Mereu la prima vacanță

Urăsc zilele de marți. Sau poate marțea mă urăște pe mine? Cred că ambele variante sunt corecte. Pentru mine a doua zi a săptămânii e cea mai grea, cea mai încărcată căci am de jonglat cu task-uri din cele mai diferite: comitete plictisitoare, conferințe, statistici de făcut – ați prins ideea, nu vă mai plictisesc!

La 16 mi-am ocupat locul în autobuz și-am respirat ușurată. S-a mai dus o zi de marți, zilele următoare vor fi mai ușoare! Am luat telefonul și-am pornit Facebook-ul (ce era să fac?) și m-a izbit din plin o reclamă a unei campanii ce reflectă fix ce-mi trebuie mie în clipa de față: Christian Tour susține Dreptul la vacanță!

Exact, de o vacanță am cea mai mare nevoie acum, chiar în momentul ăsta când mintea-mi bubuie încă de indicatori de performanță!

sursa foto: blog.super-blog.eu

Vacanțele sunt benefice: ne permit să ne distanțăm de factorii cauzatori de stres, stimulează creativitatea, ne îmbunătățesc starea de spirit. Tocmai de aceea dreptul la vacanță ar trebui inclus în Carta Internațională a Drepturilor Omului! Cred că și voi sunteți de acord cu asta, nu-i așa? Eu am învățat să prețuiesc vacanțele încă de când eram mică, deși pe vremea aceea vacanța însemna mai mult timp de joacă decât în mod obișnuit și mai mult timp petrecut împreună cu părinții.

Îmi amintesc și-acum prima mea vacanță în care am plecat cu părinții. Nu a fost prea departe, nici măcar nu am ieșit din județ – căci ne-am deplasat doar până în zona Arefu și în zona Cabanei Capra. Eram mică pe-atunci, dar am rămas profund marcată de frumusețea zonei: munții înalți, brazii falnici, râul Argeș, superbul lac Vidraru, barajul și-al său gardian: Omul de fier. E un loc nemaipomenit pentru un copil: multe lucruri frumoase de văzut, aer curat, posibilități infinite de jocuri și făcut noi prieteni.

Și-acum mă întorc cu mare drag aici. Dacă în copilărie nu aș fi stat locului o clipă, acum îmi place să mă încarc cu energia pozitivă și frumusețea locului. Fac asta indiferent de anotimp căci locul e superb oricând, oricum. (O mică paranteză aici – poate-ar trebui deja să-mi planific o vacanță cu Christian Tour aici cât de curând, căci de când a început anul încă nu am reușit să ajung prin împrejurimi și e tare păcat).

Revenind, muntele-i munte. Îți ia ochii cu frumusețea și-ți capturează pe veci sufletul cu pacea pe care ți-o inspiră însă pentru mine nimic nu se compară cu o vacanță la mare. Recunosc, am ajuns destul de târziu la mare căci ai mei sunt mai mult oameni de munte astfel că prima mea vacanță la mare a fost undeva după 20 de ani la Eforie. Însă cum am simțit aerul acela sărat am realizat de ce toți oamenii sunt atrași de mare, iar cum am intrat în apă și-am simțit unduirea valurilor m-am îndrăgostit iremediabil.

De fapt, poți să nu te îndrăgostești de mare? De albastrul ei infinit, de nisipul care-ți arde plăcut tălpile, de valuri și sare? Sau sunt eu o fire poetică și e normal să-mi placă?

Nu știu voi, dar mie-mi place marea de oriunde – chiar și-a noastră, deși mai neîngrijită, spațiile de cazare lasă de dorit și mai e mult de lucru la absolut orice capitol! Uite, anul trecut am fost (după cum unii dintre voi știu) în prima mea vacanță la mare în afara țării. Și unde mă puteam duce dacă nu la vecinii bulgari?

Sunny Beach-ul m-a uimit. Nisipul e mai fin și mai curat, apa mai liniștită, ai mult mai multe opțiuni de distracție. Sincer, ar trebui să luam notițe de la ei în loc să ne uităm luuuuuung la capra vecinului. Să mai scriu iarăși de Nessebar – minunata cetate păstrată într-un mod impecabil sau de Castelul din Balcic? Sau să las imaginile să vorbească despre această minunată primă vacanță? Cred că mi-ar fi mai ușor așa: prea multe nuanțe de albastru și raze de soare de captat, locuri de descris,…. ah – asta-i magia!

Dar, hai să nu fiu rea – și noi avem locuri frumoase, doar c-ar trebui să le promovăm mai mult! Ah, și-ar trebui să încurajăm mai mulți români să-și exercite dreptul la vacanță  – nu contează unde, până la urmă e important să pleci, să te deconectezi, să uiți de telefon, de mailuri, de grafice, de dat cu aspiratorul, șters geamuri, ș.a.m.d.

Trăim într-o eră în care totul se întâmplă pe repede-înainte și mai totul depinde de gadget-uri… Dar tuturor acestor aparate trebuie să le mai și încărcăm bateriile? Cum rămâne, totuși cu bateriile noastre? Auzim tot mai des de sindromul burnout, dar câți dintre noi chiar facem ceva? Tocmai de aceea campania Christian Tour susține Dreptul la vacanță mi se pare de-a dreptul genială – ea încurajează oamenii la relaxare.

Aproape, departe, important e să ieși din mediul tău, să explorezi, să încerci lucruri noi. Gândindu-mă bine, orice vacanță e nouă – pentru că tot timpul ai ceva de descoperit: o nouă expoziție, o reamenajare a unei străzi, un restaurant nou, un festival de care nu mai auzit. Practic, parafrazând titlul unui film celebru, suntem mereu la prima vacanță! Uitați-vă doar câte exemple mi-au venit mie în minte! Dar voi câte prime vacanțe îmi puteți povesti?

*

P.S.
Acesta este primul meu articol din cadrul Spring SuperBlog 2019. Sper că nu mi-am ieșit cu totul din mână și că am reușit să vă fac să vă gândiți serios la a vă lua o vacanță!

17 gânduri despre “Mereu la prima vacanță

 1. Iosif

  Când viata toata-ti este o vacanta,
  Si poti alege liber locul preferat.
  Poti sa te bucuri liber precum Franta,
  Fie ca esti bogat, fie un renegat ! 🙂

  Mult succes si inspiratie, în a ta tentatie, draga Diana !
  O seara magica si linistita !

 2. Pingback: Proba 1. CHRISTIAN TOUR susține DREPTUL LA VACANȚĂ

 3. Îmi place cum ai jonglat între mare și munte și ai ales tot marea, draga de ea. Oricâte peisaje as vedea, marea este prima dragoste, sa stau întinsa la soare, sa ma plimb pe faleza, sa țin scoicile în mâna. O minunăție!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.