(De)socializare

Am ales să încep articolul de azi printr-o introducere cinematografică, o secvență din filmul Blade Runner 2049. Mai precis, e vorba de secvența Baseline Test – metoda prin care se verifica, în film, deviația emoțională a replicanților – practic, aceștia trebuiau să răspundă la întrebări legate de viața emoțională (gen „Cum este să îți ții copilul în brațe?” ) folosind un singur cuvânt – „interconectat”. Am ales secvența nu doar din cauza lui Ryan Gosling (asta e mai mult un bonus), ci pentru că și în lumea reală începem să fim tot mai interconectați (poate nu chiar în același mod, dar cuvântul care descrie situația tot ăla e).

Am ajuns să ne petrecem mare parte din zi privind în ecranele telefoanelor căutând informații, idei și, mai ales, aprecieri.

Orice moment e împărtășit cu sute de oameni (din care pe 50% îi știm mai mult din vedere) pe rețelele sociale. Orice sentiment, zâmbet sau chiar și-un lucru banal trebuie distorsionat de-un filtru și descris de-un hashtag. Și că tot a venit vorba de asta, plictisitorul diez a devenit un adevărat simbol, un element definitor – hashtag Je suis / Je ne suis pas (orice sau oricine vă trece prin minte).

„Vorbim” tot mai mult online și uităm să ne petrecem timpul și offline. Dar și când ieșim, avem grijă să rămânem conectați. Slavă Domnului că acum mai toți operatorii de telefonie mobilă oferă trafic de date nelimitat.

Ne măsurăm ziua-n like-uri și comentarii. Cu cât mai multe, cu atât mai bine… poate cu timpul, și cu puțină muncă, ajungi și influencer. Că da, de când cu online-ul ne lăsăm influențați de opiniile unora sau altora așa că hashtag rezistăm împreună până-n douăzeci-douăzeci și chiar mai mult (evident, asta și folosind nu știu ce produs recomandat de vreun div/vreo divă digitală).

Facebook, Instagram, Twitter (deși ăsta nu prea a prins la români, căci noi suntem mai vorbăreți din fire) și ce rețele or mai fi – au devenit o parte importantă a vieții noastre. Ajung chiar să mă întreb până unde oare va ajunge puterea lor de influență asupra noastră?

12 gânduri despre “(De)socializare

 1. Puterea de influență a rețelelor sociale se duce până acolo unde o lăsăm noi să se ducă.
  Sunt „sclavul” rețelelor de socislizare atâta vreme cât îmi accept acest statut.
  Îmi pot acorda 10 minute, poate o jumătate de ceas, după care nimeni nu mă ține legat de lumea aceasta virtuală.
  Am trecut și eu printr-o semi-dependență de virtual, dar cu încetul „furia” aceea a trecut, iar acum intru, văd ce mă interesează, apoi ies pentru a reintra poate tocmai a doua zi. Și acum, îmi acord sfertul de oră, după care nu voi mai fi de găsit pe aici. Poate că voi fi tot bântuind internetul, dar pentru a vedea un film bun sau pentru a asculta ceva muzică. Dar asta spun eu că este altceva, necum dependență de lumea virtuală. Părerea mea.

 2. Ca in orice lucru, trebuie pastrat un echilibru. Unii oameni devin dependenti de aceste retele deoarece este o maniera facila de a-ti contura un profil cat mai avantajos, o viata ideala (vezi gramezi de postari idilice, poze filtrate s.a.m.d.). Omul are nevoie de apreciere si, din pacate, nu prea mai suntem dispusi sa o oferim celorlalti in viata reala. Prin urmare, fiecare va cauta aprecierea pe unde poate, inclusiv pe retelele de socializare. Trebuie sa mentinem un nivel de onestitate in primul rand cu noi insine.

 3. Iosif Strasbourg

  Daca mâine ar pica ‘netu, ar fi sfârsitul lumii REAL ! Eu îl astept cu drag, oricum omenirea e controlata de acest sistem informational, iar naturalul este aproape pe cale de disparitie. Viata a devenit un surogat, o minciuna universala, o imitatie mascata a realitatii obiective, pragmatice.
  Sa fiti iubiti REAL ! 🙂

   1. Iosif Strasbourg

    Întotdeauna „finalul” precede un nou început, d’aia îmi plac sfârsiturile lucrurilor, mai cu seala al acestui sistem fals, surogat, relativ, imprevizibil si rau, în care se zbate omenirea întreaga, precum pestii esuati pe plajele Terrei ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.