Nostalgia 4

Ce o fi fost în mintea mea când am acceptat invitația lui Sandrine? Pot oricând să mă întâlnesc cu Sebastien… sau poate e o înscenare și o să dau de el chiar aici… Dacă e așa o să… o să îl ignor cu grație. Respiră, Marie! Respiră! Nu te mai gândi la prostii și bate-n ușa aia mai repede!

Sophie îmi deschide ușa cam plictisită. Poartă niște blugi rupți și-un tricou cu Mass Hysteria*. Vasăzică a trecut de la Mariah Carey la metal… hmm, cam extrem. Oare așa de inconsecventă eram și eu la vârsta ei?

 • Ah, tu erai! Mama e în bucătărie, gătește. Știi drumul, eu trebuie să plec!

Mă duc spre bucătărie acompaniată de sunetul ușii trântite de Sophie. În camera aceasta mă întâmpină o altă atmosferă. Sandrine scoate zâmbitoare din cuptor o tavă cu niște vase mici de porțelan ce par niște oale în miniatură. Mirosul lor e absolut demențial: dulce, catifelat și totuși puternic, parcă te învăluie în căldură și te cheamă la masă.

 • Bună! Ai ajuns la fix!
 • O da! Bună! Te ajut cu ceva?
 • Ah, tocmai am terminat. Nu-i așa că miroase bine? E rețeta specială a bunicii: soupe à l’oignon gratinée* dar cu o mică îmbunătățire. Sandrine îmi împinge tava în față și mirosul mă copleșește.
 • Delicios!

Își scoate mănușa roz din mână. Își desface părul. Scrie un mesaj… oh, nu, sper să nu-l cheme pe Sebastien! Stai calmă, Marie, stai calmă, ce spuneai mai devreme? Îl vei ignora cu grație!

 • Se pare că vom lua prânzul singure. Martin e prins cu nu-știu-ce vizită, iar Sophie a ieșit cu noul ei iubit.
 • Ah, deci asta i s-a întâmplat, are un nou iubit.
 • Mda, sper să-i treacă repede. Faza rock e insuportabilă.

Se îndreaptă spre sertarul cu tacâmuri. Scoate niște linguri. Le pune pe masă, apoi ia două vase cu supă gratinată aburindă. Oare există ceva mai bun pe lumea asta? Nu cred.

 • Eh, nimic nu-i mai bun pentru o inimă îndurerată decât o soupe à l’oignon gratinée – așa spunea bunica.
 • Și mare dreptate avea! Îți încălzește până și sufletul și dulceața ei e… aparte. Și e așa de catifelată. Care-i secretul? (discuția asta parcă duce unde nu vreau eu, așa că prefer să o mut în zona gastronomică)

Sandrine, care stătea în fața mea, se apleacă peste masă.

 • O să îți spun numai ție asta. Secretul e să adaugi puțin coniac cu câteva minute înainte de a o da la cuptor.
 • Serios?
 • Daaaa.
 • Cum de nu m-am gândit la asta? O să fac așa cu următoarea ocazie!
 • Să nu crezi că nu știu ce vrei să faci, Marie! Ești un dezastru în bucătărie… vrei pur și simplu să schimbi subiectul. Uită-te la mine, nu privi în jos! Nu o să mă bag între tine și Sebastien. Voi decideți ce se va întâmpla dar, draga mea, ai înțeles greșit totul! Sebastien i-a povestit lui Martin tot ce s-a întâmplat în acea seară și… tipa aia era doar o colegă de la agenție cu care se înțelege bine și mai e și căsătorită. Și-apoi nu vrei să-l ții legat de tine 24 din 24? Cred c-ar trebui să vorbiți…

Am plecat de la Sandrine convinsă că trebuie să vorbesc cu Sebastien. Nu știam ce voi rezolva. Probabil va fi supărat, are tot dreptul. Cum de m-am înșelat atât? Chiar atât de oarbă de gelozie să fi fost? Nici nu mi-am dat seama când am urcat cele două etaje și am ajuns în fața ușii lui,

Fotografie de George Becker pe Pexels.com

Continuarea pe 16 februarie în cadrul rundei de povești parfumate.

*Mass Hysteria = trupă franțuzească de metal

*soupe à l’oignon gratinée = (trad. lit.) supă de ceapă gratinată, rețetă tradițională franțuzească. Varianta gătită de Sandrine o găsiți aici.

Reclame

11 răspunsuri la „Nostalgia 4”

 1. Minunata si interesanta faza a povestii tale geniale ! 🙂 Mi-ai amintit de un bun prieten frantuz, pe nume Sebastien, la care am construit o piscina în urma cu câtiva ani si care avea ca partenera, o autentica MasterChef al bucatariei frantuzesti, unde de câte ori serveam masa, ma simteam la cel mai superb si elegant restaurant frantuzesc, mai ales ca la masa cu noi erau si cele doua minunatii de copilasi ai lor, superbi si curiosi, o fetita si un baietel, care mereu puneau întrebari interesante si amuzante, facându-ma sa ma simt în lumea propriei copilarii. 🙂
  O duminica sublima Suflet frumos !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.