Corectitudinea politică

corectitudinea politica
sursa foto: https://www.deviantart.com/thedrifterwithin/journal/Bashing-political-correctness-588194889

Înainte de toate, trebuie să menționez că acest articol nu are nimic de a face cu vreo ipoteză utopică în care Veorica & co. ar face parte dintr-o pătură socială mai puțin privilegiată. Încerc pe cât posibil să țin blogul la o distanță respectabilă de ceea ce se întâmplă pe scena (comico-)politică a țării. Termenul de „corectitudine politică” se referă la un termen apărut în SUA menit să evalueze corectitudinea morală, juridică și gramaticală a unei afirmații (a.k.a political correcteness).

Altfel spus, corectitudinea politică descrie tentativele și strategiile de a înlocui expresiile utilizate în mod curent care pot jigni minoritățile etnice, sexuale, religioase sau persoane ce suferă de o boală, etc. La noi, de exemplu avem înlocuirea cuvântului „țigan” cu „rom”.  Tot din această cauză, BBC a renunțat la utilizarea expresiilor BC (Before-Christ / Ante-Christum) și A.D (Anno Domini), deoarece puteau leza membri altor religii decât cea creștină, înlocuindu-le cu ‘Before Common Era’ / ‘Common Era’ (înaintea erei noastre / era noastră). În multe țări, de asemenea, a început să se renunțe la termele de „doamnă” și „domnișoară”, considerând că ultimul arată disponibilitatea persoanei (de exemplu, eu la muncă sunt întotdeauna Madame 😆 ).

Însă corectitudinea politică a început să se manifeste și în alte aspecte, ramuri sociale, arte. Sigur ați văzut sau auzit de ultimul videoclip al lui Beyonce și Jay-Z filmat la Luvru care simbolizează (cică) egalitatea de rasă. De fapt, afro-americanii sunt cei mai vocali. Nu vi se pare că la orice lucru minor ei se simt discriminați, dar nu menționează niciodată de faptul că și ei (prin comportament) ar discrimina și pe cei care au o altă culoare a pielii… Mai țineți minte când mai mulți actori au vrut să boicoteze Oscar-ul pentru că niciun actor de culoare nu fusese nominalizat?

Și că veni vorba, în ultima vreme, în fiecare film apare cel puțin un personaj dintr-o categorie „discriminată”: un tocilar, un grăsuț, un asiatic, o persoană de culoare… Ba chiar și unele cărți cunoscute încep să fie re-editate pentru că varianta inițială nu era politically correct.

Deci, cum ar veni, corectitudinea politică devine un soi de nouă cenzură inițiată totuși de o idee bună, ce credeți? Considerați că dacă spunem „rom” în loc de „țigan” – eliminăm din discriminarea rasială sau că vom îmbunătăți relațiile cu această etnie?

Sunt împotriva discriminărilor de orice gen. Fiecare e liber să gândească cum vrea, să aibă câte kilograme vrea, să iubească pe cine vrea ș.a.m.d. Până la urmă cu toții suntem oameni! Însă ce-i prea mult strică…

Citându-l pe George Bush: „Noțiunea de „corectitudine politică” declară ca interzise anumite subiecte, anumite expresii și chiar unele gesturi. Ceea ce a pornit ca o cruciadă în sprijinul politeții a degenerat într-un motiv de conflicte și chiar de cenzură”.

Și, cu avântul pe care l-au luat rețelele sociale, scânteile conflictuale care ies din corectitudinea politică stârnesc adevărate focare de incendiu.

Voi ce credeți: corectitudinea politică e un lucru bun? Sau ar trebui să existe o limită?

26 de gânduri despre “Corectitudinea politică

   1. Sa luam ca exemplu indivizii care spun ca exista mai mult de 2 sexe. Din cate stiu eu, pe Pamant exista doar doua: mascul si femela.
    Este frustrant. Vor sa impuna parintilor sa nu mai foloseasca „baietel” sau „fetita”, pentru ca trebuie sa lasi copilul (si cuvantul asta este la masculin) sa hotarasca la 18 ani ce vrea sa fie. 😑 2018

     1. Vom ajunge rau, dar nu din cauza termenilor, ci din cauza porcariilor pe care le facem. Distrugem planeta si ne plangem de mila. Pe mine ma deprima groaznic ploile din ultimele saptamani. Toate concertele se tin in aer liber si in fiecare seara ploua. O placere! 😂

      1. Ai maaaaare dreptate. Cât despre vreme: nici mie nu îmi place, va fi frumos și senin când nu va mai fi sezonul de distracție… În fine, o zi frumoasă 🙂

 1. Orice extremă este dăunătoare. Corectitudinea politică a început ca o idee bună și a ajuns să fie ceva radical, extrem și exagerat.
  Valabil și pentru mișcarea feministă, fenomenul metoo etc.
  În orice direcție, în momentul când se atinge o extremă, scopul inițial se pierde.
  Mi-a plăcut articolul. O zi frumoasă să ai!

  1. Exact, până la urmă ar trebui să fie o măsură în toate aceste mișcări pornite dintr-o idee bună, dar înțeleasă oarecum greșit de alții care au propagat idei eronate… Mulțumesc pentru apreciere 🙂

 2. Legat de „rom” si „tigan”, e o alta chestiune pe care am aflat-o si eu la un moment dat. „Rom” este, se pare, cuvantul din limba lor prin care se definesc ca popor. „Tigan” este un termen relativ peiorativ cu care au fost ei numiti cand au ajuns prin Europa. Provine din limba greaca si sper sa nu ma insel si sa vorbesc aiurea, dar am inteles ca se refera la un staut de paria sau de sclavie. Bineinteles, ulterior a fost preluat la scara larga si folosit inclusiv de respectivii etnici, similar cu „nigger” la americani, care desi ofensiv ei il folosesc destul si intre ei, e ofensiv mai mult daca e folosit de albi. Legat de chestiunea politically correct in general, si eu am ajuns la concluzia ca a ajuns exagerata toata treaba asta.

   1. In loc sa inventeze tot soiul de politici corecte sau mai stiu eu ce, cred ca ar fi suficient sa ne respectam unii pe altii. Respectul este foarte important, interactiunea plina de bun simt. Altminteri, sunt doar politici de fatada. 🙂

 3. Asta cu înaintea erei noastre și era noastră era și pe vremea comuniștilor. Eu așa învățat la istorie, î.e.n. și e.n. Nu credeam să ne întoarcem atât de repede la asta 😊. Cât privește termenul de rom, el nu pare să fi fost preluat și în alte limbi. Li se spune gypsy, zigeuner, gitanos, fără probleme. Noi suntem mai catolici decât papa.

 4. Util si bun articol ! Esti curajoasa, falicitari !
  Politica imperialista în asociere cu religiile monoteiste iudeo-crestine au sacrificat corectitudinea si Adevarul Absolut Atemporal eliberator, pentru a continua dealungul istoriei de dupa Hristos sa controleze masele si popoarele cucerite, prin „faradelegi”instituite de oameni ipocriti legi facute doar pentru o categorie de regi si mostenitori genealogic porniti din aceeiasi radacina a tradarii si vânzarii sufletelor inocente, pentru bunastarea relativa aparenta controlând lumea prin amenintari fictive,iluzorii, fictive raspândite azi de politica religii si pseudostiinta, prin toate mijloacele massmedia, pe care le controleasa prin serviciile si organizatiile secrete, culte si/sau oculte înselând constiintele adormite, inconstiente de directia spre care se îndreapta cu viteza fulgeratoare.
  Când Adevarul era în agonia mortii, a strigat la cer zicând: „Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac !”
  Un Weekend superb, draga Diana !

 5. Politica este creata de omul fara Dumnezeu, iar tot ce creaza omul fara Dumnezeu, este relativ efemer aparent,înselator trecator si schimbator, inclusiv „politica” . Doar IUBIREA ramâne aceeasi, eterna, neschimbata, atemporala, sublima, dincolo de spatiul si timpul relativ, al umbrelor mortii perceptiei gândirii si simtirii limitate a omului neevoluat, NETRANSFORMAT de EA !
  Un Weekend adevarat, Suflet drag si minunat !

 6. Pingback: Taxa roz – Illusion's Street

 7. Pingback: Update: Filme – Illusion's Street

 8. Pingback: Suntem toți la fel. Despre discriminare - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.