O să renunțăm vreodată la scrisul de mână?

scris de mana
sursa foto: Pexels

Înainte de toate trebuie să vă mărturisesc că acest articol îmi stătea în minte și-n vârful degețelelor de ceva vreme (cam de când am citit acest articol). Din păcate, m-am luat cu altele și iată că abia acum vă spun de ce cred eu că NU vom renunța la scrisul de mână. OK, poate vi se pare ciudat faptul că un blogger nu militează pentru „electronizarea” scrisului, dar cel puțin mie mi se pare o alegere firească.

Până la finalul articolului sper să vă conving și pe voi de acest lucru, dacă nu… sunteți liberi să mă contraziceți în comentarii (pe cuvânt de berbec). Dar până acolo, zic să-mi încep pledoaria.

Beneficiile scrisului de mână

Considerat de unii a fi mai mult o îndeletnicire culturală (deci plictisitoare, desuetă, who knows?) sau o artă, scrisul de mână are numeroase beneficii. Eu o să vă enumăr câteva, dar pe internet veți găsi cu siguranță articole mult mai ample despre acest subiect. (Dacă sunteți interesați, eu vă recomand acest articol de pe romedic.ro).

 1. Scrisul de mână ajută la o mai bună memorare. Faptul acesta e dovedit și para-dovedit științific, se pare că acest lucru e datorat unui proces destul de complex ce are loc la nivel cerebral, nu voi intra acum în detalii.
 2. Pe lângă memorare, scrisul de mână contribuie și la îmbunătățirea altor funcții cognitive și motorii (mai multe despre acest subiect găsiți în articolul pe care vi l-am recomandat deja).
 3. Scrisul de mână ajută la o mai bună exprimare a emoțiilor. Vouă nu vi s-a întâmplat vreodată să puneți mâna pe un pix/stilou și o foaie și să vă dați frâu liber emoțiilor? Ba chiar există un tip de terapie ce implică scrisul.
 4. Îmbunătățirea limbajului, citirii, scrierii și dezvoltarea creativității.
 5. Scrisul de mână îmbunătățește, evident, și dexteritatea.
 6. Scriind direct pe hârtie ești mai conștient de ceea ce scrii și, prin urmare, reduci eventualele greșeli ortografice, morfologice, sintactice (asta presupunând că stăpânești limba în care te exprimi, căci mai sunt și excepții) și să nu mai vorbesc de prescurtări inutile….

Alte argumente

Scrisul „electronic” pare mai rapid. Am menționat deja de prescurtările pe care, să fim sinceri, cu toții le folosim… Dar oare ce poți face cu timpul câștigat tastând doar un „K” în loc de „OK”? Bun, trecând peste asta, unii susțin că oricum scrisul la tastatură este mai rapid. Cu prescurtări sau fără, diferența de timp mie una îmi pare prea mică.

Alții, printre care și autorul articolului pe care l-am menționat în primul paragraf, susțin că ar fi mult mai ieftin să dotăm școlile cu tablete, iar copii să învețe direct să scrie pe ele. V-am scris deja despre beneficiile scrisului de mână, numerele 1,2,4,5,6 din lista mea sunt (zic eu) argumente destul de solide pentru menținerea scrisului în școli. Deși poate contribui și el la lucrurile menționate, scrisul electronic nu implică tot atâtea procese, deci nu se formează același tip de conexiuni cerebrale.

În plus, nu cred că suntem capabili să realizăm asta din punct de vedere tehnologic, iar din punct de vedere al bugetului – nu cred că o tabletă poate fi folosită un întreg ciclu școlar. Plus că ele trebuiesc și încărcate… cu câte prize ar trebui dotate o sală de clasă? În plus, din punctul meu de vedere, nu toți își permit să achiziționeze o tabletă (unde mai pui că în majoritatea familiilor sărace din România sunt mai mulți copii, nu doar unul. Pentru rechizite se mai dau unele subvenții din câte știu eu, dar nu cred că ar fi posibil să fie subvenționată achiziționarea unui număr destul de mare de tablete).

stack-letters-letter-handwriting-family-letters-51191.jpeg
Sursa foto: Pexels

Încă unul din motivele menționate în acel articol este faptul că scrisul în format electronic este mai lizibil. De acord cu asta, dar totodată este mult mai impersonal. Scrisul de mână nu doar că ajută la o mai bună exprimare a sentimentelor, ci este și un fel de carte de vizită a noastră. Ați auzit de grafologie? Dacă, nu, iată ce spune tovarășul DEX:

GRAFOLOGÍE s.f. Studiul particularităților individuale ale scrisului, pentru stabilirea autenticității unor acte, a unor iscălituri, a caracterului unei persoane etc.”

Pe scurt, sunt oameni care se uită la ceva scris de tine și-ți fac un întreg profil psihologic mai ceva ca Zuckerberg. În fine, trecem peste asta,  dacă vrei să scapi de scrisul urât acum există numeroase cursuri, metode… Eh, dar eu una am renunțat la idee prin clasa a 5-a, scriu urât și cu asta basta!

Da, scrisul de mână poate fi obositor. Însă dacă nu ești constrâns de anumiți factori (să zic un profesor care dictează ca dementul și știu că mulți înțelegeți ce vreau să spun) poți face oricând o pauză! Ah, scriind la un laptop/PC/telefon/etc. nu-ți obosesc mâinile, dar îți obosesc ochii…

Personal văd un singur avantaj al scrisului electronic: se reduce numărul de copaci defrișați. Totuși, au început să apară tot felul de programe de reciclare sau de mișcări ecologice… Probabil în câțiva ani conștientizarea și implicarea în astfel de activități va crește și ea, având în vedere că unele acțiuni ecologice sunt întreprinse chiar de școli (Eco Școala, de pildă, e un program care a început cam pe vremea când eu n-aveam buletin și continuă și-n ziua de azi).

Subiectul nu este în totalitate epuizat, dar o să mă opresc aici. Orice ar fi, părerea mea rămâne fermă – scrisul de mână nu are cum să dispară! Voi ce credeți, am dreptate sau bat câmpii?

 

 

 

32 de gânduri despre “O să renunțăm vreodată la scrisul de mână?

 1. Eu cred ca ai dreptate, mai mult decat atat, cred ca nici nu ar trebui sa incercam sa-l facem sa dispara din motivele enumerate de tine mai sus si probabil ca mai sunt si altele care nu-mi vin acum in minte 🙂 🙂 :).

  1. Da, ar fi mult mai multe motive, ar trebui făcute serii întregi de articole… Dar esențialul, zic eu, e că renunțarea la scris nu mi se pare o opțiune viabilă…

 2. Chiar am ramas uimit zilele trecute cand pe Softpedia a deschis cineva un topic unde voia ca membrii sa faca o lista cu lucruri invechite la care trebuie sa se renunte. In timp ce unii scriau de casete, CD-uri, DVD-uri, televizoare cu tub sau aparare de radio, nu chiar putini isi doreau disparitia banilor cash si a scrisului de mana…

 3. Cu siguranță, scrisul de mână e benefic din toate motivele enumerate, plus altele, probabil, dar e o realitate că scriem din ce în ce mai puțin de mână. Atât de puțin incât uneori mă întreb dacă n-o să uit să scriu 😊.

 4. Nu bați chiar deloc câmpii, ba chiar articolul tău mi se pare complet, ai întors subiectul pe toate părțile. Cu siguranță, n-ar trebui să renunțăm la scrisul de mână, e clar ca una e să te chinui tu de la liniuțe, baștonase până la a scrie fraze și astfel să-ți pui creierul la treabă, și alta e să apeși aproape mecanic pe niște taste…

 5. Daca într-o zi dispare internetul,si nu ai învățat sa scrii literele, (copiii) cum ar fi. Sunt copii care deși frecventează școala nu știu sa scrie, de tabla înmulțirii nu mai vorbesc. Am verificat eu. Spun „stai sa deschid tableta” Concluzia e sa nu uitam literele 🙂 Scrisul era important, si este mai cu seama, atunci când trimitem scrisori (?)

   1. Asta e marea problema a societății de azi, lenea de a gândi, ma gândesc la cei tineri care vor sa traiască cât mai facil, fără sa depună efort prea mare. Internetul a devenit indispensabil; umanitatea a pierdut foarte mult.

 6. Eu am invatat intai sa citesc, apoi dupa ceva vreme sa scriu, de aceea scrisul de mana nu a fost niciodata vreo mare placere a mea. Scriu si acum de mana: fac liste, notite fel de fel, versuri, idei. Nu imi placea in anii de scoala cand trebuia sa scriu mult de mana (de obicei prima pagina, eventual si a doua erau scrise frumos, dar apoi pe masura ce se lungea situatia scrisul devenea din ce in ce mai urat – nu aveam deloc rabdare la scoala). Cu toate acestea, consider ca este imperios necesar sa invatam scrisul de mana si sa il folosim cand putem. La scara larga insa, scrisul electronic este un mare atu si il folosesc cu mult spor. Lizibilitatea este, intr-adevar, un lucru mare. 🙂

 7. Nu va dispărea şi bine că-i aşa! Interesant tare articolul tău, mi-a dat de gândit.
  Eu am observat că obosesc repede şi scriu mult mai urât decât înainte. Şi când mă gândesc cum scriam la cursuri în facultate sau comentariile alea interminabile dictate de profa de română….

 8. Eu cred ca nu vom renunta la scrisul de mana, cel putin nu in urmatoarele decade, dar in secolul urmator nu avem de unde sti ce va mai fi. Exista o reclama la TV care ilustra foarte bine „relatia” dintre adeptii scrisului de mana si cei care folosesc tehnologia. >:D<

  1. Da, cine știe unde ne va duce tehnologia… Poate nici scrisul electronic așa cum îl știm noi nu va mai fi, deși nu prea sunt folosite de toți, există și tastaturi vocale acum…

 9. Da, s-a schimbat foarte mult tehnologia din anii 2000 si pana acum. Cu toate astea nu cred ca se va renunta la scrisul de mana. De ce? Pentru ca daca avem o pana de curent si nu ne putem conecta la internet, calculatorul devine cam inutil.

 10. Când scrisul de mâna, hârtia, caietele si cartile scrise si tiparite vor dispare, atunci si specia rational- sentimentala (homo sapiens) va dispare de pe Terra înlocuita de roboti inteligenti, însa lipsiti de sentimentul paradoxal al IUBIRII ! 🙂
  Un Week end superb, draga Diana !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.