Literatura română contemporană

Fotografie de Rodolfo Quiru00f3s pe Pexels.com

Mă știți deja drept o susținătoare a literaturii române contemporane. Vă voi încuraja tot timpul să citiți autori români contemporani. Vă voi scrie constant despre noile mele descoperiri din această zonă, dar și despre cei care au confirmat deja – știu că aveți încredere în mine, așa că am fost, sunt și mereu voi fi extrem de atentă când vin cu o recomandare din zona literaturii române contemporane. De ce? Răspunsul vi l-am dat deja în recenzia cărții lui Dan Coman- Căsnicie, dar nu strică să-l repet (cred):


Din punctul meu de vedere, literatura română contemporană se împarte în trei categorii mari și late: literatura de calitate, literatura de consum (care poate fi citită atunci când vrei să-ți omori timpul cu ceva lejer și totuși plăcut de citit) și literatura de… duzină (să-i zic, să nu fiu a mother f*****g bitch, cum ar spune englezul).

Îmi place să cred (și totodată) că vă scriu doar despre literatura română contemporană ce intră în prima categorie, asta doar timpul va dovedi! Contrar aparențelor, în România chiar se scrie. Dar mult nu înseamnă şi bine (nu cred că am spus eu asta prima, dar cred că deja e o certitudine plictisitoare deja).

Astfel, cititorul dornic să descopere ce mai scriu autorii români din ziua de azi are în față un task adesea imposibil: să cearnă literatura de valoare de zecile de cărți scrise de persoane fără vreun talent literare, mânate doar de ideea că e cool să scrii o carte, că oricine poate lega două cuvinte și inventa o povestioară… Eh, epigonii au fost și vor fi mereu. Cui nu-i place popularitatea până la urmă?

pexels-photo-373465.jpeg
sursa: Pexels

Câteva recomandări din literatura română contemporană

Trecem peste ce am scris mai sus, haideți mai bine să vorbi despre autorii care-și fac treaba cum trebuie și care chiar merită citiți. Am făcut o mică listă și sper că va crește cu timpul căci avem nevoie de literatura contemporană calitativă, nu doar cantitativă!

 • Dacă tot am vorbit de Dan Coman, zic să deschid lista cu el! Căsnicie e un roman cutremurător de bun!
 • Un scriitor despre care, din păcate, am scris prea puțin și (iarăși din păcate) momentan i-am citit doar primul roman – dar care este extrem de talentat este Radu Găvan.
 • Diana Farca m-a uimit cu primul ei roman, iar cel de-al doilea își așteaptă rândul la lectură.
 • Natașa Alina Culea e mereu prezentă la mine pe blog și e scriitoarea contemporană ale cărei cărți le-am devorat efectiv imediat ce au ieșit de sub lumina tiparului.
 • Em și Axel m-au uimit cu Pași – și, gândidu-mă bine, oricum nu se putea altfel.
 • Deși controversat, mie-mi place cum scrie Cărtărescu și-l recomand 🙂
 • Octavian Paler ar trebui să fie un autor canonic (adică obligatoriu) (încă ceva: știu c-a murit prin 2007, dacă nu mă înșel, dar ce scrie el e mereu actual).
 • O recomand și pe Aurora Liiceanu – deși scrierile ei ating sfera literară prea puțin.
 • Pentru amatorii de serii am chiar mai multe recomandări, toate extrem de captivante – credeți-mă nu veți da greși cu cărțile scrise de Theo Anghel, Oana Arion, Monica Ramirez și Doina Roman!

Autori români contemporani pe TBR-ul meu

Evident, nu pot ști cam tot ce mișcă în literatura română contemporană, dar am blogurile mele literare datorită cărora lista mea tbr (to be read) este într-o continuă creștere. Astfel, mi-am notat câțiva autori români contemporani care sunt sigură că-mi vor plăcea cel puțin la fel de mult precum cei deja menționați:

 • Dan Lungu
 • Alina Nedelea
 • Doina Ruști
 • Simona Antonescu
 • Anca Zaharia
 • Camelia Cavadia

Și lista este, evident, deschisă! (dar cred că știați asta – numărul crescând al cărților pe care vrei să le citești e o boală a oricărui cititor).

Voi ce părere aveți despre literatura română contemporană? Ce autori recomandați și ce autori vreți să citiți?

25 de gânduri despre “Literatura română contemporană

  1. Am citit doar primul eu volum, unul de poezie. Interesant, mi-a plăcut… Dar cam atât, am înțeles că noul ei roman – Orbi – e bun, dar mă voi pronunța când îl voi citi 🙂 ah și despre poezie o să scriu separat, mai încolo 🙂

 1. Iosif

  Eu personal, nu cunosc nici un autor contemporan român sau strain din cei mentionati de tine, iar daca nu ar exista Biblia si ‘netul, poate m-as scufunda total în abisul labirintic al scriiturilor de toate culorile.
  Cert este ca ultimele carti citite în ultima vreme au fost primele 3 volume din „Fluturi” ai frumoasei autoare Irina Binder, care mi-au permis sa cunosc oarecum, personalitatea acestui „Om” ascuns al Sufletului, acest paradox, tainic, vazut cu ochii inimii, dincolo de aparentele relative, trecatoare, iluzorii, efemere si imprevizibile ale materiei în continua miscare si transformare.
  Apoi, un alt autor român prezent în biblioteca mea sub pseudonimul Anida Lasto, careia i-am citit – cred – primele doua scrieri, „Zuzu” si „Dialoguri cu Sufletul” care deasemenea m-au încântat prin stilul dialogului direct, deschis dintre personaje.
  Momentan am câteva volume în limba franceza, a autoarei belgiene Amélie Notomb, o scriitoare care m-a fascinat si impresionat prin profunzimea si obiectivismul fara retineri si fara menajamente al autoironiei tragediei vietii existentialitatii contemporane în cultura japoneza si nu numai.
  În rest eu ramân un cititor si calator fidel, atemporal, printre stelele Sufletelor în care mai pâlpâie flacara naturala, originala a Focului Iubirii de Cuvânt Adevarului Absolut, Atemporal Eliberator de lanturile sistemului mondial milenar, fals, imitator si înselator ! 🙂 ))
  O saptamâna sublima draga Diana !

     1. Iosif

      Nici o grija, draga mea ! Nu sunt „interpret”, nici, avocat, nici scriitor si nici poet, sunt doar un bulgar de pamânt, cu viata Suflet viu si ne’nsemnat, iar eu iubesc oricum Femeia, fara prejudecati, neconditionat, deoarece prin Ea am gasit cheia, ce m-a apropiat de Dumnezeu, si de Hristosul Împarat !

 2. Nu imi place Monica Ramirez, iar printre scriitorii contemporani buni iil poti adauga pe George Arion care este un scriitor extrem de cult, Bogdan Hrib de la Tritonic si pe care l-am devorat. La dramaturgie contemporana e buna tare tare Lucia Verona pe care o ador pentru gratia cuvantului si usurinta cu care se manifesta. Am cunoscut-o, am citit-o, am fost la piesele ei si crede-ma ca merita.

  1. De George Arion și Bogdan Hrib am auzit, am citit câteva fragmente dar aș vrea să îmi fac mai mult timp pînainte de a plonja în scrierile lor căci îmi par destul de complexe, iar momentan nu știu cât pot digera… literar vorbind 🙂 O să mă interesez de Lucia Verona 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.