerat de dulci, celor cărora le plac cărțile cu femei care luptă pentru ceea ce vor, celor care vor o lectură simpatică (pentru că, să fim sinceri, Lou e cam aiurită și uneori intră în niște situații de-a dreptul comice).

Revenind la întrebarea de la început, nu, nu sunt gata să o las pe Louisa – e mult prea simpatică, dar ce să fac, asta e viața personajelor de carte…

P.S.

Citind cartea, nu aveam cum să nu mi-o imaginez pe Emilia Clarke în acele situații.

P.P.S.

Voi ați citit primele două volume? Dar pe acesta?

Reclame

14 răspunsuri la „Still Me sau Povestea Louisei partea a 3-a”

  1. Întotdeauna mi-au placut povestile nemuritoare, în care subiectul principal graviteaza în jurul acestui paradoxal sentiment Creator,numit Dragoste, care nu are limite în spatiu-timp, care nu a putut, si nu va putea fi descris în cuvinte de imaginatia si perceptia omului muritor niciodata.
    Personal ma bucur de recenziile superbe scrise pe blog, pentru care îti multumesc, tie si tuturor celor ce dedicati din timpul vostru pretios, oferindu-ne cititorilor aceste rezumate succinte ale impresiilor si sentimentelor traite de voi în raport cu autorii, parcurgând narativ derularea actiunii.
    O seara magnifica, draga Diana !

  2. Doar primul volum am citit si marturisesc ca m-am gandit serios daca sa-l continui sau nu. Acea carte efectiv mi-a lasat un gust dulce amar si n-am putut trece peste situatie in sine.
    Am sa ii dau o sansa si sa merg mai departe, trebuie sa citesc si restul.

  3. Nu am citit. ..Am puțin timp pentru asta, de obicei citesc povestioare scurte acum pentru ca îmi obosesc repede ochii! Dar îmi place foarte mult și aș vrea să citesc! Când eram copil și începeam să citesc o carte, mă ascundeam cu lanterna sub plapumă să nu mă vadă că citesc și până nu terminam cartea de citit nu mă culcam. Acum; alte obligații! Te pup!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.