10 autori populari pe care nu i-am citit încă

e3
sursa foto: Pinterest

Cititul a devenit un soi de obsesie pentru mine. Citesc practic orice de la etichete de creme sau detergenți (unde citesc chiar și în limbile pe care nu le cunosc încercând să găsesc similarități cu româna) și până la romane stufoase. Și totuși, nu reușesc să prind chiar tot ce poate fi citibil, mai ales în materie de cărți cu priză la public. Din acest motiv și cu un mic imbold de la Dorina (da, tot ea) m-am hotărât să fac o listă a autorilor foarte populari pe care încă nu i-am citit.

 1. George R.R. Martin – Nu-i un secret pentru nimeni că sunt un mare fan al serialului Game of Thrones inspirat din seria Cântec de gheață și foc a autorului american. Nu am răbdare să citesc serii (parcă am mai spus asta) și când mă gândesc că asta nici nu e încheiată… Dar cine știe, poate când voi avea mai mult timp (sunt și destul de groase volumele apărute până acum), gen la pensie…
 2. Igor Bergler – Lăudată și criticată deopotrivă, scriitura domnului Bergler nu prea mă atrage. Cărțile sale, sincer, îmi par mai mult niște produse de marketing foarte reușite – gata, aruncați cu pietre în mine. Însă, la fel ca mai sus, cine știe – dacă voi avea vreodată timp poate îi voi da o șansă pentru a vedea dacă teoria mea este adevărată.
 3.  Isabel Allende – De când mă învârt și prin partea literară a blogosferei mioritice, am tot citit despre cărțile scriitoarei latino-americane. Mi-am și achiziționat câteva din cărțile ei, dar le-am tot amânat din cauza urgențelor… eh, sigur le va veni și lor rândul…
 4. Camelia Cavadia – O altă scriitoare despre care am tot citit de bine, i-am achiziționat cărțile, dar încă își așteaptă rândul. Par a fi pe gustul meu, deci cred că nu vor mai avea mult de așteptat!
 5. Orhan Pamuk – Din ce am citit până acum, literatura turcă îmi pare un soi de brocart brodat laborios cu fir de aur. Însă până acum nu l-am citit pe (probabil) cel mai faimos reprezentant al acesteia, oare îmi va schimba părerea sau îmi va adânci și mai mult admirația pentru literatura și cultura Turciei.
 6. Paula Hawkins – Un alt nume foarte vehiculat în social media literară românească, scriitoarea de origine britanică îmi tot stârnește curiozitatea, deși tot amân achiziționarea unei cărți scrise de ea… și, da, recunosc, nu fac bine având în vedere faptul că ADOR thrillerele psihologice.
 7. Doina Ruști – Considerată a fi una dintre cele mai puternice voci ale literaturii române contemporane, pare o alegere logică pentru mine – dar am tot amânat să fac cunoștință cu romanele ei, cu toate că mulți prieteni  în care am încredere și cu gusturi literare rafinate mi-o recomandă.
 8. Gillian FlynnGone Girl, filmul, e și acum în lista preferințelor mele… dar am îndrăznit cumva să pun mâna pe cartea care a stat la baza sa? Nuuuu… poate pentru că am o idee vagă despre ce se petrece sau poate pentru că sunt conștientă că apoi filmul îmi va plăcea mai puțin, cine știe… sunt o fire ciudată.
 9. Elena Ferrante – Despre tetralogia ei napolitană s-a tooooot scris pe bloguri, poate de aceea o cam evit pe autoarea (sau autorul) care își ascunde identitatea sub pseudonimul „Elena Ferrante”. Știți cum se zice: „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”.
 10. Yuval Noah Harari – Ultimul, dar nu cel din urmă în această listă aleatorie, este istoricul de origine israeliană despre a cărui carte (bestseller chiar) toată lumea vorbește de bine. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii pare fix genul de carte pe care toată lumea trebuie să o citească pentru a înțelege mai bine de unde venim, unde suntem și încotro ne îndreptăm.

Cam aceasta este lista mea de scriitori populari pe care încă nu i-am citit, dar care le-aș da o șansă (unora poate într-un viitor îndepărtat sau poate prin cine știe ce circumstanțe) sau poate chiar urmează să îi citesc curând. Nu am menționat aici autorii populari pe care nu am de gând să îi citesc nici în ruptul capului, dar cine mă cunoaște își imaginează deja cine sunt și de ce nu vreau să le fac publicitate 👿 .

Voi ați citit vreo carte a vreunuia din autorii menționați aici? Cum vi s-a părut? Ah… și încă ceva: ce autori populari nu ați citit încă, dar le-ați da o șansă?

23 de gânduri despre “10 autori populari pe care nu i-am citit încă

 1. Pamuk e unul din autorii mei favoriți. Ți-l recomand cu drag! Când vei vrea să încerci ceva scris de el, dă-mi de știre 🙂

  Eu am citit doar primul volum din seria lui Martin și chiar mi-a plăcut! Același lucru îl pot zice și despre ,,Dincolo de iarnă” de Isabel Allende 😀

  Ca și tine, sunt dornic să o citesc pe Doina Ruști, pe care tocmai ce am auzit-o vorbind la un eveniment și despre care am o impresie foarte bună! Voi lua măsuri anul acesta 😀

  1. Știam că tu o să zici de Pamuk și, bineînțeles tu vei fi consilierul meu când îi va sosi timpul 🙂 Isabel Allende e pe listă de mult… Și eu sper să o citesc cât mai curând pe Doina Ruști!

 2. Testament nu mi s-a parut chiar atat de wow pe cat i se face reclama. Are de toate dar parca aveam alte asteptari🤔😏🙄
  Cat despre Pamuk, e stilul mega ultra detaliat pana la atom daca se poate. Intriga e imbibata de descrieri f f amanuntite. De la Ma numesc Rosu, n am mai citit nimic. Trage tu concluzia de ce😉😁😃😃. Allende imi face si mie cu ochiul dar inca nu m-a convins.

  1. Da, cărțile cu descrieri megadetaliate, pot fi megaplictisitoare… dar tot i-aș da o șansă (măcar să mă conving că nu e de mine). Cât despre dl Bergler, pentru moment să rămână cu succesul lui (pe alocuri înflorit de PR – cred).

 3. Am postat si eu un articol similar, cu zece autori pe care vreau sa ii citesc, tot inspirata de Dorina. Din lista ta am citit George Martin si Ferrante si ii recomand calduros pe amandoi. Isabel Allende vreau si eu. 🙂

  1. Ce-i drept, e o idee bună de articol 🙂 Scriitura lui Isabel Allende pare că e foarte atractivă, la fel și Elena Ferrante, de George R.R. Martin nu prea am timp acum…

 4. ancasicartile

  2, 5, 7, 8, 9, 10 sunt nebifati și la mine. Intenționez sa citesc în curând ceva scris de Pamuk. Îmi place genul acesta de articole!😘

 5. Am punctat pe Gillian Flynn, Paula Hawkins. Elena Ferrante și Camelia Cavadia. Vreau neapărat să cunosc opera Doinei Ruști.
  Iubire amară a Elenei Ferrante m-a impresionat, are un stil care își pune amprenta.

   1. Igor Bergler a lucrat in marketing, inclusiv in cel politic.

    In plus, de ce te temi de reclama? Rolul unui scriitor nu se limiteaza la scrisul cartii. Nu e doar „content writter”. Trebuie sa stie sa-si promoveze produsul. De ce sa dam in cap celor care fac asta?

    1. Știu istoricul său profesional. Nu mă tem de publicitate, e o parte esențială a publicării unei cărți și chiar a blogging-ului. Însă ce e prea mult, e prea mult… Nu strică neapărat, dar devine obositor, enervant… cel puțin pentru mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.