Înainte și după e-mobility

2019 – 4 martie

 • Eu nu mai pot! Se-aude un răbufnit cu vreo patru birouri mai în față urmat de un aruncat de dosare pe jos. Zbuf! Poc! Trosc! Și-uite-așa s-a dus armonia din birouașul nostru de regulă armonios.
 • Ce-ai bă? Te-a apucat strechea? Întreabă un coleg. Nu vezi că sunt în conferință?
 • Nu mai pot! Toată trecerea asta la vehicule electrice mă omoară! Zero emisii, zero poluare, zero zgomot! Și câte bătăi de cap? Cel puțin cu 50% mai multe.
 • Hei, M., ia-o ușor.
 • Cum s-o iau ușor? Trebuie refăcut totul! Știi ce înseamnă asta? Și noi o s-o luăm de la zero. Noi metode de întreținere și reparare a mașinii, dezvoltare de soft-uri… dar asta e doar la noi , în bula noastră… Mă gândesc și la infrastructura necesară – avem noi așa ceva în Românica?
 • Calm, calm! Fii pozitiv și lucruri bune se vor întâmpla. Spune C. – pasionata noastră de dezvoltare personală.
 • Da, o să avem formări, apoi va fi o perioadă mai nașpa în care va trebui să ne adaptăm, dar după îți dai seama ce beneficii ne va aduce conceptul de e-mobility? Ca să nu mai zic că eventual vom scăpa și de fumul ăla toxic de iese de vizavi. Gândește-de doar! Sau, uite o putem întreba pe D. că tot urmează ea să-și cumpere un
  Mercedes-Benz EQC nou-nouț de la Auto Schunn  dealer-ul specializat în vanzari auto Mercedes . Hei, D., apropo îți fac cumva și vreo ofertă cu ocazia împlinirii a 25 de ani?
 • Mnu…
 • Ah, uite cine e bogătașa noastră!
 • Dar merită banii. Gândește-te doar la autonomie: de 450 km/h, atinge 100 km/h în 5,1 secunde. E o adevărată realizare pentru un vehicul electric. Plus că-i eco… aș zice chiar vârf de gamă în ceea ce privește e-mobility.
 • Acum și tu începi!
 • De ce nu? Gândește-te la avantaje cum va fi viața noastră peste 25 de ani!
 • Și până atunci? Uite câte chestii am de revăzut și recadrat? Ce știi tu, tu lucrezi doar cu bugetul?

Bun-venit în micro-universul meu de la muncă – un spațiu al cărui echilibru a început să se clatine de când ni s-a prezentat conceptul e-mobility. Încerc să ignor discuțiile încinse ale colegilor mei pe acest subiect și mă întorc la Excel-ul meu de toate zilele – până la urmă trăim în prezent, deși sunt curioasă cum va fi viitorul odată cu implementarea la scară largă a acestui concept de mobilitate ecologică…

sursa foto: blog.super-blog.eu/proba-2-un-viitor-definit-de-e-mobility

2044 – 4 martie

Tehnologia a evoluat, dar alarmele sunt tot enervante! Și nici tendința mea de a da snooze nu s-a disipat, dar azi nu-i vreme nici măcar de încă cinci minute prețioase petrecute în pat. Mă ridic fără chef din pat și urmez dâra de parfum cafea în bucătărie. Iau ceașca de sub esspresor, televizorul pornește singur – aceleași știri, nici politicienii nu au trecut în era e-mobility. Îmi beau cafeaua încercând să ignor inepțiile noului prim-ministru care mă face să cred că m-am întors în timp cu vreo 25 de ani. Singurul moment care îmi atrage atenția e secțiunea Meteo prezentată de o hologramă a lui Busu la fel de vioaie c-an vremurile de dinaintea preinfarctului din 2018 – uite un alt domeniu în care nu am stagnat!

Termin pregătirile matinale. Mai arunc o privire în oglindă, îmi așez sacoul, mărțisorul-libelulă, îmi schițez zâmbetul de profesionist, îmi încalț pantofii cu toc… Am uitat ceva? Încă un strop de parfum? Nu, ar fi prea mult!

Ah, da, mașina! Scot telefonul din geantă, deschid aplicația, apăs butonul și acum chiar sunt gata! Mașina mea Mercedes-Benz EQC mă așteaptă în fața casei. Ador mașina asta – eleganța și dinamismul liniilor, puterea… tot. Îmi amintesc prima mea mașină din această gamă, mi-a fost greu să mă despart de ea inițial, dar am înlocuit-o cu una din suratele ei mai tinerele.

Îmi amintesc cum interzicerea motoarelor diesel a creat o mare agitație printre posesorii de vehicule, dar și la mine în birou, iar când a venit vorba de vehicule electrice și electo-mobilitate – șoc și groază! Însă adoptarea conceptului e-mobility a fost cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla de la inventarea internetului încoace!

Electro-mobilitatea s-a aplicat întâi la scară mică în domeniul auto, dar a evoluat destul de rapid datorită numeroaselor sale beneficii: reducerea amprentei de carbon, reducerea consumului vehiculelor, crearea unor rețele energetice inteligente. De la doar 2000 de stații de încărcare risipite pe tot teritoriul României – acum le găsim peste tot. De fapt, acest concept ne-a sculptat întreaga viață fără să ne dăm seama. Ne-a obligat să nu mai stăm pe loc: infrastructura s-a modernizat în sfârșit! Acum mai totul e alimentat de energie solară, dar noi surse de energie ecologice și metode de stocare a energiei au început să fie dezvoltate – și totul a pornit de la un inginer auto căutând un mod mai rapid de a-și încărca VE-ul, vehiculul electric.

Cum vehiculele au devenit electrice au devenit mai ușor conectabile cu toate celelalte device-uri ușurându-ne și mai mult viața. Să mai zic că arborii și-au recuperat verdele pur și cerul e mai albastru, mai curat? Cred că e de la sine înțeles! Și traficul e mai fluid! E-mobilitate înseamnă și e-ușurință în conducere. N-am mai fost prizoniera unui ambuteiaj de… nu mai știu când! Copii mei nici nu știu ce-i aia! În mai puțin de 15 minute am și ajuns la birou, când pe vremuri petreceam cam 30 de minute plus înjurăturile de rigoare și ocazionalele zâmbete către vreun domn polițist care mă oprea pentru că depășisem viteza legală (și uitasem să pornesc Waze-ul, parcă așa se numea aplicația aceea). Ah, chestiile astea sunt vintage deja!

Nici nu mă așez bine la birou că asistenta mea virtuală, Leila, începe să-mi recite agenda: vreo două ședințe în care se vorbește despre noi evoluții ale vehiculelor: pilot automat cu inteligență artificială 1.5, power bank-uri portabile în genul celor folosite pentru telefoanele pentru momentele în care nu poți opri într-o stație de încărcare și veșnica provocare de a spori simbioza dintre vehiculele noastre eco-friendly și mediu. Se pare că va fi o zi interesantă! Unde-s zilele când ne dădeam de ceasul morții căci totul urma să fie redefinit?

La pauză le povesteam unor colegi mai tineri despre fumul dens care ieșea din clădirea de vizavi și ei se uitau la mine de parcă le povesteam cine știe ce SF apocaliptic.

 • Și puteați respira? Mă întreabă Gloria.
 • Da. Uneori mirosea cam neplăcut, dar ne obișnuisem cu asta. Din fericire, când eram de vârsta voastră și-mi începeam cariera aici au început să se schițeze planuri de acțiuni, s-a renunțat treptat la ce era dăunător – deși inițial nu-ți imaginezi ce haos a fost . Până și șeful tău, cât de calm îl vezi era foarte stresat cu schimbările de reglementări, schimbarea întregului sistem de funcționare a vehiculelor, să nu mai zic de normele de fabricație… dar în cele din urmă lucrurile au ieșit bine și – uite acum – e-mobilitatea deține monopolul.

La finalul programului, mă opresc o clipă în parcul de lângă birou: chiar e o mare schimbare! Până și copacii sunt mai verzi, mai sănătoși! Iar aerul e aproape ca cel pe care-l respiram la țară! Merg agale spre mașinuța mea inteligentă Mercedes-Benz EQC care îmi amintește faptul că am uitat să plătesc factura pentru încărcările ei. Rezolv asta din mers: apăs pe butonul validare pe care mi-l afișează head-up display-u devenit deja dotare obligatorie (pentru siguranță) și gata, plată efectuată! Ba chiar mi-am setat ca după ce parchez să pornească și funcția de self-ITP! Eficient, nu?

Ajunsă acasă, mașina s-a parcat singură – evident. Am coborât și-am privit spre cer. Ziua de azi mi-a amintit de trecut, de poluare – îndeosebi de fumul care domina uneori orizontul pe platforma industrială, de circulația proastă, de forfota din birou… Nu pot să fiu decât recunoscătoare pentru toate schimbările pozitive ce au avut loc de la aplicarea conceptului e-mobility la scară largă! Ce cer limpede, chiar și noaptea!

Sursa foto: Hristo Fidanov pe Pexels.com

Intru în casă. Îmi dau jos tocurile. Senzația aceea eliberatoare din momentul în care tălpile îți ating gresia rece e mereu aceiași, dar încă de ne-egalat. Brusc, toți mușchii parcă mi se eliberează de tensiune. În bucătărie, ceaiul meu preferat – Ayurveda Mix Classic – mă așteaptă aburind și îmbietor. Televizorul pornește automat pe programul meu preferat de jazz instrumental. Aspiratorul inteligent a terminat de curățat, vasele sunt curățate și așezate la locul lor… mai trebuie doar să gătesc – iar plăcerea asta nu mi-o poate lua nimic! Mai am 30 de minute până când copii se întorc de la cursuri împreună cu A. – așa că mă bucur de liniște și armoniile perfecte ale muzicii și de ceaiul cald. Cred că aceasta e descrierea cea mai apropiată de realitate a divinității: ceai cald și aromat, muzică bună și-n rest pace…

Dar, nu mă pot abține să nu consult în acest timp oferta de vanzari auto în format holografic trimisă de Auto Schunn. Au apărut niște modele noi și surpinzătoare. O bandă de știri îmi apare în partea de sus a articolului: E-moblity 2.0 – e aici, acum! Am trecut într-o nouă eră a mobilității și conectivității. Serios? Știam asta deja!

Sursa foto: idem foto 1

P.S.
Acesta a fost articolul meu nr 2. din cadrul Spring SuperBlog 2019. Sper că v-a plăcut! Și că tot vorbim de e-mobilitate – voi ce beneficii vă imaginați că va aduce conceptul?
P.P.S
Acest articol este o ficțiune. Orice asemănarea cu realitatea în prima parte a articolului e pur întâmplătoare (sau nu).

9 răspunsuri la „Înainte și după e-mobility”

 1. O simbioza a omului cu tehnologia si nanotehnologia, îl va transforma treptat într-un cyborg, vaduvit si lipsit de cele cinci simturi naturale, înlocuite si metamorfozate de senzori electronici artificiali, actionati si ghidati prin sateliti, de câtiva dictatori miliardari de la pupitrele secrete, ascunse de ochii omului muritor. 🙂
  Asa îmi imaginez eu viitorul, daca nu intervine Creatorul universului, sa stopeze aceasta evolutie accelerata a omului spre moartea naturii originale a Creatorului… 🙂
  O seara magica,cu pace în Suflet, draga Diana !

  1. Iosif, e-mobility nu e despre o simbioză a omului cu tehnologie cu despre o ecologizare a mobilității, mai exact a vehiculelor 🙂 Bine, recunosc articolul e puțin SF 🙂 O seară frumoasă!

   1. Am înteles ideea „e-mobility ! Era doar o idee personala, imaginara, privita prin prisma articolului tau si al tendintei gigantilor de a modifica si controla genomul uman natural. Îmi cer scuze ! 🙂
    Seara faina !

 2. , Dear illusion, please remain in our heads and do not transform your intent in action!
  Este o opinie personala asupra acestei „iluzii” care usor usor prinde contur!
  2 lucruri aici sunt clare:
  1. Noi suntem doar in calitate de „let us imagine and comment this world”, copiii nostri sunt doar in calitate de „let us see the difference between old and new and comment these worlds” si doar copiii copiilor nostri pot spune „let us comment about this world”. Gandeste-te ca fiind acelasi lucru cu un telefon nou: stim ce va fi nou, cu ce ajuta, putem comenta dar pana nu trece o anumita perioada de timp in care utilizatorii lui sa sumarizeze un feedback concludent, suntem doar in postura de comentatori ai unei imagini iluzioniste (nu stii daca intr.adevar, in demersul trecerii spre e-mobility nu va intampina un blocaj marcant definitiv)
  Si 2. Lumea noastra este injectata de SF si parca filmele de astazi iti implanteaza pana si absurda intrebare: „oare? Oare va fi si la noi? Cum ar fi daca….”
  Eu ma limitez sa spun ca aceasta idee va avea succes daca va fi self-inducted si autonoma…(nici parintii parintilor nostri nu gandeau ca vor fi timpuri in care masinile se intrec cu nr. de nasteri de suflete si ca va fi smartphone-ul la putere, dar…pentru copiii copiilor lor….this is usual life!
  Felicitari pentru articol! Foarte reusit!

  1. Mulțumesc, Ciprian 🙂 Îmi place joculețul de cuvinte de la început. Și da, ai dreptate – noi doar ne putem imagina cum va fi viitorul pornind de la inovațiile deja existente. Dar, cum oare va fi lumea viitorului imaginată de copiii noștri sau de copiii lor? Hmmm, vom vedea, oricum (cum ai spus și tu) trăim deja într-o lume SF dacă o raportam la cea a bunicilor noștri sau chiar a părinților. P. S. Make a blog, join the darkside – we have cookies!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.