Cuvântul preferat

cuvinte
sursa foto: Pinterest

Vineri. Zi de télétravail/teleworking/lucrat de acasă. Pornesc televizorul. Știri, ce dor îmi era să-mi încep ziua cu niște știri. Müsli cu lapte. Pun de cafea. Îmi prind părul în coc. Pornesc laptopul. Mailuri. Multe mailuri. Îmi iau cafeaua. Mă cufund în numere. Cum de am ajuns eu să lucrez cu cifre? Dă-i cu cafea, Diana, dă-i cu cafea și concentrează-te.

Prânz. Tot în fața laptopului. Macaroane cu brânză. Mut televizorul pe un canal de muzică și o nimeresc pe Paloma Faith – una din preferatele mele. Arunc un ochi pe intranet. Nimic nou. Termin de mâncat și-mi pun de un ceai. Lămâie cu ghimbir. Mă arunc iarăși în numere. Ședință – tot despre numere. Cum mă plictisesc, îmi schițez în minte acest text gândindu-mă cât de mult mă asemăn cu personajul principal din cartea pe care o citesc acum și cât de diferite suntem în același timp. La naiba, de ce nu pot lucra cu cuvinte?

Gata programul pe ziua de azi!Îmi iau o cicolățică After Eight. Pornesc laptopul personal. Scriu ce mi-am schițat. Cum de-am ajuns să lucrez eu cu numere? Eu, care iubesc cuvintele? Eh… e o poveste lungă, o lăsăm pe altă dată… hai, acum, să vorbim despre cuvinte – e final de săptămână!

Care este cuvântul vostru preferat? Și mă refer aici nu la sens, ci la modul în care îl percepeți, la muzicalitate…

Eu am câte unul pentru fiecare limbă pe care o cunosc. În română e „prozodie” – nu datorită sensului, ci pentru că întotdeauna mi s-a părut că are o muzicalitate aparte. În engleză e deja clasicul „serendipity” – pur și simplu ador modul în care se rostogolește când îl rostești. În franceză e „pamplemousse” – mi se pare un cuvânt amuzant de rostit pentru o limbă atât de migăloasă. În spaniolă e „almohada” – pentru că sună frumos, frumos de tot 🙂

Dar, dacă ar fi de ales strict după sens, răspunsul e și mai simplu: acasă! E lesne de înțeles de ce!

Acum e rândul vostru!


serendipity –  bucuria de a găsi ceva din pură întâmplare

pamplemousse – grapefruit

almohada – pernă

26 de gânduri despre “Cuvântul preferat

 1. Nu m-am mai gandit pana acum la asta, dar mi-au venit in minte cateva cuvinte a caror rezonanta imi place. In romana – efervescent. Engleza – exquisite. Italiana – sempre. Spaniola – lluvia, Desi nu stiu prea bine portugheza, ador un salut de-al lor si cum pronunta, acel Oy, gente (pronuntat un fel de jentchi). mai salut uneori asa si eu, tocmai pentru ca imi place tare mult cum suna!

 2. Cuvântul meu preferat este IUBIRE,
  Chiar daca azi e uzitat inconstient.
  În orice limba spus, provoaca fericire,
  Iar inima pulseaza mai repede în piept.

  Un Weekend sublim, draga Diana

   1. Ma bucura „siguranta” de care dai dovada, însa în virtual totul e aparent si relativ, poate cuvintele sunt doar masti selectate cu grija, gândite, anticipat, vesminte de suprafata, calcate, apretate, aranjate, parfumate, pentru a da bine privitorului, cititorului.
    Esenta este în sâmburele din mijlocul „fructului”, care, cu toate ca fructul aparent estetic, placut la privire, tentant, atragator, suculent si dulce, poate fi extrem de amar si otravitor. 🙂
    Realitatea vietii, bate filmul aparentelor exprimate în cuvinte.
    Zi frumoasa asemeni Sufletului tau, draga Diana !

 3. Chiar, cum ai ajuns să lucrezi cu cifre? 😀
  Dar să ştii că îţi ies tare bine şi cuvintele!
  Mi-e greu să îţi răspund, mi-am dat seama că îmi plac multe. Chiar mi-ai dat temă de casă.

  1. Din păcate în zona în care locuiesc eu nu prea sunt joburi drăguțe legate de scris, mă mulțumesc cu faptul că sunt un soi de purtător de cuvânt al departamentului (deși e greu uneori, un om creativ are viziuni diferite de cele ale oamenilor ce lucrează cu numere). Sigur găsești tu un cuvânt, acolo…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.