Bilanț livresc 2018

sursa foto: Pinterest

Dacă tot e vreme de făcut bilanțuri, nu am cum să nu vă scriu puțin și despre cărți. Recunosc, sunt oarecum de modă veche și încă mai cred că acestea pot schimba lumea în bine… căci dacă nu pot face ele acest lucru, atunci cine?!

În fine, lăsăm asta pentru alt articol, că nu-i vremea de filosofat (asta ca să parafrazez un colind, că tot e sezonul). Pentru astăzi am pregătit o scurtă trecere în revistă a „realizărilor” mele livrești (nu că ar fi cine știe ce măreții) + un top 5 al cărților citite – că așa-i trendul 🙂

Un scurt bilanț livresc al anului

Finalul lui 2018 mă găsește, din punct de vedere al lecturilor cam așa:

 • 23 de cărți citite dintr-un total de 27 pe care mi-am propus să le citesc la începutul anului în cadrul Reading Challenge-ului de pe Goodreads. Asta înseamnă că am realizat 85% din cât mi-am propus, iar eu mă declar mulțumită cu atât! Putea fi și mai puțin având în vedere cum a fost anul acesta pentru mine. Pentru 2019 îmi voi seta un target tot de 27 de cărți, poate-poate voi reuși.
 • Acum citesc Red Sparrow – cartea ce a stat la baza filmului omonim. Recent a fost tradusă și în română, dar am preferat să îmi achiziționez varianta originală, în engleză, deoarece vreau să citesc toată trilogia dintr-un foc sau cel puțin fără mari întreruperi și cred că e mai coerent să o citesc astfel. Mi-am achiziționat cartea în format electronic de pe Amazon și-am citit cam jumătate din ea, deci nu cred că o voi termina anul acesta.
 • Că tot veni vorba despre cărțile în format electronic – din cele 23 de cărți citite, 19 au fost în format electronic. Sigur, cărțile tipărite nu pot fi înlocuite nici într-o mie de ani, dar cele electronice sunt mai portabile, ecologice și uneori mai ieftine.
 • De asemenea, am citit cinci cărți în limba engleză – din varii motive: nu am avut răbdare să aștept traducerea care poate să vină sau nu; am considerat că e mai bine să citesc în limba originală, etc.
pexels-photo-373465.jpeg
sursa: Pexels

Top 5 cărți citite în 2018

Eh… și ce bilanț ar fi acesta fără un top al cărților citite? Cum aici sunt ceva mai pretențioasă decât în cazul filmelor, am selectat doar cinci cărți (creme de la creme cum ar veni).

5. Silk Roads de Peter Frankopan – o carte de istorie ocupă locul al cincilea și o merită pe deplin. Deși nu are nici în clin, nici în mânecă de-a face cu beletristica istoricul Peter Frankopan reușește ceea ce mulți scriitori de romane de orice fel nu reușesc – captează atenția cititorului. Recent, varianta pentru copii a cărții a fost tradusă și la noi la editura TREI, deci poate se vor gândi curând să traducă și varianta „pentru oameni mari” pe care am citit-o eu.

4. Eu și totuși alta (Still Me) – mai sus am scris că nu am avut răbdare să aștept o traducere, ei bine, iat-o! Volumul trei a scos seria Me Before You din hăul în care o avântase volumul al doilea… sau poate aceasta a fost de la început ideea lui Jojo Moyes!?

3. Pași – singura carte aparținând unor autori români din acest top. Și merită pe deplin! Poate dacă nu aș fi citit-o în același an cu următoarele două ar fi fost chiar pe locul 1. Oricum ce au realizat Em Sava și Axel e de toată lauda – o carte extraordinară!

2. Second Life – S.J. Watson m-a uimit din nou! Ca de obicei, e un scriitor prea puțin previzibil, practic se joacă cu mintea cititorului într-un mare fel!

1.Acolo unde femeile sunt regi – A fost prima carte pe care am citit-o anul acesta și, în același timp, cea mai bună. Cu asta cred că am spus tot 🙂 (bine, dacă vreți să vă amintiți ce am scris despre ea dați un click aici).

Gata și cu bilanțu livresc, sper că v-am inspirat o idee de lectură… dacă nu acum, măcar în timpul anului. Ah… și apropo: voi v-ați setat challenge-uri pe Goodreads, cum stați cu ele?

14 gânduri despre “Bilanț livresc 2018

 1. Eu nu am challenge setat, nu imi propun un target anume. Goodreads imi arata ca am citit anul acesta nouazeci si ceva de carti, cu cele care nu sunt acolo trecute am vreo suta. Spor la citit in continuare, se retin titlurile!

  1. Eu îl setez, dar nu îl iau atât de în serios cum am văzut pe unele grupuri de fb, nu „alerg” să îl termin… vreau doar să văd cât reușesc să realizez din cât mi-am propus.

 2. Tu esti o carte vie din biblioteca uriasa a Sufletului meu, pe care, ori de câte ori îi rasfoiam filele si-i savuram cuvintele, simteam o aroma placuta, pe gustul inimii mele, înfometate de bucate adevarate, naturale, originale,atemporale…
  O duminica magnifica.
  Un An Nou binecuvântat de Dumnezeu !

 3. Pingback: Ce am citit in 2018 | Biblioteca Prăfuită

 4. Pingback: Vrabia Roșie (Red Sparrow) – Illusion's Street

 5. Pingback: Necugetări… | BLOG D'AGATHA

 6. Pingback: Ce am citit in 2018? | Roxana Trandafir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.