The Kremlin’s Candidate (Vrabia Roșie 3)

Sursa foto: amazon.com

Iată că am ajuns la finalul trilogiei lui Jason Matthews. Nici în The Kremlin’s Candidate ex-agentul CIA nu se dezice de trecutul său și vine și de această dată cu un roman cu spioni ieșit din tiparele glamuroase cu care poate suntem obișnuiți.

În acest al treilea volum al seriei Red Sparrow (Vrabia Roșie) relația dintre Dominika și Nate este mai mult ca oricând pusă la încercare. Benford încearcă să pună și mai multă distanță între ei trimițându-l pe Nate în alte misiuni, ajungând în postura de a interacționa cu o altă agentă CIA (Agnes) de excepție, dar și cu o asiatică misterioasă (un soi de vrabie de-a lor, dar mai… otrăvitoare) . Însă pericolul cel mai mare e altul: un spion SVR, recrutat chiar de Domnika pe vremea când era o vrabie, ce urmează să fie numit director al CIA ca urmare a asasinării directorului actual. Evident, asta ar avea consecințe extreme pentru eroina trilogiei.

Pe parcursul romanului, Jason Matthews ne poartă prin Washington, Hong Kong, New York, Sudan, Turcia, în trecere prin Constanța și, evident, Moscova într-o cursă aproape contra cronometru. Pe lângă personajele obișnuite apar unele noi dintre care o voi menționa, în primul rând pe vrabia de origine română – Ioana o nouă prietenă a Dominikăi. Agnes e iarăși un personaj extrem de reușit (chiar dacă m-a enervat pentru relația cu Nate, am realizat spre final cât de excepțională era ca femeie). Evident, în scenă trebuia să apară și un personaj care să ne dea fiori pe șira spinării: Iosip Blokhin un geniu militar din cadrul Spetsnaz-ului ce se va face vinovat de niște crime de-a dreptul brutale.

Revenind, totuși, la Domi și Nate – vor reuși ei să scape din această pânză de păianjen țesută cu grijă de Putin și acoliții săi sau totul se duce de râpă? Asta rămâne să vedeți voi (sper că vor fi traduse în română și celelalte două volume, momentan doar primul este disponibil la editura Meteor Press). Ce vă voi spune eu e că finalul e total neaștepat, cutremurător chiar… și-mi vine minte acum un citat din Game of Thrones care se potrivește perfect: if you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention (dacă ai impresia că asta va avea un final fericit, nu ai fost atent).

Ce mi-a plăcut la The Kremlin’s Candidate (Vrabia Roșie 3)?

Ce nu mi-a plăcut la The Kremlin’s Candidate (Vrabia Roșie 3)?

Greu de zis, poate finalul… dar nu pot spune că a fost un final lipsit de sens… ba dimpotrivă. Totuși mi-ar plăcea să mai fie măcar un volum, știu că-i o trilogie – dar să se termine chiar așa?

Un fel de concluzie

O carte de citit, la fel ca și celelalte volume din serie. Sunt curioasă dacă Jason Matthews va mai scrie ceva, chiar mi-a captat atenția ca scriitor. Ah și încă o curiozitate – seria asta s-o vinde în Rusia? Având în vedere că Putin e, totuși, principalul antagonist (mai ales în ultimul volum)…

13 gânduri despre “The Kremlin’s Candidate (Vrabia Roșie 3)

  1. Pare tare interesant. E şi film sau am visat? Că ieri am căutat pe HBO Go filmul cu Benjamikn Button şi parcă am văzut ceva în trecere dar n-aş băga mâna-n foc că Vrabia roşie se nume deşi acum zice că da, cu jumătate de gură.

  2. Iosif

    Foarte interesant si frumos prezentat! Felicitari, mult succes, har si spor la scris în continuare! 🙂
    O saptamâna magnifica, draga Diana !

  3. Pingback: Vrabia Roșie (Red Sparrow) – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.