D'ale mele

28 de lucruri care s-au schimbat în 28 de ani

28
sursa foto: Pinterest

28. Când oare am ajuns la 28? Parcă am închis ochii și timpul s-a comprimat de parcă ar fi fost resortul unui pistol de jucărie și nimic mai mult. Ce găselniță îmbrăcată-n magie mai e și asta?

Totul e schimbat – începând cu mine și terminând cu tot globul pământesc. Lucruri absolut normale au devenit amintiri tot mai vagi amenințate continuu de estomparea culorilor lor de pe graffiti-ul memoriei noastre. Despre ce aiurez aici? Păi să vedeți…

 1. Totul, până și cel mai banal aparat a devenit „smart” – smartphone, smartTV, mașini de spălat inteligente, frigidere inteligente… S-au dus vremurile telefonului cu disc pe care-l avea mătușa și cu care abia așteptam să mă joc, televizoarele alb-negru, ale mașinii de spălat ne-automate și câte și mai câte…
 2. Și că tot am menționat de comunicații, țin să acord un loc special pentru telefoanele mobile pentru că am trecut parcă destul de repede de la cărămizi la telefoane mai micuțe dar neperformante la telefoane cu clapetă, apoi telefoane glisante (nu știu cum să le spun) și-n cele din urmă am ajuns la smartphone…
 3. Avem tot mai multe mașini, în anii 90 abia erau câteva Dacii, pfoai ce vremuri!
 4. Totul paraliza când se difuza Dallas – acum poți să te uiți când vrei la practic orice serial.
 5. Cine avea un video player era norocos… azi e piesă de muzeu.
 6. Telenovelele mexicane erau în vogă, acum se poartă cele turcești (mda, trebuie să recunosc asta, deși eu tot pe primele le prefer).
 7. Voi ați mers vreodată cu rata? O cursă cu un astfel de autobuz dura o veșnicie…
 8. Sunt tot mai multe programe TV, eu am fost uimită când am aflat că televizorul alb-negru din camera mea prindea TVR2 și bulgarii… Acum avem varietate „televizionistică”…
 9. Divertismentul s-a comercializat și frivolizat, din păcate. Scandalul a ajuns să vândă cel mai bine. Trist, nu?
 10. Pe vremuri, nu aveam apă minerală, aveam sifon – iar eu eram însărcinată să merg să-l încarc.
 11. Și că tot veni vorba de sifon, în ziua de azi nu mai avem deloc plicurile acelea cu praf din care obțineam suc… și nici TEC-uri (ah, acelea erau răcoritoarele zilelor noastre).
 12. Banii – am trecut la „leul greu” prin 2005 (mda, pe bune – chiar au trecut 13 ani de când 10 mii înseamnă, de fapt, 1 leu). De curând am început să vorbim despre bani virtuali, deci cine știe unde vom ajunge!
 13. Toți avem acces la internet, la început ne-ngrămădeam în internet cafe-uri la prețul incredibil de 10 mii ora (am scris mai sus transformarea în RON pentru neinițiați).
 14. Agrafe colorate (a.k.a clipsuri), cercei cu magnet – parcă toate au fost înghițite de vreun vortex sau mi se pare mie?
 15. Obișnuiam să ne salvăm datele pe dischete, apoi am trecut la cd-uri, dvd-uri, acum stick-urile și hardurile externe sunt la putere (cred, anunțați-mă dacă s-a mai inventat ceva). Și capacitatea de stocare a crescut!
 16. Winamp – DJ-ul nostru de încredere prezent pe toate PC-urile (oh, ce amintiri)…
 17. Nu aveam Facebook Messenger, WhatsApp, Viber – la începuturile internetului comunicam prin miRC și apoi am trecut la Yahoo Messenger…
 18. Scriem tot mai puțin pe hârtie, tot mai mult electronic. E mai eco, da, dar mai puțin personal.
 19. Hi5 ne-a ținut loc (o vreme) de Facebook și Instagram.
 20. Calculatoarele au devenit mai mici, mai performante, portabile…
 21. Jocurile noastre erau pe console mult mai simple decât PlayStation-ul sau XBOX-ul de-acum.
 22. Oare copii anului 2018 mai știu ce e ăla un „oracol”? Câte nu completam noi la ore?
 23. Muzica. Slavă Domnului că am trecut peste faza Andre!
 24. Cel puțin ai mei cumpărau săptămânal ghiduri TV pentru a ști programul, acum toată informația e online și chiar direct pe TV…
 25.  Totul e internaționalizat (pardon, globalizat): mâncarea, moda, comportamentul și limbile au început să conțină tot mai multe cuvinte comune.
 26. Vorbim tot mai deschis despre orice. Tabu-urile sunt în plin proces de dărâmare… parcă nu mai e pudoare.
 27. Casetele cu bandă ce trebuiau derulate până ajungeai la cântecul dorit sunt o amintire tare dragă pentru mine, dar parcă tot mai ușor e în zilele noastre când ai orice piesă la doar un click distanță!
 28. Dacă acum ai nevoie de ceva, Google le știe pe toate!

Nu știu dacă le-am prins pe toate, am mai uitat ceva? Aș fi putut scrie și de modă, dar ea tot se schimbă și (în același timp) revine de nimeni nu mai știe ce-i cu ea.

Sigur mă mai trageți voi de mânecuță dacă mai sunt lucruri de adăugat! N-am de ce să-mi fac griji în privința asta, căci unul din cele mai bune lucruri din acești 28 de ani sunteți voi, dragii mei!

 

Reclame

30 de gânduri despre „28 de lucruri care s-au schimbat în 28 de ani

 1. Avem multe amintiri comune şi e normal să fie aşa, nu e chiar mare diferenţa între noi.
  Ce să-ţi doresc eu? Să realizezi tot ceea ce îţi doreşti şi ti-ai propus!
  La mulţi, mulţi, mulţi ani!

 2. La mulți ani!

  La smart mai adaug ceasurile. :)) La inceput le vedeam inutile, dar acum mi-e greu sa mai pun la mana unul simplu, mai ales ca am descoperit cateva modele smart la care tine bateria o luna. :))

 3. La mulți ani, frumoși, bucuroși! 🙂
  Dar ce listă… mai mult ca perfectă, derulam și eu prin minte câteva de curând, chiar așa, dă o senzație, cumva de… hm, oare-ncotro?

 4. Mi-ai readus in minte nostalgia anilor ’90, interesant ca iti amintesti asa de bine aceste chestiuni daca ai doar 28 de ani, la multi ani fericiti! Am baut sifon si Tec/fresco la greu precum si beri care acum nu mai exista. 🙂 Imi amintesc vechiul meu TV Sport din plastic, bandajat cu leucoplast sau dragul de Sirius la care hatanam baleiajul ca sa indrept „dungile”. Eh, multe sunt de zis despre acei ani ’90 frumosi. Sau discotecile! Nu erau cluburile de azi. Cinematografele vechi, salile de jocuri mecanice, flipperele, biliardul cu fisa, cate si mai cate!

  1. Ah ce vremuri, uite biliardul cu fisă nu l-am testat și nici sălile de jocuri mecanice… Am o memorie destul de bună și având în vedre că m-am născut fix în 90, am prins destul de multe chestii când eram mică și mi s-au întipărit în minte…

 5. La multi ani, draga Diana !
  Ai înglobat câteva elemente din infinitatea transformarilor globalizarii fortate, însa unica solutie de eliberare din acest angrenaj al sistemului mortii, este oprirea rotilor trenului timpului, tragerea semnalului de alarma, pâna nu se duce locomotiva în prapastia fara fund a neantizarii fiintei rational-sentimentale, întoarcerea la 180°, abandonarea dependentelor de orice natura, de orice lucru competitiv ,modern, inutil si daunator vietii autentice naturale, modesta, pasnica, simpla si multulitoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.