Personaje feminine excepționale din literatura contemporană

sursa foto: Pinterest

Literatura clasică abundă de personaje feminine excepționale. Primul nume care-mi vine în minte e Scarlett O’Hara, dar apoi mintea îmi fuge la Anna Karenina și, evident, nu le pot da deoparte nici pe Jane Eyre, Marguerite Gautier, Elizabeth Bennet… La capitolul acesta nici literatura română clasică nu stă rău – chiar și în ziua de azi (cred) cu greu găsim personaje feminine precum Vitoria Lipan sau Mara și a ei fiică Persida. Dar în literatura contemporană? Evident – și aici avem, numeroase exemple de personaje feminine excepționale.

Rolul femeii în societate s-a schimbat, iar literatura contemporană e o oglindă a acestui fapt.
Din cărțile citite am selectat doar cinci astfel de personaje. Lista putea fi mai lungă, desigur, însă am preferat să rămân la cele pe care le-am considerat a fi cele mai reprezentative.

1.Masumeh – Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee

Masumeh e reprezentativă nu doar pentru ilustrarea destinului femeilor din Iran – o țară dominată de conflicte, religie tradiții puternic înrădăcinate în patriarhat. Ea reprezintă mai mult de atât – o mamă devotată, o luptătoare, o femeie inteligentă.

După ce părinții îi descoperă idila adolescentină nevinovată ea este obligată să se căsătorească cu un alt bărbat. Totuși, are noroc de un soț cu viziuni ceva mai progresiste care o lasă să își continue studiile. Însă, ceea ce Masumeh nu știe la început e că tocmai din cauza modului de gândire al soțului ei va rămâne singură trebuind să se descurce cu trei copii și trăind într-o continuă îngrijorare.

2. Asya – Bastarda Istanbulului de Elif Shafak

Bastarda Istanbulului abundă de personaje feminine extraordinare însă dintre toate Asya e preferata mea. Rebelă și boemă deopotrivă aceasta a crescut într-o casă plină de femei, singurul bărbat din familie locuind tocmai în Arizona.

La fel ca Masumeh și Asya trăiește într-o societate închistată în tradiții – unde mai pui că e și copil din flori de care mama ei a vrut să scape? Dar pe ea nu prea o deranjează asta. Își petrece timpul cu gașca ei eclectică în Cafe Kundera bând și filozofând. Însă viața ei se schimbă complet în momentul în care primește o vizită din America.

3. Nika (Nicoleta) – Nopți la Monaco de Natașa Alina Culea

Nika este exemplul cel mai bun de femeie autodidactă, care reușește să-și depășească condiția prin forțe proprii… Asta deși la început e enervant de naivă și intră în tot felul de situații care-i zdruncină sufletul.

4. Dominika – trilogia Vrabia Roșie de Jason Matthews

Ce exemplu de femeie puternică poate fi mai bun decât fosta balerină devenită spion dublu? Și, cu tot învelișul ei dur – motorul Dominikăi este iubirea – față de țară, față de Nate. Până la urmă asta-i definiția feminității, nu? Putere și sensibilitate împletite ca-ntr-un șnur de mărțisor.

5. Louisa – trilogia Înainte să te cunosc de Jojo Moyes

Louisa e un amalgam de neprevăzut, ghinion (uneori) cu colanți tărcați pentru a se asorta mai bine la personalitatea ei efervescentă. Totuși, e puternică – reușește să se adune cu inima ruptă în mii de bucățele și ele măcinate apoi în firimituri. Cum să n-o îndrăgești?

Voi ce alte personaje feminine ați mai pune pe listă?

14 gânduri despre “Personaje feminine excepționale din literatura contemporană

 1. Mai am si eu cateva pe lista: Vera Trotski (Plec, Cristina Andone), Vali Stoian (Contraste, Maria Metco), Nevena (Arlechinul, Natasa Alina Culea), Alina Marinescu (seria cu acelasi nume de Monica Ramirez), Victoria Grey (seria Nemuritor, Oana Arion), Melania Lupu (seria Rodicai Ojog-Brasoveanu). Pe zona contemporana, pe zona fantasy si fictiune istorica am mai multe. 🙂

 2. Iosif

  Termenul de „femeie puternica, independenta” este o iluzie, un vis efemer care nu se va materializa nici peste un milion de ani de lupte între cele doua gen(e)uri, datorita programarii ADN -ului facut si stabilit de Dumnezeul Creator, iar ce a stabilit EL doar EL poate… destabiliza, zic si eu ! 🙂
  Singura solutie a rezolvarii acestui conflict milenar, dintre patriarhat si matriarhat, este ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu, întrupat prin Hristosul, Fiul Sau, iar barbatii sa traiasca raportându-si viata la EL, primul si Singurul Om nascut din femeie, care a fost desavârsit, si care a purtat cu cinste si onoare, chipul si asemanarea Creatorului întrupat, pâna la ultima suflare îndeplinidu-si misiunea speciala de a fi *MODELUL PERFECT, ABSOLUT*pe care Si-a asumat-o cu responsabilitate, îndeplinind-o constient, pâna la sfârsit.
  O saptamâna binecuvântata, draga Diana !

  1. Nu cred că există un conflict între matriarhat și patriarhat și nici că a fi o femeie independentă înseamnă o violare a esenței femine. Ce cred eu e că femeile și bărbații sunt egali din toate punctele de vedere și pot realiza aceleași lucruri. Până la urmă suntem oameni și Dumnezeu ne-a făcut după chipul și asemănănarea sa.

   1. Iosif

    🙂 ))) Da, „ne-a facut dupa chipul si asemanarea Sa ” însa oamenii au regresat, si-au pierdut identitatea dumnezeiasca, iar de la „facere” pâna azi, crizele identitare si conflictele mondiale sunt evidente, (doar robotii insensibili nu percep aceste evidente) iar acestea sunt cauzate tocmai de aceste pierderi ale originii,naturale a speciei rational-sentimentale în competitiile neesentiale dintre „gen(e)uri” …

     1. Iosif

      Fiul omului, Hristos, a fost, este si va ramâne Atemporal, Absolut, Perfect, si toti cei ce L-au crezut, si-au raportat viata la viata Lui si L-au urmat neconditionat, traind asemeni Lui, au fost, sunt si vor fi nemuritori, vesnic tineri, plini de viata si fericiti. 🙂

 3. imaginarycoffee

  Imi plac personajele feminine care și-au păstrat această calitate, dincolo de tentațiile egalitariste și de spaimele „#me too”: Bridges Jones (din seria cu același nume de Helen Fielding)

 4. Raisa

  Dintre toate cărțile menționate de tine, am citit doar trilogia ” Înainte să te cunosc” și mi se pare că personajul principal feminin este foarte puternic. De asemenea, recomand ” Mare Tranquillitatis” de Katja Milay, protagonista este incredibil de misterioasă și profundă, chiar merită. Mă tentează să citesc cartea despre Asya, m-ai făcut foarte curioasă! Sunt foarte atrasă de acea cultură.

  1. Chiar îți recomand Bastarda Istanbulului, e o carte foarte interesantă 🙂 cred că e una din cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată. Am Mare Tranquillitatis pe lista de lectură de ceva timp 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.