Du iu spic ingliș?

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Eh, dragilor, se pare că timpul nu prea a fost de partea mea în ultima vreme… dar promit să remediez asta! Nu mă-ntrebați ce-am făcut, că nici eu nu știu. Am făcut multe și-n același timp cam puțin… sau devin mai pretențioasă pe zi ce trece și din această cauză am impresia asta. În fine, nu vreau să vă plictisesc cu asta. În schimb, ce vreau eu să împărtășesc cu voi astăzi este un articol pe care l-am citit de dimineață despre o profesoară de engleză ce a fost reclamată de mama unui elev pentru că i-a învățat fiul cuvântul „foot” (adică laba piciorului, în română).

Exact, se pare că doamnei în cauză i s-a părut un cuvânt vulgar. OK, pronunția este aceeași cu a unui popular (și colorat) verb românesc conjugat la persoana întâi singular. Dar, în engleză, cuvântul e perfect nevinovat. Ca o paranteză aici: îmi amintesc că am văzut mai de mult o secvență dintr-o emisiune britanică (nu mai știu care) în care prezentatorii testau un GPS, dar setat în limba română și acestora li se părea foarte amuzant nevinovatul nostru „fac” care se pronunță exact cum se pronunță la ei cuvântul ce la noi se citește la fel ca foot (sper că ați înțeles, dacă nu… îmi cer scuze că v-am amețit). Asta e: coincidențe nefericite! Și colegii mei din gimnaziu au izbucnit în râs când profa de franceză a scris pe tablă „le futur simple” – dar nu a fost nimic mai mult decât un cor de hohote de puberi. Și câte coincidențe fonetice sau ortografice nu sunt între o limbă și o alta fără a avea vreo legătură etimologică, semantică, semiotică, etc.

Revenind la mama revoltată, ce e șocant e că nu e vreo tantică din te miri ce ungher al țării și fără școală. În niciun caz! Se pare că e o doamnă destul de înstărită din Cluj (!!!). Pare incredibil deja! Și totuși, educația începe de acasă. Dacă un copil de clasa a treia conștientizează că foot  se citește precum un cuvânt categorisit drept vulgar, cred că mama ar trebui să-și pună o altă întrebare: de unde știe fiul ei astfel de cuvinte? Poate de pe-afară… sau de la copii mai mari din școală… sau din casă din moment ce ei i-a licărit imediat beculețul!


Bine, ce ne mai miră… trăim într-o țară în care profesorii ajung să fie luați la rost pentru că elevii iau note mici! Tocmai de aceea nu mă miră nici faptul că inspectoratul a luat în seamă o astfel de reclamație. Trăim într-o țară în care totul e posibil, mai ales în sistemul de învățământ… din păcate. Nu mai există reguli și respect și nu de acum, am avut și eu colegi teribiliști. Însă lucrurile devin din ce în ce mai rele… acum nu mai e nici logică – din câte văd!

Cred că ar trebui să mă felicit că nu mi-a trăznit să mă fac profesoară… că fix de engleză mă făceam și uite ce se poate întâmpla! Mai bine corporatistă, program haotic, dar parcă-s mai liniștită și tabelele mele nu fac din astea.

Mi se pare revoltător, sincer!

P.S.

Pe această temă a scris și Dorina – un articol extrem de pertinent, ca de obicei!

24 de gânduri despre “Du iu spic ingliș?

 1. Mi-am vărsat năduful la Dorina. M-am calmat acum. Nesimţirea şi prostia nu au legătură cu statutul social, ba din contră. Există cazuri în care sunt invers proporţionale. De aia doamna în cauză a putut. Şi o alta, fără şcoală, nu. 😉
  Să ai o zi frumoasă, draga mea!

 2. I-am scris Dorinei, dar iti scriu si tie: multam fain ( asa se zice pe la Cluj!😊) de relatare, chiar daca e halucinanta si de domeniul S. F.-ului.
  Si inchei cu un proverb:
  Prostu’ nu-i prost destul, daca nu-i si fudul!
  (Ăsta e pentru mama din Teleorman, mutata la Cluj!)
  Iarta-mi rautatea gratuita!
  Bine te-ai intors si zi buna sa ai!

  1. Asta așa, când vine vorba de proverb. Locația nu contează atât de mult, se poate întâmpla oriunde, dar cred că nimeni nu se aștepta ca asta să se întâmple într-un oraș (oricare ar fi acesta :))

 3. Periculoasa limba engleza pentru români !
  Mi-ai adus aminte de mama, care a fost o femeie foarte voluntarista, si aflându-se ea în vizita la fratii si surorile mele în USA, într-o împrejurare mai familiala, într-o reuniune de etnici americani, se oferea mereu sa faca ea multe lucruri, êxprimându-se cu emfaza în limbajul cel mai mioritic-ardelenesc, iar americanii se minunau stupefiati, de voluntarismul libertin, degajat si vesel prin care se manifesta verbal si implica faptic în a face de toate…:) )))
  O seara faina si relaxanta, draga Diana !

 4. Pot înțelege, până la un punct, reacția de la nivelul inspectoratului școlar, care este obligat de birocrație să primească orice plângere și este obligat să dea curs unei anchete, spre elucidare. Dar este interesant de știut în ce termeni a fost scrisă plângerea. De fapt, cred că aici este și „secretul” acceptării plângerii depuse. Cum spuneam și în altă parte unde s-a făcut vorbire de acest caz, birocrația ne omoară.
  Mă miră și faptul că, după circa o oră de discuții în cabinetul directorului, mama acelui elev nu a reușit să priceapă despre ce este vorba.
  Altminteri, normal că ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Este poate încă o dovadă că oamenii se ridică până la gradul lor de incompetență, iar aici mă refer în special la mama elevului.

   1. Sunt perfect de acord, dar sistemul birocratic spune altceva. Dacă o astfel de plângere puerilă și aberantă nu este luată în seamă, un om își poate pierde serviciul. Știu, poate un serviciu călduț, poate și bine plătit. Cu atât mai mult acel om va dori să-l păstreze, mai ales că este „acoperit” de norme și regulamente.
    Ai să rămâi uimită câte astfel de plângeri nu ajung până în sălile tribunalelor, spre exemplu.

    1. Din punctul meu de vedere, persoana respectivă trebuia să aibă abilitatea – și poate un dicționar la îndemână – ca să-i explice doamnei despre ce e vorba și să nu lase lucrurile să degenereze.

 5. Am vazut si eu dezbateri pe tema acestei stiri… .
  Mi se pare incredibil de stupid ce s-a intamplat. Ma gandesc doar la cum a reusit femeia aia sa treaca de scoala fara sa auda de acest cuvant, ca banuiesc ca daca e instarita ar fi trebuit sa fie si educata.
  Nu poti sa te afirmi la nivel national, in mod negativ pe baza unui cuvant fara a avea cunostinte despre acesta… .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.