Amelia 3

airplane window view of white clouds over mountain
Photo by Igor Fedoriv on Pexels.com

Partea 1 Partea 2

Expoziția parcă s-a organizat singură și a trecut parcă bătând din palme. Uimitor e că de data asta nu am rămas cu buzunarele goale, chiar am vândut ceva tablouri și urmează să mai am o expoziție prin toamnă. Se par că italienilor le place stilul meu!

Însă, trebuie să recunosc, totul se datorează lui Mario și Louis. Ei s-au ocupat de tot. Ăștia doi sunt un cuplu grozav. Chiar sunt suflete pereche, pe bune! Poate unora li se pare scandalos, dar nu am văzut doi oameni să se completeze atât de bine. Sper ca următoarea mea relație să fie la fel, sau măcar pe jumătate – să nu fiu pretențioasă, totuși!

 • Hey, girl! Aud de la capătul celălalt al undei telefonice.
 • Da, girl! Ce faci?
 • Ce fac eu? Ce faci tu? Am auzit că ai avut un maaare succes cu expoziția.
 • Mario ăsta, deja s-a dus cu bârfa?
 • Ei, și cu tine, ești prietena noastră, ne bucurăm pentru tine. În sfârșit faci ceea ce îți place, ai scăpat de acel element perturbator pe două picioare!
 • Teia, aș vrea să mai vorbim, dar acum trebuie să urc în avion. Trebuie să mă întorc la realitate… Vorbim când ajung, da?
 • Sigur, pupici!
 • Paaa! Pup!

*

Și-am urcat în avion, mi-am ocupat locul lângă geam. Imediat s-a așezat lângă mine un tip parcă ieșit de pe o copertă a unei reviste de modă: bărbie parcă sculptată accentuată de o barbă discretă, buze pline, ochi de un albastru cerulean, corp atletic, parfum demențial. Și, ca să fie treaba treabă, din geanta de laptop scoate o carte: „What it Means to Write About Art”.

Apare stewardesa, mă prefac atentă la ce spune ea, dar cu coada ochiului îl privesc pe „vecinul de scaun”. Nici el nu e prea atent. E mai absorbit de ceea ce scrie în carte.

 • Mă scuzați, vă cunosc de undeva? Rușinea m-a umplut o dată cu întrebarea asta. Oare fusesem prea insistentă? Ah, îmi păreți tare cunoscută…
 • Nu, nu cred…
 • Ba da, v-am văzut la expoziție miercuri. Expoziție? A fost la expoziție? Probabil nu m-ați observat atunci. Da, probabil – ce chioară! Permiteți-mi să mă prezint: Augusto Santamarina.
 • Îmi pare bine de cunoștință, Amelia Iacob.

Zâmbește. Are cel mai cald zâmbet pe care l-am văzut vreodată.

 • Foarte frumoase tablourile. Mi-au plăcut tușele de albastru, felul în care suprindeți mișcarea apei… chiar aveți o tehnică interesantă.
 • Mulțumesc. Și dumneavoastră sunteți în domeniu? În întreb arătând spre carte.

Se pare că da, era un critic de artă ce începea să fie tot mai cunoscut în Italia. Pe toată durata zborului am vorbit despre artă, îndeosebi despre Klimt – se pare că aveam aceleași gusturi. Treptat, am renunțat la dumneavoastră și am trecut la tu, am schimbat numere de telefon și am stabilit că eu îi voi arăta Bucureștiul…

7 gânduri despre “Amelia 3

 1. Superb „albastru cerulean” !
  Io’ n-am agreat niciodata „criticii de arta” si/sau de orice alta natura sau dimensiune a existentei, asociindu-i dintotdeauna cu formatori de opinii de mase, ceea ce dpmdv. este o mare gresala si marea înselaciune a omenirii.
  Singurul Om vrednic de a critica si judeca aceasta lume decadenta, este Fiul omului Hristos, prin Cuvântul lui Dumnezeu care este întruparea Lui !
  Totii stim sa criticam pe semenii nostri, niciodata nu ne facem autocritica personala !
  Mult succes si inspiratie în continuare draga Diana, în tot ce faci, fara a te lasa influentata de acesti „critici” (bârfitori) ! 🙂

  1. Una e criticul – bârfitor, alta e criticul de profesie – cel care a studiat foarte mult un anumit domeniu și se ocupă cu evaluarea lucrurilor ce fac obiectul ariei sale de expertiză (atunci când cineva vrea să cumpere un tablou al unui pictor nou, de pildă). Așa văd eu lucrurile cel puțin 🙂

   1. De acord cu tine, însa tare mi-ar place sa stiu care sunt criteriile dupa care analizeaza si evalueaza o lucrare, si daca este asa cum zici, oare acesti „profesionisti” sunt perfecti, impartiali, incoruptibili detinând adevarul absolut în aprecierea valorilor unei lucrari ? De exemplu ce este de valoare pentru un om poate fi nonvaloare pentru alt om, ce este bine pentru unii este rau pentru altii. Suntem atât de diferiti în aprecieri încât, personal nu cred ca exista om nascut pe Terra,(cu o singura exceptie) care poate judeca, aprecia si analiza corect valoarea sau nonvaloarea unei lucrari, indiferent de dimensiunea lucrarii .
    Si pentru a fi mai limpede si explicit în ceea ce am vrut sa evidentiez, în ceea ce ma priveste nu agréez persoanele care eticheteaza alte persoane,iar daca cineva vrea sa ma convinga ca Parisul, londra , New York, Tokyo sau oricare alta metropola a lumii este superba, eu i-as spune ca-mi este greata de astfel de „morminte” de suflete ratacite, anonime, înghesuite în „zgârie nori” din beton si sticla de sistemul mondial al minciunii si înselaciunii milenare, pentru a fi manipulati, controlati si exploatati , într-o forma draconica a sclavagismului sufletesc si spiritual, de aceste „papusi critici” care sunt platiti si manipulatide „parazitii miliardari papusari” într-un sistem ierarhic piramidal, PI-RA-MI-DA din vârful careia acesti „zeii ai pamântului” fac legi în secret si batjocoresc lucrare mâinii lui Dumnezeu,de la întemeierea lumii bucurându-se de avantajele puterii date de „Mamona” (puterile financiare mondiale) ajutati si sprijiniti de armatele natiunilor, si sustinuti de fanatismul religiilor.
    Scuza-mi te rog comentariul extrem de lung însa ce gândesc aceea scriu deoarece iubesc Adevarul pur, curat, absolut, si-L voi marturisi în virtual si real fie ca place fie ca nu, deoarece doar ADEVARUL elibereaza cu adevarat fiinta umana, aceasta creatie superba, sublima, si paradoxala a chipului lui Dumnezeu.
    O seara minunata draga Diana !

 2. Pingback: Amelia 3 — Illusion’s Street – andone_liliana@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.