Vrabia Roșie (Red Sparrow)

V-am tot povestit în 2018 despre filmul Red Sparrow  (Vrabia roșie)și cât  de mult mi-a plăcut, iată că a venit vremea să vă scriu și despre cartea de a stat la baza acestuia: primul roman dintr-o trilogie captivantă scrisă de Jason Mattehws. Cum vă spuneam în bilanțul livresc pe 2018, am ales să citesc cartea în varianta originală deoarece plănuiesc să citesc toate cele trei cărți consecutiv , dar dacă doriți puteți citi primul volum traduc în limba română deoarece a apărut recent la editura Meteor Press.

Poate că numele autorului nu vă spune multe, sincer nici mie nu-mi spunea mare lucru. Văzând filmul am simțit un aer livresc în el, m-am pus pe cercetat și așa am descoperit că nu există doar o singură carte ci o trilogie scrisă de Jason Matthews – un agent CIA care s-a retras după o carieră de 33 ani! Eh, nu prea sunt eu un fan înfocat al seriilor, dar o serie cu spioni scrisă de un spion sună… promițător – trebuia să o citesc! Pe lângă Red Sparrow, trilogia mai cuprinde volumele Palace of Treason (pe care îl citesc momentan) și The Kremlin’s Candidate.

După ce mi-am încheiat cercetările și m-am eliberat de treburi mi-am propus să închei anul citind mult așteptatul roman și… vă spun de pe-acum, mi-a plăcut atât de mult încât nici nu mi-am dat seama cum l-am terminat! Jason Matthews are o scriitură bună, pe alocuri alertă, dar și molcomă prin alte părți – cam ca un roman rusesc dar cu detalii tehnice incredibil de precise legate de spionaj.

Despre ce-i vorba în carte?

În caz că nu știți deja, personajul principal este captivanta Dominika Egorova – o speranță a baletului rus care își încheie abrupt cariera din cauza unui accident. Unchiul ei, deținând o funcție importantă în cadrul Serviciului de Informații Externe Rus (SVR), îi intuiește un oarecare potențial și o recrutează pentru a deveni o „vrabie” – un spion expert în arta seducției (ca s-o spunem în termeni frumoși).
Bănuind că în cadrul SVR există un spion CIA infiltrat, Dominika primește sarcina de a-l prinde în mrejele ei pe cel care ar fi persoana de legătură între turnător și americani – agentul Nate Nash. Însă, în clipa în care ajunge să își cunoască mai bine ținta, „vrabia” își dă seama că trebuie să lupte împotriva sistemului care o folosise și o manipulase cu cruzime. Astfel, Dominika începe să ducă o viață periculoasă de agent dublu.

Pagină cu pagină, cititorul devine tot mai fascinat de frumoasa balerină devenită spion, de pasiunea ce plutește între ea și Nate, de comploturile demascate, de urmăriri și ucigași de… tot.

Jason Matthews vine, iată, cu un suflu interesant, un roman detaliat și bine scris despre Rusia zilelor noastre, despre cum Războiul Rece încă nu s-a stins și-l încununează cu o poveste de iubire interzisă. În plus, pe lângă Dominika și Nate, avem parte de personaje cu adevărat reușite! Preferatul meu e Marty Gable – un personaj spumos, ce parcă mai destinde romanul cu niște replici memorabile. Și MARBLE – agentul CIA infiltrat în SVR este un personaj remarcabil, un soi de figură paternă atât pentru Dominika, cât și pentru Nate.Unde mai pui că în scenă apare și Putin?

Ah… și-ar mai fi și rețele (da, ați citit bine) – fiecare capitol face referire la un fel mâncare a cărui rețetă se află la final. O fi vreun cod secret? Încă nu m-am prins de asta, dar o să vă zic dacă e ceva – promit!

Pe scurt, avem de-a face cu un thriller incitant și autentic – o lectură agreabilă pe care nu ai cum să o lași din mână!

Red Sparrow: carte vs. film

Nu puteam să nu includ în această recenzie și câteva cuvinte despre film – ba chiar mi se pare absolut necesar să fac asta. De regulă, cartea e mult mai bună decât filmul, dar în cazul acesta… pot spune că se completează oarecum, fiind diferite în același timp (mai ales în ceea ce privește finalul, dar poate e mai bine așa). Pot spune chiar că citeam cartea foarte curioasă să văd când se întâmplă o anumită chestie ca apoi să văd că în carte lucrurile au stat cu totul altfel.

Bine, evident, mai sunt și unele chestii scoase din film ce n-ar fi trebuit scoase gen abilitățile sinestezice ale Dominikăi – aceasta poate vede aura oamenilor din jur, lucru ce o ajută în carte să-și dea seama de multe lucruri. Ah și Gable e mult mai amuzant în carte, cel puțin așa mi se pare mie.

Însă, cu toate diferențele pot spune că și cartea merită citită, și filmul merită văzut! Ambele merită!

Cui recomand Vrabia Roșie (Red Sparrow)?

Vrabia Roșie e cu siguranță o carte ce merită citită și care poate captiva pe oricine este în căutarea unui thriller bun. Pentru mine a fost cartea potrivită la momentul potrivit (adică mă pregăteam să intru într-un reading swamp de toată frumusețea), dar iată că forțele speciale m-au scos de acolo!

Promit să revin cât de curând și cu recenzia celui de-al doilea volum care, până acum, îmi pare la fel de bun! Până atunci, spuneți-mi voi ce ați citit pe final de an?

UPDATE:

Recenzie volum 2

Recenzie volum 3

16 gânduri despre “Vrabia Roșie (Red Sparrow)

  1. Acuma, spionajula e mult mai evoluat ! Nu cred ca se mai utilizeaza sistemul „vrabiilor rosii”, aparente fizice, ci clone si holograme programate si TELe comnandate prin saTELiti, mai cu seama ca papusarii sunt pe partea întunecata a scenei subterane si/sau extraterestre. 🙂 )))
    O seara magica, draga Diana :

  2. Pingback: Palace of Treason (Vrabia Roșie vol. 2) – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.