Lolita: despre carte, nimfete și pudici

Lolita
sursa foto: https://www.huffingtonpost.com/2013/08/09/lolita-book-cover-_n_3731280.html

Lolita este un roman modern (dacă ținem cont de data primei apariții și de subiect) devenit un clasic (datorită scriituri impecabile și nu numai). Inițial interzisă, capodopera lui Vladimir Nabokov a devenit, cu timpul, un roman cult dând naștere unui fenomen literar, mediatic, vestimentar… Ba chiar există şi un sindrom Lolita (că așa îi șade bine unui roman în care personajul principal are ceva dereglări pe la mansardă).

Ce cred eu despre carte

Am avut ceva rețineri în a mă apuca de această carte deoarece nu prea mă înțeleg bine cu scriitorii ruși, dar până la urmă am zis să-i dau o șansă, că nu sunt (totuși) rusofobă (excluzându-l, desigur pe Putin, dar asta e altă poveste). Am ales să citesc o ediție în limba engleză a romanului apărută în colecția Penguin Modern Classics, am luat această decizie oarecum și datorită copertei a IV-a a ediției în limba română apărută la Polirom. „Lolita este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresiv.” – scrie acolo. Și da, varianta engleză abundă de metafore, epitete, expresii care mai de care mai dantelate și înflorate. Încă de la prima pagină ești izbit de aceste floricele lingvistice de o frumusețe rară care, în mare parte, în traducerea din limba română s-au cam pierdut (am făcut o comparație de curiozitate).

Subiectul cred că este cunoscut și de cei care nu au citit romanul. Humbert Humbert, un profesor de literatură de vârstă mijlocie (adică nu-i pot spune nici tânăr, nici bătrân), este atras, nu de femei, ci de copile de 9-14 ani pe care el le numește „nimfete”. Obsesia aceasta este declanșată, probabil, de moartea subită a fetei pe care el o iubea în adolescență – Annabel Leigh, relația lor rămânând neconsumată.

În încercarea de a-și ascunde pasiunea pentru nimfete, Humbert Humbert se căsătorește cu Valeria, dar relația lor nu durează mult (el mergând la prostituate foarte tinere, ea găsindu-și un amant). În cele din urmă, Humbert ajunge în SUA unde locuiește în casa lui Charlotte Haze. Fiind atras de fiica acesteia, Dolores (a.k.a Lolita sau, și mai simplu, Lo), Humbert se căsătorește cu gazda sa și, în cele din urmă, scapă de ea printr-o metodă mai… neortodoxă. După aceasta, Humbert și Lolita pleacă într-o luuuungă călătorie prin Statele Unite.

Lolita 2
sursa foto: Penguin Books

Structura cărții este interesantă, începutul este oarecum sfârșitul poveștii-  o confesiune scrisă de Humbert (aflat în închisoare), acțiunea derulându-se apoi în ordine cronologică. Povestea este scrisă într-un stil laborios, frumos ornat și cu descrieri minuțioase (cum am mai spus)  – inițial acest lucru m-a încântat, parcă citeam un poem transpus în proză, dar cu timpul acest stil a devenit destul de obositor – știți și voi, ce-i prea mult strică. Chiar îmi venea să abandonez cartea (mă mir și acum de ce nu am făcut-o)… poate curiozitatea, cine știe…

Despre pudici

Stilul devenit greoi cu timpul e singura mea problemă. Am tot citit pe net păreri ale unor persoane scandalizate de subiect și da, e unul destul de greu de rumegat. O astfel de relație este scandaloasă și în zilele noastre și cred că așa va rămâne, însă trebuie știut că Lolita nu e un roman erotic explicit, erotismul este mai mult sugerat… în Fifty Shades, de pildă, sunt mult mai multe scene la care pudicii ar închide ochii…

În plus, literatura non SF (în general) nu ilustrează o lume ideală, ci prezintă lumea noastră în 4K și, din păcate, nu e lume perfectă – oamenii precum Humbert Humbert există și vor exista tot timpul. Nimfetele, la rândul lor, sunt chiar mai vizibile în ziua de azi decât atunci…

Poți închide ochii, te poți face că ignori, dar fenomenul există. Trebuie să acceptăm realitatea zugrăvită și în culori mai sumbre, nu putem ascunde sub preș lucrurile care nu ne plac. E simplu: nu îți place subiectul, nu citești!

Eu cred că avem mai multă nevoie de cărți cu subiecte care să ne scoată din zona de confort, decât de cărți în care tânăra studentă se îndrăgostește de milionarul chipeș, de cărți pline de clișee despre relații sau idei aiuristice. O carte care-ți forțează limitele îți deschide ochii! Dacă vrei o lectură moralizatoarea, citește Biblia sau poate o carte pentru copii!

Cui recomand romanul lui Vladimir Nabokov? Pentru a citit Lolita trebuie să îndeplinești două condiții:

 1. Să poți digera o carte cu un astfel de subiect;
 2.  Să îți placă romanele cu descrieri interminabile.

Eu încă am sentimente amestecate în ceea ce privește romanul, nu știu cât de mult mi-a plăcut. Scriitura, așa cum am mai spus, e genială, dar iarăși m-am convins că scriitorii ruși nu sunt pentru mine (chiar dacă au trăit departe de Mama Rusie).

Voi ați citit Lolita? Cum vi s-a părut?

 

Reclame

15 răspunsuri la „Lolita: despre carte, nimfete și pudici”

  1. Mă refer (strict aici) la cărțile a căror acțiune nu este plasată într-o lume fantastică, diferită de a noastră (gen utopie sau distopie unde realitatea este „distorsionată”, diferită de a noastră într-o oarecare măsură)

   1. Zic asta pentru ca majoritatea lumilor fantastice de calitate sunt foarte departe de idealizare, ba chiar in multe cazuri reflecta mai mult decat constiincios laturile lumii in care traim, mai mult chiar decat multe romane contemporane. 🙂

    1. Știu, dar mă refeream la cele în care acțiunea se desfășoară în lumi hipermegaextrafantastice… Ce-i drept, și tu ai dreptate pentru că adesea trăsăturile acestor lumi sunt creionate astfel încât să reflecte un aspect (sau mai multe) ale lumii noastre – asta în cazul literaturii de calitate.

 1. Scriitorii ruși nu se prea lipesc nici de mine, nu numai din cauza numelor lungi și greu de reținut, parcă, ale personajelor, ci și din cauza stilului. M-am chinuit o vreme cu Dostoievski, dar am renunțat. Nu-ți pot spune că voi citi cartea pentru că nu o voi face. Seară frumoasă să ai! 😊

 2. Daca nu ar fi existat scrierile vechi, cele Biblice si religiile, (asa cum sunt imperfecte si deviate mult de la realitatea credintei în Dumnezeu) omul ar fi fost si azi o fiara feroce, însetata de lupta si varsare de sânge, inconstient si iresponsabil, condus doar de instinctele primare, fara legi morale, lipsit de credinta, speranta si sentimentele de iubire, si empatie, pentru semeni.
  Nu am citit si nici nu am sa o citesc, întelegând subiectul din descrierea prezentata de tine, si mi se se pare ca sub mastile ipocrite de oameni normali, si azi multi ascund fiara neevoluata a faradelegii si a lipsei de scrupule, utilizând puterea politica, justitia, finantele, forta armelor su cea fizica, pentru a trai dupa poftele lor decadente si a nedreptati, asupri, batjocori, si încalca drepturile si libertatile omului, aceasta superba si paradoxala fiinta creata de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Lui, absoluta.
  O saptamâna sublima si senina, draga Diana !

 3. Am și eu o recenzie scrisă la această carte…care urmează să o redactez puțin și să o postez curând…
  Am citit-o când eram la Moscova…am vrut să mă cufund în cultura lor și am început de la clasicii ruși….
  Mi se pare un roman extraordinar…psiholog fiind am analizat-o mai mult din punct de vedere psihologic.. Sunt atâtea nuanțe pe care oamenii le percep pur și simplu dezgustătoare în mare parte pentru că reflectă realitatea…. Iar oamenii la noi se tem de realitate.. Chiar și Freud cu sexualitatea la copii este respins și criticat și astăzi…
  Personajul într-un fel negativ de la început te face până la sfârșit să-l compătimești și chiar să-l îndrăgești… Lolita e un roman extraordinar de profund care te scoate din limite…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.