Șarpele din Essex

43422351_310899432974470_8849788958226760515_n

Șarpele din Essex este un roman contemporan cu elemente fantastic, dar scris într-un stil clasic tipic englezesc – un amestec destul de interesant, nu credeți?

Sarah Perry ne invită să pornim alături de  Cora Seaborne, o văduvă un pic diferită. Scapată (în sfârșit) dintr-o căsnicie cu un bărbat abuziv, se retrage în Colchester unde se dedică pasiunii ei: științele naturii. Însă un zvon îi atrage repede atenția: se pare că miticul șarpe din Essex s-a întors.

Astfel, aceasta își mută „tabăra” în Aldwinter unde se împrietenește cu vicarul parohiei locale, William Ransome – asta în ciuda părerilor diferite pe care le au. Cora este de părere că șarpele mitic este doar o specie încă nedescoperită, în timp ce William crede că obârșia zvonurilor este rodul lipsei de credință a oamenilor din societatea victoriană.

Autoarea schițează într-un mod detaliat (și documentat!) și plauzibil epoca, peisajele, locuințele, oamenii și credințele acestora – practic, cititorul este imersat într-un sătuc tipic englezesc din secolul al XVIII-lea. Între aceștia, Cora iese în evidență prin refuzul ei de a se conforma. Romanul cucerește prin minuțiozitatea prin care sunt construite personajele, prin simbolistică, prin umorul presărat cu grijă, prin cutezanța Corei.

Pe scurt: un roman interesant, construit inteligent. Mi-a atras atenția și numele de familie ale personajelor (Seaborne = născut din mare, Ransome = recompensă,dar și ispășire – bine, asta dacă scoatem e-ul de la finalul ambelor) parcă predestinat.

Atenție, totuși! Stilul de scriere e un pic anost, dar, în același timp e rafinat – asemenea unei catifele sau unui brocart. Prin urmare, îl recomand celor care nu vor o lectură ușoară. Cel sau cea care se încumetă să citească acest roman trebuie să fie acel gen de cititor căruia îi place să cerceteze, care are răbdare să descopere esența cuvintelor, care nu se dă bătut.

Nota mea pentru roman: 4/5. Îi mai trebuia, totuși, un pic de zvâc (cel puțin pentru gustul meu) – chiar am fost tentată să abandonez de câteva ori.

21 de gânduri despre “Șarpele din Essex

  1. Pingback: Coperte – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.